Zápal stredného ucha potrápi. Ako ho liečiť a kedy je nutné prepichnutie bubienka

Gabriela Bachárová, 23. apríla 2021 o 05:00

Znížiť riziko zápalu stredného ucha môžete dlhým dojčením aj tým, že dieťa naučíte, ako má správne smrkať.

Zápal stredného ucha najčastejšie postihuje malé deti.

Foto: Shutterstock.com

Chorobou trpia najčastejšie dojčatá a batoľatá, maximum jej výskytu je v dvoch rokoch veku, to však neznamená, že sa nemôže vyskytnúť aj neskôr.

Častými zápalmi stredného ucha viac trpia deti, ktoré majú inak postavenú Eustachovu trubicu v uchu. Uložená je tak, že umožňuje ľahší priechod škodlivých mikroorganizmov z nosohltanu do stredoušného priestoru. „Opakované zápaly sú tiež častejšie u detí so zníženou imunitou,“ uvádza pediatrička Monika Antošová vo svojej knihe Sprievodca detskými chorobami. A napokon, za časté problémy môže i zväčšená nosná mandľa, v ktorej sa vytvára infekčné ložisko. „Po jej odstránení sa výskyt zápalu stredného ucha zníži až o 60 percent,“ uvádza lekárka. Väčšmi sú ohrozené i deti, ktoré musia dýchať cigaretový vzduch.

Zápal stredného ucha je bakteriálna komplikácia pôvodne vírusovej infekcie, tá sa prejavuje nádchou, zápalom hrdla či zápalom prínosných dutín. Sliznicu zmenenú zápalom potom ľahko napadnú baktérie, ktoré sa cez Eustachovu trubicu, čo je spojenie medzi nosohltanom a stredným uchom, dostanú do ušného priestoru. Vzniknutý zápal je pre deti často veľmi bolestivý, malé deti, ktoré ešte nevedia vyjadriť, čo im je, plačú a držia sa za uško. Staršie si sťažujú na veľkú bolesť. Ak sa aj dieťaťu podarí zaspať, často sa zo spánku budí. Pridáva sa aj teplota alebo horúčka.

Čo môžete urobiť doma? Bolesť možno tlmiť príslušnými liekmi, odporúča sa Ibuprofen, ktorý tiež trochu tlmí zápal. Vhodné je kvapkať priamo do ucha trikrát denne roztok s protizápalovým účinkom známy pod názvom Burrow alkohol. „Podávajú sa i lieky, ktoré zmierňujú opuch sliznice, v prípade žltých či zelených soplíkov aj antibiotické kvapky,“ vysvetľuje Monika Antošová s tým, že ak bolesť pretrváva a pridružuje sa teplota, lekár môže na základe vyšetrenia zvážiť celkovú antibiotickú liečbu (v tabletkách).

Je dôležité dôkladne odsávať alebo vysmrkať nos. Pozor ale, nadmerné smrkanie môže môže pôsobiť kontraproduktívne. Ak dieťa smrká príliš úporne, hrozí, že sa z Eustachovej trubice do stredoušia uvoľnia hlieny, čo môže vyústiť práve až do zápalu stredného ucha. Dieťa by malo smrkať jemne a naučiť sa najskôr z jednej a potom z druhej dierky, zásadne nie naraz.

Ak dieťa nedostane včasnú liečbu, zápal v uchu sa ďalej rozvíja a začína sa tvoriť hnis. „Niekedy bubienok praskne, hnis vytečie a bolesť ustane, inokedy je potrebné hnis uvoľniť takzvanou paracentézou (prepichnutím bubienka). Tento stav už patrí do rúk špecialistovi,“ uvádza detská lekárka. Po prepichnutí bolesť prestane a dieťaťu sa okamžite uľaví. Paracentéza je tiež prevenciou proti rozšíreniu zápalu a jeho toxických produktov do vnútrolebečnej dutiny.

Ideálne je, ak sa zákrok, ktorý môže byť (ale nemusí) pre dieťa bolestivý, urobí v lokálnom znecitlivení a lekár následne hnis odsaje. Diera v bubienku sa po týždni sama zacelí, nie je treba báť sa následkov. Tie by mohli byť horšie v prípade spontánneho prasknutia. Je však nutné tiež povedať, že neodborné vykonanie zákroku môže spôsobiť poranenie zvukovodu či vnútorného ucha, prerušenie reťazca kostičiek v strednom uchu alebo poranenie kosteného stropu stredoušnej dutiny, ktorý ju oddeľuje od vnútrolebečného priestoru – následne môže vzniknúť zápal mozgu.

Po paracentéze by sa ucho nemalo dostať do kontaktu s tekutinami a nečistotami, ktoré by mohli znovu vyvolať zápal. Ak dieťa pred vykonaním paracentézy nemalo predpísané antibiotiká, lekár ich môže zvážiť.

Nie je to zápal stredného ucha!
„Dojčatá si v období prerezávania zúbkov často chytajú uši. Ak nie sú prítomné iné sprievodné príznaky, zvyčajne nejde o zápal stredného ucha,“ upozorňuje pediatrička Monika Antošová. Ako dodáva, dojčatá, ktoré absolvujú kurz plávania, môžu mať podráždený vonkajší zvukovod, vtedy si takisto chytajú uško, ale nejde o zápal.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >