Ako dieťa pomocou hry naučiť smrkať

Gabriela Bachárová, 10. februára 2021 o 04:30

Naučiť dieťa smrkať nie je nič jednoduché, potvrdí asi väčšina rodičov. Preto je dobré začať s nácvikom tejto dôležitej schopnosti čím skôr a ideálne pomocou hry.

Učte dieťa smrkať včas.

Foto: Shutterstock.com

Nepremeškajte vhodný okamih, s postupným nácvikom začnite už okolo jedného roka (samozrejme to ešte nepôjde dokonale a pri nádche budete musieť použiť odsávačku hlienov). To je vek, kedy dieťa rado odpozeráva, čo robia dospelí a napodobňuje ich.

Začnite fúkaním ústami, tak ľahšie pochopí princíp smrkania. Keď bude napríklad vo vani, môže si fúkať do vody. Potom ukážte dieťaťu, ako má správne smrkať. Najskôr iba s použitím prstu, potom vreckovky. Smrkať sa má vždy len z jednej nosnej dierky, ústa sú pri tom zatvorené. Dôležité tiež je, aby dieťa bolo pri smrkaní v miernom predklone. V ľahu je smrkanie sťažené.

Učenie hrou

Aj pri nácviku smrkania samozrejme platí, že dieťa bude lepšie spolupracovať, ak získa pocit, že ide o hru. Tu je zopár našich tipov.

Balónik
Nafúknite balónik a dieťa ho fúkaním posúva z miesta na miesto. Prípadne si dajte súťaž. Kto ten svoj balónik dofúka rýchlejšie do cieľa?

Príšerky
Rodič sa s dieťaťom môže zahrať i na fúkacie príšerky. Ktorá príšerka fúkne nosom silnejšie? Ktorá smiešnejšie a ktorá zasa najdlhšie?

Zrkadlo
Pre dieťa je dôležité, aby videlo výsledky svojej činnosti. Nechajte ho preto, aby nosom fúkalo do zrkadla, ktoré sa potom zahmlí. Dieťa bude mať radosť, čo „dokáže“.

Slamka
Na nácvik smrkania môžete využiť i kúpanie dieťaťa. Dajte mu do ručičky slamku a nech si ňou skúša netradične nosom fŕkať do vody. To je zábava!

Vtáčie pierko
Vložte potomkovi do dlani vtáčie pierko, ktoré musí odfúknuť.

Slon či ježko
Ktoré zviera je známe tým, že vydáva nosom zvuky? Slon, ježko či kôň. Zahrajte sa spolu s dieťaťom na tieto zvieratká.

Obľúbená vreckovka
Dieťa si nemusí smrkanie trénovať len na papierových vreckovkách. Vyberte mu peknú látkovú, ktorá preň bude zároveň milou hračkou. Mnoho detí s obľúbenou vreckovkou i zaspáva. Keď skúša fŕkať, postavte ho pred zrkadlo, kde uvidí, že jeho činnosť vyvoláva pohyb vreckovky. Môžete sa hrať, komu bude vreckovka viac viať.

Všetkého príliš škodí
Vysmrkaj sa poriadne! To nie je tá najlepšia rada. Úporná snaha o odstránenie hlienov môže viesť až k zápalu stredného ucha. Učte preto dieťa smrkať síce účinne, ale jemne.


Tip pre rodičov
Smiech a dobrá nálada síce nie sú všeliekom na všetky starosti a bolesti sveta, ale pri nádche veľmi pomôžu. Skúste choré dieťa rozveseliť, smiech a radosť možno spôsobia, že sa hlieny uvoľnia z nosa samé (to platí i o hlienoch v krku) a smrkanie sa tým veľmi uľahčí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >