Odišla žena, ktorá celý život venovala tomu, aby sa bábätká mohli rodiť s láskou. Smútia za ňou i Slovenky

Patricia Poprocká, 17. apríla 2024 o 06:02

Pomáhala ženám, aby mohli rodiť bez stresu, svojou trpezlivosťou a láskavosťou navždy ovplyvnila tisícky životov. Po krátkej chorobe zomrela svetoznáma dula a výskumníčka Penny Simkin. Na Slovensku je známa najmä z filmu Maie Martiniak Neviditeľná.

Penny Simkin podľahla rakovine.

Foto: DONA International

S láskou a vďačnosťou na ňu spomínajú tisíce matiek. Penny Simkin, pôvodne fyziopterapeutka, dlhé roky pôsobila ako dula, výskumníčka a zástankyňa toho, aby ženy mohli rodiť slobodne podľa vlastných potrieb. Pracovala aj so ženami, ktoré zažili počas pôrodu traumu a chceli sa z nej dostať.

„Ak sa žena necíti bezpečne, cíti sa v ohrození, pozorovaná alebo opravovaná, to všetko ovplyvňuje jej hormonálnu rovnováhu. Pôrod je rovnováha medzi stresovými hormónmi, ako je napríklad adrenalín, a hormónmi lásky, ako sú oxytocín a endorfíny. Tieto dve skupiny hormónov k sebe vzájomne nepasujú. Takže ak je žena vystrašená, cíti sa posudzovaná, zahanbená alebo v ohrození, jej stresové hormóny sa zvýšia a zastavia produkciu prirodzeného oxytocínu, ktorý jej pomáha, aby pôrod postupoval,“ povedala pred časom v exkluzívnom rozhovore pre združenie Ženské kruhy.

Penny Simkin spoluzakladala medzinárdnú neziskovú organizáciu DONA International, združujúcu duly, ktorá sa zaoberá práve zlepšovaním podmienok pri pôrodoch. Penny viac než 5O rokov pôsobila v pôrodníctve, snažila sa o to, aby pôrod nebol pre ženy traumatický zážitok, priamo pomáhala rodičom s predpôrodnou prípravou i pri pôrode, napísala viacero kníh.

„Penny bola vizionárka, jej práca vydláždila cestu novej generácii dúl, vštepila im hodnoty súcitu, prax založenú na dôkazoch a obhajobu žien a rodín. Spôsobila revolúciu v starostlivosti o ženy aj vo vzdelávaní o pôrode po celom svete, zanechala dedičstvo, ktoré nepochybne pretrvá,“ napísala o nej materská organizácia.

Penny Simkin zomrela 11. apríla 2024 na rakovinu. Ona sama bola matkou štyroch detí a rodina pre ňu bola nesmierne cenná. „Keď smútime nad stratou Penny Simkin, oslavujeme aj jej výnimočný život a nespočetné množstvo spôsobov, ktorými obohatila ten náš. Jej odkaz nás bude naďalej inšpirovať a viesť, keď budeme pokračovať v jej poslaní zlepšiť pôrod a podporovať rodiny po celom svete. Duch Penny žije ďalej v diele DONA International, v živote rodín, ktorých sa dotkla, a v srdciach mnohých, ktorí ju milovali.“

Režisérka Maia Martiniak, ktorá s Penny spolupracovala pri nakrúcaní svojho úspešného, viackrát oceneného dokumentu Neviditeľná, na láskavú dulu spomína s veľkou úctou. „Penny bola úžasná a úprimná žena a ja som veľmi vďačná za to, že sa stala súčasťou filmu Neviditeľná - Unseen. Nakrúcať s ňou bol jeden z najväčších zážitkov a jej slová otvárajú srdcia na najhlbšej úrovni... Penny, verím, že tam na druhej strane ti je dobre a že na nás budeš stále dávať pozor... Aby sa bábätka mohli rodiť s láskou na tento svet,“ napísala na svojom facebookovom profile.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >