Desatoro dnešného školáka: Koľko spať, prečo nejesť polotovary a kedy je dovolená aj sladkosť?

Patricia Poprocká, 12. septembra 2022 o 04:41

Prázdniny sa síce skončili, životný štýl detí by však mal byť aj v čase školských povinností aktívny a zdravý. Dnešná doba na to ponúka dostatok možností, je na rodičoch, ktoré si vyberú a ako svoje dieťa usmernia. Tu je desať odporúčaných zásad.

Bez mobilov to už dnes nejde, ubrať ale nikdy nie je na škodu. Skutočný svet je oveľa vzácnejší.

Foto: Shutterstock.com

Desať hodín spánku nie je veľa

Deti do troch rokov by mali spať okolo 12 až 14 hodín, štvorročné až dvanásťročné deti približne desať hodín denne. Dostatok kvalitného spánku je jeden z pilierov správne fungujúceho imunitného systému. Nebojte sa teda ukladať deti do postele okolo pol ôsmej – ôsmej. Zaspia, nebojte. Má to ešte jeden bonus – získate večer čas pre seba.

Stop sušienkam, croissantom i sladkým jogurtom

Čo dieťa jedáva, je mimoriadne dôležité, potvrdzuje čoraz viac vedeckých štúdií. Dbajte, aby jedlo kvalitné potraviny, vrátane kyslomliečnych výrobkov, vlákniny a dostatku čerstvého ovocia a zeleniny. 60 až 80 % imunitných buniek sa totiž nachádza práve v črevách. Jedálniček by mal obsahovať čo najmenej polotovarov. To znamená žiadne sušienky, napolitánky ani balené croissanty. „Nahradiť ich môžeme celozrnnými potravinami,“ hovorí odborník na stravu Dávid Takáč. Zbytočné cukry deti konzumujú aj v jogurtoch, v instantných kašiach či v cereáliách. Rodičom preto odporúča biely jogurt, ktorý dochutia ovocím, medom či kakaom. „Ochutiť deťom na desiatu môžeme tvaroh či pripraviť domácu, sladkú pšenovú kašu,“ dáva ďalšie tipy.

Šport? Koľko vládze!

Deti, ktoré majú pravidelný pohyb, sa lepšie vyrovnávajú so stresovými situáciami a majú väčšie sebavedomie, ukázal výskum. Okrem toho, pravidelný pohyb zvyšuje tvorbu prirodzených protilátok v našom tele. Pri deťoch neexistujú tabuľky, koľko by mali športovať. Kým to dieťa baví, neobmedzujte ho. Minimum je však polhodinka až hodinka na čerstvom vzduchu každý deň, tú si určite nájde každý. Úplne najlepší je prirodzený voľný pohyb, napríklad behanie s kamarátmi na ihrisku, kopanie do lopty, naháňačky a podobne.

Vždy ho vypočujte

Aj stres, ktorý dieťa zažíva, ovplyvňuje obranyschopnosť organizmu. Rizikové sú najmä deti, ktoré nastupujú do škôlky, školy či do nového kolektívu. Odlúčenie od rodičov, zvykanie si na nový režim, povinnosti dokáže byť poriadne náročné. Nájdite si preto čas na rozhovory, oddychové aktivity, skrátka aby sa dieťa mohlo vyrozprávať, cítilo pochopené a uvoľnené. Určitá dávka stresu je prospešná, všetkého ale veľa škodí.

Chlad, užitočný priateľ

Ochladzuje sa, tak to využite. Pri miernom poklese teploty nevyťahujte hneď teplé bundy a mikiny, naopak. Začnite s postupným otužovaním, toto je ideálny čas. Nechajte dieťa behať v krátkom tričku, vyberte sa vonku aj za dažďa a ochlaďte troška aj vodu v sprche. Čím viac, tým lepšie.

Žiadne učenie sa na gauči

Poznáte to: žiaden gauč či váľanie sa v kresle – takéto sedenie neprospieva psychike, deformuje chrbticu a deťom oslabuje kosti. Učiť sa dieťa by teda malo jednoznačne na stoličke tak, aby malo na zemi celé chodidlá. Váhu by nemalo prenášať na päty alebo špičky, chrbtica vystretá.

Hra, naj motivácia

Každé dieťa je iné, no drvivá väčšina miluje hru. Vymyslite im teda rôzne hry, bodovanie, súťaže, vymyslite vhodnú odmenu, pochváľte dieťa. Skrátka, hrajte sa s nimi, zdieľajte radosť a v dieťati získate skvelého tímového spoluhráča. Stačí objaviť, čo vaše dieťa naozaj baví.

Obmedzenie virtuálnej reality

Jasné, na sociálnych sieťach dnes fičí každý, ukážte deťom ale aj čaro reálneho stretávania sa. Zákazy tu príliš neplatia, aj keď presné ohraničenie, koľko času môže dieťa stráviť na internete, je dnes v mnohých rodinách naozaj nevyhnutné. Pomôžte ale deťom odpútať sa od virtuálneho sveta – zorganizujte stretnutie spolužiakov či iných kamarátov, dohodnite si výlet, túru, skrátka reálne zážitky v reálnom svete. Jeseň vonku je nádherná!

Ukážte aj negatíva

Keď treba, buďte nemilosrdní. Zoznámte deti aj s negatívnou stránkou sveta – ako ničia život závislosti (na drogách, aj mobiloch), či čo všetko spôsobuje sedavý spôsob života. Nárast prípadov detského vyhorenia, depresií, obezity, následných zdravotných komplikácií... Obezita je rizikovejšia, než sa zdá, priamo vplýva na vývin a celkové zdravie detí. Urýchľuje nástup puberty, viesť môže k cukrovke, vysokému krvnému tlaku, či kardiovaskulárnym chorobám.

Vzácna výnimka

Ako by sme rozoznali bielu bez čiernej? Platí to aj v zásadách zdravého životného štýlu. Jednoducho občas vybočte z pravidiel. Zostaňte s deťmi dlhšie hore, doprajte im sladkosť, preleňošte daždivý deň pri dobrom filme alebo spoločenských hrách. Nie však hocikedy a nie príliš často. Odborníci odporúčajú v prípade priaznivých okolností. Teda sladkosť vtedy, ak deti naozaj majú dostatok pestrej zdravej stravy, ovocia a zeleniny, voľné popoludnie pod dekou, ak sa počas zvyšných dní naozaj dostatočne hýbu, ostať dlhšie hore v prípade, že na druhý deň majú voľnejší program, teda žiaden zápas či náročnú písomku. Nech je vzácna výnimka naozaj vzácna.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >