Kaz na mliečnych zuboch je nebezpečný, ohrozuje už aj bábätká

Patricia Poprocká, 26. mája 2022 o 04:57

Znamená kaz na mliečnych zuboch problém, ktorý treba riešiť? Mnohí sú presvedčení, že na ňom v tomto prípade až tak nezáleží, napokon, aj tak vypadnú. V skutočnosti však na zdravie mliečnych zubov dbať treba, kazy na nich môžu spôsobiť vážne nepríjemnosti. A pozor, poškodené mliečne zuby môžu mať už bábätká.

Zúbky dokážu niekedy poriadne potrápiť. Dbajte na správne čistenie, odkazujú odborníci.

Foto: shutterstock.com

Prečo sú kazy na mliečnych zuboch problémom?

Bolesť a strach
V prvom rade bolia a bolí, resp. nepríjemné je aj následné ošetrenie u zubára. Bolesť sa zapíše do podvedomia dieťaťa a tak vzniká strach zo zubného lekára na celý život.

Zárodok neskorších problémov
Neriešený kaz na mliečnych zuboch môže poškodiť aj zárodky trvalých. „Treba si uvedomiť, že napríklad mliečne stoličky ostávajú v ústach do 9 až 12 rokov a ich korene obopínajú zárodky stálych zubov. Infekcia sa k nim môže ľahko dostať a spôsobiť ich poškodenie,“ pripomína pedostomatologička Veronika Bačová Macáková v knihe Lenky Žofajovej Sprievodca rodiča dnešného.

Posunuté trvalé zuby
Ak treba pokazený mliečny zub vytrhnúť, môže to spôsobiť posun trvalých zubov. Deti následne zostanú odkázané na zubný strojček.

Ohrozenie tvárových kostí
Dochádza k nemu, ak sa pokazia zuby najmenším deťom, bábätkám, k čomu môže dôjsť hneď po prerezaní. „Kazy raného veku typicky postihujú štyri predné horné zuby,“ vysvetľuje Veronika Bačová Macáková s tým, že nejde len o estetický, ale i funkčný problém. Poškodenie alebo strata týchto predných zubov je nebezpečné pre vývoj tvárových kostí, vývin rečí i celkové prospievanie dieťaťa.

Každý má na začiatku zdravé zuby

Pedostomatologička zdôrazňuje, že zuby sa neprerezávajú pokazené. Vrodené môže byť napríklad oslabenie skloviny, čo je ale iná choroba. Čo sa týka kazu, možno mu predísť, odkazuje Veronika Bačová Macáková.

Príčinou kazu sú baktérie v zubnom povlaku, ktoré pri spracúvaní sacharidov z potravy produkujú kyseliny, spôsobujúce zubný kaz. Rizikové potraviny sú sladkosti a sladené nápoje, tiež pečivo, zemiaky, ovocie či zelenina.

Prevenciou je dôkladné čistenie zubov, najmä večer pred spaním, keďže je v ústach málo slín. Ochrannú funkciu má materské mlieko. Obsahuje látky, ktoré nepodporujú rast baktérií zubného kazu. Naopak, má ideálny pomer vápnika a fosforu, ktoré zdravému chrupu napomáha.

Správne čistenie mliečnych zubov

Veronika Bačová Macáková vraví, že za kazivosťou mliečnych zubov je aj genetická dispozícia. To však neznamená, že tí, ktorým sa zuby nekazia, si ich nemusia poriadne umývať. Aký je správny postup čistenia mliečnych zubov, ukazuje toto VIDEO:



ANKETA:

Mali/majú vaše deti kazy na mliečnych zuboch?

86,4%



13,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >