Zubné kazy na mliečnych zuboch sú problém, dokonca veľký. TOTO sú prvé varovné signály

ahojmama.sk, 13. augusta 2024 o 05:22

„Veď on aj tak vypadne, nič sa nedeje.“ Tiež si to myslíte o mliečnych zuboch? Možno ste sa s týmto názorom stretli dokonca v zubnej ambulancii, v skutočnosti však opak je pravdou.

S prehliadkou chrupu netreba otáľať a riešiť treba každý kaz na mliečnych zuboch.

Foto: Shutterstock.com

Zdravie mliečnych zubov je dôležité pre správnu funkciu a kondíciu tých trvalých a tiež pre osvojenie si základov dentálnej hygieny, ktorá je povedzme si pravdu, u mnohých detí nulová.

Mliečne zuby plnia niekoľko dôležitých funkcií. Pomáhajú dieťaťu správne žuť potravu, rozvíjať reč a udržiavajú priestor pre trvalé zuby. Ak sú poškodené alebo predčasne stratené, môže to viesť k problémom s trvalým chrupom. Najväčším nepriateľom je aj v tomto prípade zubný kaz, ktorý sa na mliečnom zube šíri rýchlejšie, než na trvalom. „Môže za to najmä odlišná anatómia, preto by mali rodičia venovať zvýšenú pozornosť prevencii, najmä preventívnym prehliadkam, počas ktorých sa kaz na mliečnom zube podchytí v počiatočnom štádiu,“ vysvetľuje stomatologička Ivana Ťavoda z kliniky Doktor Úsmev.

Najčastejším pôvodcom zubných kazov u detí je cukor, a teda nesprávne stravovacie návyky, nedostatočná, prípadne nulová dentálna hygiena a tiež neskorá návšteva zubára.

Kedy spozornieť

Na pravidelné a dôkladné čistenie zubov by mali dohliadať najmä rodičia. Spozornieť treba pri prvých varovných signáloch kazu. Tie sú zmena farby skloviny, nerovnosti na povrchu zuba, zvýšené nánosy povlaku a pri hlbšom zubnom kaze aj zvyšky stravy. „Na zubný kaz dokáže upozorniť rodiča aj samotné dieťa, ktoré subjektívne môže pociťovať citlivosť až bolesť. Príznakom je tiež zápach z úst,“ spresňuje Ivana Ťavoda.

Defektom na mliečnom zube, prípadne v medzizubnom priestore treba venovať pozornosť. Neošetrený zubný kaz totiž vedie k lokálnym aj celkovým komplikáciám. Medzi ne možno zaradiť zápaly v orofaciálnej oblasti. Deštrukcia tvrdých zubných tkanív zas vedie k strate žuvacej a fonetickej funkcii. „Nastať môžu aj poruchy príjmu potravy, čo má negatívny vplyv na gastrointestinálny trakt. Pri deštrukcii alebo strate zuba v dôsledku kazu je narušené tiež estetické hľadisko, čo môže mať na dieťa negatívny psychologický dopad. Strata mliečneho zuba má za následok sklon a čeľustno-ortopedické anomálie,“ vyratúva odborníčka zo zubnej kliniky.

Ďalším nemalým problémom je prenos infekcie na trvalý zub pri neliečenom kaze na mliečnom zube.“ V takomto prípade sa trvalý zub môže prerezať s už vzniknutým zubným kazom,“ varuje Ivana Ťavoda.

Zub s kazom je teda potrebné ošetriť vždy, bez ohľadu na to, či je mliečny alebo nie. Čím skôr dieťa zákrok absolvuje, tým lepšie. „Dnes sú dostupné rôzne špeciálne postupy pre ošetrenie koreňových kanálikov. Zachrániť dokážeme aj vysoko deštruované mliečne zuby s veľkou stratou zubných tkanív, riešením sú korunky,“ hovorí zubná lekárka Ivana Ťavoda.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >