7 tipov na jednoduché relaxačné cvičenia, ktoré okamžite osviežia telo aj myseľ

Gabriela Bachárová, 22. marca 2022 o 04:00

Naučte aj svoje deti, ako si rýchlo a účinne pomôcť od stresu a psychickej záťaže. Týchto sedem relaxačných cvičení môžete použiť ako rýchlu záchrannú brzdu, keď budete mať zasa pocit, že váš vlak sa rúti väčšou rýchlosťou, ako sa dá zvládnuť.

Relax, aj keď len na chvíľu.

Foto: shutterstock

1. Dych aj svaly v harmónii

Niekoľkokrát sa vedome nadýchnite aj vydýchnite. Snažte sa nadychovať do brucha a dychovú vlnu posuňte až do hrudníka. Zopakujte niekoľkokrát s potom pri výdychu čo najsilnejšie zatnite päste a svaly na zadočku. Chvíľu vydržte a opäť sa nadýchnite a uvoľnite svaly. Cvičenie opakujte asi päťkrát.

2. Zdvíhanie bremena

Ak zažívate silnejší stres, skúste toto jednoduché cvičenie: zatajte dych a napnite všetky svaly, ktoré ste schopní si uvedomiť, tvár nevynechajte. Zatnite pästi, napnite ruky, brucho, hrudník, nohy. Predstavte si, akoby ste sa práve chystali zdvihnúť niečo ťažkého. Vydržte niekoľko sekúnd a potom svaly uvoľnite. Párkrát zopakujte.

3. Myslite na niečo pekného

Ľahnite si na zem, prehĺbte svoj dych, uvoľnite všetky svaly (najlepšie sa vám to podarí tak, že na jednotlivé časti tela zameriate svoju pozornosť) a myslite na niečo, čo by vás v reálnom živote potešilo. Prechádzka lesom, pohľad na rozbúrené more a podobne. Skúste si detaily svojho imaginárneho príbehu predstaviť do najmenších detailov. Cvičenie robte asi dvadsať minút. Výsledkom bude zníženie pulzu aj krvného tlaku a pokoj v mysli.

4. Pozitívne myšlienky

Pozitívne myšlienky majú veľkú silu, pretože dokážu preprogramovať naše myslenie aj konanie. Nie nadarmo sa vraví, že sme tým, na čo myslíme. Kto žije v smútku a depresii a premýšľa len nad tým, ako sa mu v živote nedarí, ten väčšinou nemá šancu niečo zmeniť a bude stále nespokojný. Pomocou pozitívnych a uvoľňujúcich myšlienok môžete veľmi rýchlo zmeniť svoj psychický stav.

Skúste si preto v stresujúcich chvíľach opakovať jednoduché vety ako Čerpám pokoj zo stredu svojho tela. Cítim sa pevný ako skala, nič nemôže narušiť môj pokoj. Nie je to žiadna ezoterika, moc myslenia popisujú aj moderné vedecké výskumy. Samozrejme, ak žijete v prílišnom napätí, najlepšie bude zmeniť okolnosti svojho života. Ako rýchla prvá pomoc sú však pozitívne myšlienky na nezaplatenie.

5. Zívacie cvičenie

Asi najrýchlejší spôsob, ako sa uvoľniť a osviežiť fyzicky aj psychicky. Vyslovte dlhé áááááá a zoširoka zívajte. Zároveň sa pri tom poriadne pretiahnite. Zopakujte päťkrát.

6. Šliapacie cvičenie

Vezmite si malý mäkký vankúš a postavte sa naň bez topánok i ponožiek. Ruky nechajte voľne visieť a pomaly a rovnomerne prešľapujte na mieste. V tomto prípade je to žiaduce, hoci v živote sa tomu snažíme vyhnúť. Snažte sa o uvoľnenie celého tela. Cvičte asi päť minút. Po takomto šliapaní sa budete cítiť psychicky oveľa lepšie a vyrovnanejšie.

7. Oklamte myseľ úsmevom

Vedci zistili, že stačí zdvihnúť kútiky úst a v mozgu začnú prebiehať tie isté procesy, ako keby sa človek z niečoho naozaj tešil. Vyplavia sa hormóny šťastia, napríklad serotonín, ktorý ovplyvňuje náladu a dokáže upokojiť. Nezabúdajte na známu vetu slávneho filmového komika Charlieho Chaplina: „Deň, keď si sa zabudol usmiať, je strateným dňom.“
(S využitím publikácie Jak to všechno zvládnu od Sone Havlovej)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >