Váži vaše dieťa viac než by malo? 8 krokov, ako ho rýchlo dostať do normálu

Patricia Poprocká, 16. marca 2022 o 05:12

Alarmujúce čísla! Obezita už nie je len problémom starších ľudí, čoraz častejšie postihuje aj najmladšie ročníky. Počty detí, trpiacich nadváhou, stúpajú, podľa posledných údajov je viac než 12-tisíc takých, ktorí sa s týmto problémom obrátili na lekára. K tomu ešte treba prirátať ďalšie, ktoré nadváhu neriešia.

Nie je až taký tučný... Veľa rodičov má sklony obezitu svojich detí zľahčovať, čo tiež vedie k jej celkovému nárastu.

Foto: Shutterstock.com

Najviac obéznych detí je vo veku od 6 do 14 rokov, prevládajú chlapci. Nadváha negatívne vplýva na celý organizmus a vytvára podmienky na neskoršie problémy so srdcovo-cievnym systémom, kĺbmi, očami, pečeňou, na vznik cukrovky, dokonca rakoviny.

Našťastie, obezita sa dá pomerne jednoducho riešiť, najmä u detí, u ktorých vznikla nesprávnou životosprávou. Ako? Stačí ju zmeniť k lepšiemu, tu je niekoľko múdrych odporúčaní.

Priznajte si realitu

Rodičia majú často tendenciu problém zľahčovať, nadváhu svojho dieťaťa ospravedlňovať dočasným prejedením, alebo jednoducho „zlým obdobím“. Prípadne konštatovaním, že „to nie je až také zlé“, veď napokon, dieťa nie je jediné spomedzi spolužiakov, kto váži trošku viac. To je chyba, pretože priznať problém, čo ako je to nepríjemné, je prvý krok k jeho riešeniu.

Upravte stravu

To je nevyhnutné. „Minimalizujte energeticky bohaté maškrty s vysokým obsahom nasýtených tukov a pridaných cukrov,“ odporúča Úrad verejného zdravotníctva. Čiže uberte na mäse, vyprážaných jedlách a sladkostiach, výrazne zvýšte podiel rastlinnej stravy. Strukoviny pokojne aj každý deň, ryža, obilniny, veľa zeleniny a ovocia. Čerstvý šalát by mal byť samozrejmou súčasťou každého jedla.

Uberte na sladkostiach

Keksíky, cukríky, lízatká, sladké croissanty z jedálnička vylúčte. Aby deti nemali pocit, že nič sladké nesmú, ponúknite ich orieškami, ovocím, prípadne kúskom kvalitnej čokolády, ale kontrolujte množstvá. Ak však deti budú mať dostatok normálnej kvalitnej stravy a pohybu, na sladkosti nebudú mať až takú chuť.

Koniec sladeným nápojom

Je to jednoduché: Čaj sa pije bez cukru, kola a limonády sú tabu. Pije sa voda, ochutená bylinkami, citrónom, prípadne pomarančom či s inými kúskami čerstvého ovocia. Výsledky budú citeľné.

Hýbte sa

Vy aj vaše deti. Bez pohybu to nepôjde. Ak sa dá, tak do školy i domov pekne po svojich. Ak nie, tak začnite aspoň polhodinkou rýchlejšej chôdze denne. Postupne predĺžiť na hodinu, ak je možné, začať kombinovať s behom. No a, samozrejme, nechať, resp. poslať ich vonku sa hrať. Ako sa oteplí, dá sa ísť na bicykel, hrať loptové hry, skrývačku... Hlavne nech je zábava!

Dbajte na to, ako trávite čas

Dostatok spánku je tiež svojím spôsobom prevenciou obezity. Čím menej človek spí, tým má väčšiu potrebu jesť sladké. No a aby sa dokázal kvalitne vyspať, nesmie byť prejedený a mal by mať za sebou dostatočnú fyzickú aktivitu. Logické. Čiže menej času pred obrazovkou, viac na čerstvom vzduchu, a ak už sú deti vnútri, tak radšej nech sa hrajú, rozprávajú sa, prípadne si čítajú pred spaním knihy.

Jedzte často

Najlepšie spolu a určite bez elektroniky. Kvalitné domáce jedlo, pripravené bez polotovarov a z kvalitných surovín dodá telu potrebné živiny bez toho, aby ste ho potrebovali zjesť veľké množstvo. Odborníci Úradu verejného zdravotníctva odporúčajú jesť aspoň päťkrát denne a aspoň päť spoločných jedál v týždni.

Buďte príkladom

Ako pri všetkom, ani pri chudnutí to bez vás nepôjde. Dieťa predsa nebude jesť ryžu so zeleninovým šalátom, kým si vy budete vyprážať rezne s hranolkami. „Pri vhodnom príklade rodičov si dieťa buduje správne stravovacie návyky,“ zdôrazňujú hygienici. Zdravé stravovanie pomôže aj vám cítiť sa lepšie, uvidíte.


ANKETA:

Máte, resp. mali ste problémy s nadváhou vašich detí?

56,5%



43,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >