Škrípanie zubov môže vážne poškodiť (nielen) detský chrup. Príčin je veľa, niektoré aj vážnejšie

Gabriela Bachárová, 18. novembra 2023 o 06:49

Škrípaním zubov počas spánku sa môžu prejavovať viaceré ochorenia, ale je to i odraz psychiky dieťaťa. Riešiť problém u stomatológa treba najmä vtedy, ak má takzvaný bruxizmus chronický charakter, a teda nežiaduci vplyv na stav zubnej skloviny, ktorú môže veľmi výrazne deštruovať.

Škrípanie zubov počas spánku môže predstavovať zdravotný problém.

Foto: Shutterstock.com

Škrípanie zubov počas spánku asi väčšina ľudí nebude považovať za niečo, čo treba špeciálne riešiť. Veď to tak má predsa veľa ľudí a o nič nejde... Môže to tak byť, avšak nemusí. Príčinou bruxizmu, ako sa tento problém nazýva odborne, môžu byť zdravotné problémy, ktoré treba riešiť primárne. Ako informuje detská klinika Dr. Martinko, k príčinám sa môžu radiť „gastrointestinálne problémy (súvisiace s tráviacim systémom), nedostatok niektorých vitamínov, málo vápnika, nutričné deficity, enzymatická nerovnováha, endokrinná dysfunkcia (problémy so štítnou žľazou), urologická dysfunkcia, parazity, dýchanie ústami, zubný kameň, prekážka v správnom zhryze, nesprávny zhryz, hyperkinetické deti (s potrebou nadmerného pohybu), rastový špurt, prerezávanie zubov, dedičné faktory, alergie, spojenie s inými zlozvykmi – cmúľanie palca, cumeľ…”

Ako vidieť, príčin je naozaj dosť a nemusí byť vždy jednoduché zistiť, čo za nepríjemným škrípaním zubov stojí. „Pokiaľ dieťaťu škrípanie zubov nespôsobuje výrazný diskomfort (citlivosť zubov, výrazne deštruované zuby), vekom väčšinou vymizne. Pokiaľ pretrváva a má na chrup negatívny dopad, príčinu sa snažíme vypátrať a nájsť vhodný postup, ako si so situáciou poradiť,” odporúča klinika.

Ak sa žiadny zjavný dôvod neodhalí ani po sérii odborných vyšetrení u lekára, možno uvažovať aj o psychickej príčine týchto ťažkostí. Zamyslieť sa nad stresom či neprimeraným napätím, ktoré dieťa môže zažívať. „Je potrebné myslieť aj na druhú stránku veci. Deti počas spánku, kedy sa bruxizmus vyskytuje najčastejšie, intenzívnejšie spracúvajú všetky podnety, s ktorými prišli vedome aj podvedome počas dňa do kontaktu. Filtrujú. Triedia. Ukladajú do pamäte. Vymazávajú. A bruxizmus môže byť len vedľajším produktom tohto všetkého,” informuje detská klinika.

Bruxizmus môže mať na stav zubov veľmi neblahý vplyv. Stávajú sa slabými, citlivými. Postupne sa deštruuje zubná sklovina, drobné trhliny sa časom zväčšujú a môžu viesť k vzniku zubného kazu. Súčasťou problému bývajú aj bolesť čeľuste, krku, kĺbov a svalov v ústnej dutine, bolesť ucha či hlavy.

Ako bruxizmus riešiť?

Pomôcť môže fyzioterapeut, ktorý zapracuje so svalmi v ústnej dutine, pretože práve tie sa pri bruxizme hýbu. Ak vidíte, že škrípanie má negatívny vplyv na stav chrupu (rizikom sú až zlomeniny zubov), pomôckou môže byť chránič zubov, ktorý si dá dieťa (ale i dospelý) na noc. Možno ho kúpiť napríklad na internete, v tomto prípade ide o univerzálne modely, nájdete ho napríklad pod názvom terapeutická dlaha na zuby. Avšak takúto dlahu je možné vyrobiť aj na mieru, poraďte sa so stomatológom, ako presne postupovať. Chránič nielenže zabraňuje nežiaducemu pohybu zubov, ale vďaka nemu môžu svaly počas noci relaxovať.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >