Staré známe naparovanie uvoľní hlieny a zabráni infekciám. S dieťaťom sa zabavte vo vlastnom parnom stane!

Gabriela Bachárová, 10. januára 2019 o 12:05

Naparovanie je starým ľudovým receptom, ako si pomôcť nielen pri nádche, ale tiež kašli. Ako malí ste túto metódu určite zažili na vlastnej koži, možno pre vás nebola úplne príjemná, a tak ju pri vlastných deťoch veľmi nevyužívate. Naparovanie si ale zaslúži druhú šancu.

S nádchou môže pomôcť naparovanie.

Foto: Shutterstock.com

Ako pomáha?
Parná kúpeľ zvlhčuje a dezinfikuje dýchacie cesty, zlepšuje prekrvenie (a tým aj odpoveď imunitného systému na chorobu), uvoľňuje hlieny (pri kašli aj nádche) a zabraňuje vážnejším infekciám.

Ako na to?
Nechajte zovrieť asi liter vody a pridajte do nej prísady podľa vlastného výberu. Neobmedzujte sa len na klasický rumanček. Môžete zvoliť soľ (asi dve lyžičky) či pridajte éterický olej, napríklad borovicový, eukalyptusový, mätový alebo tee trea olejíček. Ďalšou možnosťou sú bylinky či ich kombinácie: tymián, medvedí cesnak alebo jalovec. Olejíčky a bylinky môžete použiť aj naraz. Dieťa sa vyzlečie do pol tela, sadne si nad nádobu s vodou a vy ho prikryjete tak, aby para nikde neunikala. Najprv dieťa dýcha nosom, potom ústami. Počas procedúry by malo pravidelne smrkať.

A čo potom?
„Dieťa by po skončení procedúry malo na chvíľu vkĺznuť do vyhriatej postele. V každom prípade by malo po určitú dobu zostať v teple,“ radí Cornelia Nitsch, autorka knihy Dr. mama.

Ako dlho sa naparovať?
Naparujte seba či svoje dieťa asi desať minút. Denne to môžete zopakovať i trikrát.

Aké má naparovanie riziká?
Rizikom je samozrejme popálenie sa. Pre celkom malé deti sa preto naparovanie nehodí a opatrní treba byť aj pri tých starších. Ak je to možné, naparujte sa spolu s nimi, tak ich budete mať pod kontrolou.

Kedy už nepomáha?
Naparovanie síce môže nádchu uvoľniť, ale je to len pomocná metóda, nelieči. Ak nádcha nepoľavuje a objavujú sa hlieny žltej či zelenej farby, bude dobré navštíviť lekára, pretože môže ísť o bakteriálnu infekciu. V tom prípade s naparovaním prestaňte, aby ste nenarobili viac škody ako úžitku.

Naparovanie môže byť zábava, vytvorte si parný stan
Ako len dieťa dostať nad hrniec s horúcou vodou? Cornelia Nitsch radí, ísť na to hravo. „Z kúpeľne si prinesieme osušky a zakryjeme nimi kuchynský stôl. Osušky musia dočiahnuť až na zem a nesmie medzi nimi zostať ani medzierka. Potom vezmeme nádobu s horúcou vodou a vlezieme si spolu s dieťaťom pod stôl. Aby bola väčšia zábava, vezmite si ešte baterku, budík a pár hračiek. Z bezpečnostných dôvodov nenechávajte dieťa ani na chvíľku samotné.“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >