„Zbláznim sa z toho!“ 5 tipov, ako zvládnuť home office s deťmi v byte

Gabriela Bachárová, 7. novembra 2020 o 04:45

Veľa rodičov dnes zažíva neľahké časy. Kvôli koronavírusu pracujú z domu, kde sa zároveň deti učia online a ak sa práve neučia, dožadujú sa rodičovskej pozornosti alebo riešenia svojich sporov. Do toho treba variť a upratovať. Všetko často v jeden okamih.

Aj home office sa dá zvládnuť z úsmevom.

Foto: Shutterstock.com

„Nezvládam to fyzicky ani psychicky,“ priznávajú často hlavne matky, na ktorých stále v slovenských rodinách leží väčšina starostlivosti o deti a domácnosť, pričom samozrejme ešte na plný úväzok pracujú. Niektorí rodičia si dnes kvôli stresu zvykajú naliať si večer víno, aby sa trochu uvoľnili. Netreba pripomínať, že od relaxačného popíjania vede k závislosti krátka cesta.

Do školy dnes nechodia stredoškoláci ani deti na druhom stupni základných škôl. V oblastiach, kde plošné testovanie odhalilo viac nakazených, sa niekde uzavreli aj prvé stupne. Škôlky sú síce otvorené, ale veľa rodičov tam dieťa kvôli obavám z nákazy nedáva, nehovoriac o tom, že kvôli zistenej infekcii sú mnohé zatvorené, podobne ako triedy na prvom stupni. A sme tam, kde sme boli na jar. Celá rodina spolu doma!

Niekto pohoršene namietne: „A to nevydržíte byť doma so svojimi vlastnými deťmi? Čo ste to za rodičia!“ Nie je to však také jednoduché. V malých bytoch a pri nadmernej pracovnej a psychickej záťaži je naozaj ťažké „byť doma s vlastnými deťmi“. Najmä ak nie je úniku, pomoci a podpory.

Je extrémne ťažké sústrediť sa na vlastnú prácu v takých podmienkach. Nie ste však bezmocní. Pri troche šikovnosti sa dá prežiť aj home office.

1. Dopoludnia ja, popoludní ty

Šťastím v tejto situácii je, ak je doma na home office aj váš partner či partnerka. Ukazuje sa, že môže byť veľmi efektívne rozdeliť si prácu na smeny. Od siedmej do dvanástej sa o zábavu, učenie detí a varenie starám ja, zatiaľ čo ty sa intenzívne venuješ práci, potom si to vymeníme. Prípadne sa dohodnite na rôznych variantoch tohto riešenia. Keď ja varím obed, ty sa učíš s deťmi a podobne.

2. Moje miesto na prácu

Ak pracujete doma za kuchynským stolom, nemožno sa čudovať, že vás deti neustále ťahajú za rukáv. Možno máte malý byt, ale skúste si vytvoriť aspoň provizórnu domácu kanceláriu, napríklad v rodičovskej spálni. Možno postačí polička pribitá ku stene, ktorá poslúži ako pracovný stôl. Potom sa už len dohodnite, v akom čase vás nikto nebude rušiť. Existujú dokonca slúchadlá, v ktorých nebudete nič počuť, aj keby okolo vás rozbíjali taniere. Samozrejme, podmienkou je, že máte už trochu väčšie deti, ktoré to pochopia. Štvorročnému len ťažko vysvetlíte, prečo nie je mama na príjme. Hlavne v prípade menších detí bude preto veľmi užitočný bod tri.

3. Nepracujte ako v kancelárii

Je veľmi dôležité uvedomiť si, že doma jednoducho nemôžete pracovať denne osem hodín, inak sa zbláznite. Aj zamestnávatelia by mali prihliadať na dramaticky zmenené životné podmienky svojich zamestnancov a nadmerný stres, ktorému sú v súčasnosti vystavení. Čo si však budeme nahovárať, väčšine firiem je to úplne jedno a požaduje rovnaké výkony ako predtým.

V takej situácii vám veľmi uľahčí život objavné zistenie, že prácu nemusíte odvádzať na sto percent, ale úplne postačí urobiť ju „dosť dobre“. Veľmi účinné je presne stanoviť si, koľko času budete venovať jednotlivým pracovným aktivitám. V kancelárii si na úlohu možno vyhradíte štyri hodiny, ale teraz to musíte zvládnuť za polovicu. Veľmi pravdepodobne zistíte, že ste robotu odviedli v rovnakej či len o trochu nižšej, ale stále slušnej kvalite. Nehanbite sa za také „úľavy“, pomáhajú vám prežiť.

4. Vstávajte o niečo skôr

Ak sa však nemôžete len tak zavrieť na štyri hodiny do spálne, pretože deti sa kvôli veku ešte bez vašej pozornosti a pomoci nezaobídu, skúste vstávať o niečo skôr, hoci to môže byť náročné. Porobte si aspoň niečo, keď sú ešte deti v posteli. Keď vstanú, budete pokojnejšia či pokojnejší, že už máte čiastočne hotovo a deň tak neprebehne v obvyklom strese.

5. Učte deti samostatnosti

„Mami, kde mám pero? Už mi začína online hodina!“ kričí potomok. „Kedy sa mám dnes pripojiť do triedy?“ dožaduje sa informácie druhý. Dnešní rodičia si zvykli robiť veľa vecí za deti, hoci potom sa sťažujú, že sú veľmi nesamostatné. Berte súčasnú náročnú situáciu ako príležitosť na zmenu. Napokon, z každej krízy sa vždy rodí veľa dobrého.

Naučte ich, že na online vyučovanie sa musia budiť a chystať sami, pretože vy potrebujete pracovať či variť obed. Že učenie je hlavne ich záležitosť a zodpovednosť a vás si môžu privolať, len keď nebudú niečomu rozumieť. Potom si k nim ale samozrejme sadnite, všetko preberte a skontrolujte, inak sa to dnes asi nedá.

Veľa sa s nimi rozprávajte o tom, prečo je potrebné aj to, aby vám viac pomáhali. Deti sú chápavé a empatické, určite ich získate na svoju stranu. Rovnako veľmi dobre porozumejú tomu, prečo je tak dôležité stanoviť si denný rytmus povinností. A keď všetci urobia, čo majú, hurá von. Každý deň aspoň na chvíľku.

Čo ak to nejde...
Možno sa ani ani jedno z opatrení, ktoré sme popísali, nedá u vás z rôznych dôvodov uviesť do rodinnej praxe. V tom prípade skúste situáciu vnútorne prijať a zostať napriek všetkému pokojný či pokojná. Prijmite, že teraz nejakú dobu budete pracovať v bojových podmienkach a len vo chvíľach, keď nebude práve horieť nič urgentnejšie. Že sa vás deti jednoducho budú dožadovať a že je treba každý deň pripravovať aj päťkrát denne jedlo. Je to len dočasný stav, ktorý jedného dňa celkom určite pominie. A má zmysel snažiť sa ho prežiť čo najlepšie, pretože vás môže veľa naučiť a posunúť v živote. Ako sa vraví, všetko zlé je predsa na niečo dobré.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >