Aj desaťročným deťom niekedy treba pri čistení zubov pomáhať, upozorňuje odborník. 9 rád pre správne čistenie

Patricia Poprocká, 13. februára 2020 o 04:08

Nie, nie sú nesamostatné ani lenivé, jednoducho to nedokážu. Čistenie zubov je malá veda a dôkladne to urobiť neraz nevedia ani mnohí dospelí, tak čo potom chceme od detí? Ako deti naučiť správne si čistiť zuby? Prečítajte si rady odborníkov.

Čistenie zubov je dôležité, deti to však nedokážu samé, niekedy až do 10. roku života.

Foto: shutterstock.com

1. Vytvorte návyk
Vyberte mäkkú kefku a vytvorte u detí návyk starať sa o svoj chrup. Znamená to, že zaraďte čistenie do predspánkového rituálu i medzi ranné nevyhnutné úkony ako je obliekanie či raňajky.

2. Začnite skoro
S čistením začnite od prerezania prvého zúbka, radí stomatológ MUDr. Pavol Andel v osvetovej brožúre Curaprox. Samozrejme, v tomto veku je to úplne na vás a čistenie má byť jemné.

3. Rozhrýzanie kefky je prirodzené
Keď sa dieťaťu rozvinie motorika, dajte mu kefku do rúk. Nechajte mu ju hryzkať, ako sa mu páči, je to prirodzený detský spôsob zoznamovania sa s kefkou i čistením zúbkov. Neuspokojte sa však s tým, hryzkanie nestačí, chrup dieťaťu zakaždým dočistite. „Dieťa nemá vyvinuté motorické schopnosti tak, aby si dokázalo zúbky čistiť samé,“ pripomína MUDr. Pavol Andel.

4. Hrajte hry
Zaujmite dieťa tým, že z čistenia spravíte hru. Môžete sa zahrať na lovenie chrobáčikov alebo hľadanie škriatkov, kazizúbkov, ktorých šikovná kefka vymetá zo skrýš.

5. Choďte príkladom
Najlepšie učenie je napodobňovanie, čistite si svoje zuby pred deťmi. Dbajte, aby ste im ukazovali správnu techniku, teda žiadne bočné šúchanie, ale jemné pohyby od ďasna smerom ku koncu zuba – spredu i zozadu.

6. Postupné osamostatňovanie
Dieťa si začne zúbky čistiť samé zhruba od tretieho roka. Stále však nedokonalo, rodičia ho preto musia kontrolovať a korigovať. „Nikdy nenechávajte dieťa pri čistení samé,“ radí stomatológ. Zúbky mu vždy dočistite, je prirodzené, ak pomáhate ešte aj 10-ročnému dieťaťu.

7. Dbajte na šestky
Sú to prvé stále zuby, ktoré sa prerezávajú okolo piateho až šiesteho roku dieťaťa. Ide o najzaťaženejšie zuby, ktoré dospelým aj najčastejšie ako prvé trhajú. O to dôležitejšie je ich čistenie od raného detstva. MUDr. Pavol Andel radí používať už vtedy medzizubnú kefku prípadne niť v špeciálnom držiaku, takzvanú flosspick – šabličku. „Šestkám po prerezaní dlho trvá, kým dorastú na výšku ostatných zubov. Pri prežúvaní potravy sa žuvacie plôšky neotierajú a veľmi často na nich vzniká kaz,“ vysvetľuje a odporúča dočistiť ich takzvanou single kefkou.

8. Čistiace pomôcky
Medzizubná kefka je dôležitá, pasta menej. Medzizubné priestory by sa mali začať čistiť kefkou alebo niťou od prerezania prvej šestky. Zubná pasta pre najmenšie deti nie je vhodná vôbec, môžete s ňou začať až keď dokáže vypľúvať, okolo tretieho roku. Pasta samotná však zuby nečistí, ide skôr o pocit, ktorý zanechá v ústach a odporúča sa ňou prejsť zuby už po vyčistení, teda ak jazykom cítite, že sú hladké, bez povlaku. Nič sa nestane, ak pastu nepoužívate vôbec, často obsahuje umelé farbivá, príchute, skrátka zbytočné chemikálie. Ak na nej trváte, môžete si skúsiť vyrobiť vlastnú. Jeden z receptov nájdete TU.

9. Odkaz na záver
Za stav chrupu dieťaťa je zodpovedný predovšetkým rodič – stravou, akú dieťaťu dáva i následným čistením zubov. Budúcnosť zubov dieťaťa je teda z väčšej časti vo vašich rukách.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >