Jahody nielen ako jedlo, vyrobiť z nich možno i parfém či zubnú pastu. Päť jednoduchých receptov

Patricia Poprocká, 3. júna 2022 o 04:10

Čas jahôd je tu, farmy ponúkajú samozbery, ak máte čo len trocha času, určite ich využite. Jahody sú vzácne ovocie, prospešné telu aj duši a tým čerstvo nazbieraným sa žiadne z obchodu nevyrovnajú. Viete, na čo všetko ich môžete, nielen v kuchyni, využiť?

Už len zahryznúť...

Foto: shutterstock.com

O blahodarných účinkoch jahôd na zdravie človeka sa vie veľa. Obsahujú množstvo vitamínu C porovnateľné s citrusmi, ďalej vitamíny A, B, E, horčík, draslík, vápnik, vlákninu a iné látky. Sú tiež silným antioxidantom (spoločne s čučoriedkami a brusnicami tvoria silnú ovocnú trojku).

Priaznivo vplývajú na tráviaci, srdcovo-cievny systém, štítnu žľazu, znižujú krvný tlak, posilňujú kosti, vlasy i pleť. Pôsobia protizápalovo. Pomáhajú tiež človeku upokojiť sa, majú antidepresívne účinky a zlepšujú pamäť i celkovo činnosť mozgu.

Pozor na pesticídy

Nie je však jahoda ako jahoda. Hoci sú na pultoch našich predajní v ponuke prakticky celoročne, väčšina z nich obsahuje množstvo chemikálií. Ošetrujú ich, aby zvládli prepravu i skladovanie, tiež aby rýchlo dozrievali. Nedávna správa vedcov z organizácie Pesticide Action Network upozornila, že väčšina skúmaného ovocia v Európe obsahuje jedovaté pesticídy, ktoré môžu viesť k rôznym ochoreniam. Medzi najzasiahnutejšie patria spolu s černicami, broskyňami, marhuľami a čerešňami práve jahody. V tomto ovocí sa totiž koncentrujú vyššie hladiny pesticídov.

Z hľadiska spotrebiteľa je teda najideálnejšia jahoda lesná, potom nasledujú tie vypestované v záhrade, resp. na našich farmách. A ak z obchodu, tak v biokvalite. Záruku síce nemáte, ale zas prečo neveriť, všakže.

Na milión spôsobov

Jahody sú známe slabou trvanlivosťou, nedokážete ich dlho skladovať, pretože sa rýchlo začnú kaziť, preto je potrebné ich rýchlo spracovať. Spôsobov je veľa. Ako prísadu do jedál, omáčok, koláčov, tiež samostatne ako džem, dreň, smoothie alebo čerstvo odšťavený džús. Oplatí sa aj zamraziť veľké množstvo jahôd – v zime to určite oceníte.

Z jahôd možno skutočne pripraviť všeličo, tipy nájdete napríklad na tomto linku kulinárskeho portálu Varecha.sk.

Ak chcete jahody využiť inak než na konzumáciu, tu je niekoľko našich tipov.
Pleťová maska
Nič, iba jahody. Nakrájajte ich na tenké plátky a poukladajte ich na tvár. Ak vám z nej padajú, tak ich popučte na kašu a natrite si tvár, resp. krk i dekolt. Nechajte pôsobiť 10 až 15 minút, potom zľahka opláchnite vlažnou vodou.

Jahodový peeling
Čím menej zložiek, tým lepšie. Popučte jahody tak, aby sa zachovali drobné zrniečka. Pridajte lyžicu medu a citrónovej šťavy, aby vznikla zmes, ktorú nanesiete na pokožku a jemne do nej vmasírujete. Nechajte pôsobiť do 10 minút, podľa pocitu, potom dôkladne zmyte.

Jahodový parfém
Základnou zložkou je alkohol, voda a – jahody, prípadne ešte nejaké bylinky či éterické oleje na doladenie vône podľa vkusu. Jahody prekrojte na menšie časti a zalejte alkoholom (najlepšie denaturovaný lieh z lekárne). Fľašu zatvorte a nechajte na tmavom mieste aspoň tri týždne. Ak chcete vytvoriť zmes vôní, pridajte aj bylinky – napríklad mätu, medovku, kolu, rozmarín alebo lístky z citrusov. Nezabudnite každý druhý-tretí deň nádobu pretrepať. Po uplynutí tohto času zmes sceďte, zrieďte destilovanou (alebo obyčajnou prevarenou vodou). Ak chcete, môžete ešte pridať pár kvapiek vami vybraného éterického oleja a domáca voňavka je na svete.

Zábal na vlasy
Rozpučíme, resp. rozmixujeme 10 väčších jahôd (ak máte dlhé vlasy, tak aj viac), ktoré zmiešame s dvoma lyžicami kokosového oleja a lyžicou jablčného octu. Nanesieme na vlasy, prikryjeme igelitom a uterákom a najskôr po polhodine zmyjeme.

Bielidlo na zuby
Veľmi jednoduché. Rozpučte zopár jahôd (nie veľa, ide len o jedno použitie) a pomocou zubnej kefky si čistite sklovinu ako keby to bola zubná pasta. Bieliaci účinok sa nedostaví hneď, postup treba opakovať. O sklovinu sa obávať nemusíte, jahody obsahujú látky, ktoré ju posilňujú, nerozleptávajú.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >