Za autizmus nemôže očkovanie, ale vraj baktérie v črevách matky. Liečbou budúcnosti môže byť transplantácia stolice

Gabriela Bachárová, 12. júna 2019 o 12:36

Vedci myšiam transplantovali stolicu detí, ktorí trpia autizmom. Zvieratá sa začali správať autisticky.

Môže za prejavy autizmus črevo?

Foto: Shutterstock.com

Prečo vzniká autizmus, na tom sa vedecká komunita stále nedokáže zhodnúť. V poslednej dobe sa však stále častejšie skloňuje teória, podľa ktorej autizmus u detí môže spôsobovať narušená črevná mikroflóra ich matiek v tehotenstve. Smelú hypotézu overoval tím mikrobiológov z Kalifornského technologického inštitútu.

Myši s implantovanou stolicou po zákroku podstatne zmenili svoje správanie. Zrazu boli menej spoločenské, prestávali komunikovať navzájom, obmedzili sociálne kontakty a tiež začali často opakovať stereotypné činnosti, čo je pre ľudí s autizmom typické. Aby bola štúdia dôveryhodnejšia, inej skupine myší transplantovali stolicu od detí, ktoré prejavmi autizmu netrpeli a boli zdravé. U týchto zvierat vedci nezaznamenali žiadne odchýlky od dovtedajšieho správania.

Vedci, ktorí zaujímavý pokus urobili, tvrdia, že zistené závery sa nedajú automaticky preniesť aj na ľudí. Predpokladajú však, že ak sa hypotéza v budúcnosti potvrdí, prejavy autizmu bude možné liečiť transplantáciou stolice od ľudí, ktorí majú zdravú črevnú mikroflóru.

Len baktérií je v čreve asi pol kilogramu. Ukazuje sa, že v ľudskom organizme hrajú veľmi dôležitú rolu, predovšetkým pozitívne ovplyvňujú imunitný systém. Nevyváženosť črevnej mikroflóry, keď prevažujú škodlivé baktérie na úkor tých prospešných, môže podľa najnovších vedeckých záverov viesť k celému radu chorôb, tých najvážnejších nevynímajúc. Zlý stav čriev sa podieľa sa aj na vzniku autoimunitných ochorení a tiež negatívne ovplyvňuje náladu, prispieva k rozvoji depresie.

„Nechceme dávať deťom a rodičom falošnú nádej. Problém sme nevyriešili, iba sme predstavili novú stratégiu, ktorú ešte treba vyskúšať na ľudoch,“ citoval web Českej televízie vedúceho výskumného týmu Sarkisa Mazmaniana s tým, že výskum je len na začiatku a možná liečba nebude k dispozícii hneď.

Vedci z Kalifornie nie sú jediní, kto prišiel so záverom, že odpoveď na otázku, prečo vzniká autizmus, treba hľadať v ľudských črevách. Výskumníci z americkej Arizonskej štátnej univerzity zverejnili výskum, podľa ktorého sa vďaka transplantácii stolice od zdravých ľudí podarilo podstatne znížiť príznaky autizmu u osemnástich detí. Transplantácia prebehla v roku 2017, po dvoch rokoch vedci dospeli k záveru, že efekt zákroku je trvalý a stav detí sa stále zlepšuje. Predtým trpelo 83 percent detí ťažkými prejavmi autizmu, dnes má túto formu už len 17 percent z nich. Dokonca 44 percent detí už podľa odborníkov diagnózu autizmu vôbec nemá.

Očkovanie za tým nie je

Vedci tento rok definitívne odmietli myšlienku, že autizmus spôsobuje očkovanie. Štúdia, počas ktorej desať rokov pozorovali vyše 650-tisíc dánskych detí, priviedla vedcov k tomu istému záveru, aký mali aj predchádzajúce výskumy: vakcína proti osýpkam, mumpsu (zápalu príušných žliaz) a rubeole (ružienke), teda súhrnne vakcína MMR, nezvyšuje riziko autizmu u detí.

Vedci zároveň zdôraznili, že údaje o státisícoch detí zbierali aj študovali roky a nepreukázala sa žiadna súvislosť medzi MMR vakcínou a autizmom. Oproti tomu štúdia z roku 1998, v ktorej je tvrdenie o súvislosti vakcíny s autizmom a na ktorú sa často odvolávajú zástancovia neočkovania, sa zaoberala len dvanástimi deťmi. Túto štúdiu z roku 1998 lekársky časopis, ktorý ju zverejnil, odvolal a autor, ktorý skreslil výsledky, prišiel o oprávnenie vykonávať lekársku profesiu.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 12. júna 2019 o 22:06

    Netreba si mýliť nasledky s príčinami. Poškodené črevo je až následok. Tento výskum prakticky potvrdil, čo tvrdil Andrew Wakefield tvrdil, nie opačne.

    Ak máte obavy z následkov očkovania, tak vedzte, že práve prirodzený, nechemický a radostný prístup k dieťaťu (prirodzený pôrod, dojčenie, žiadne ATB) minimalizujú riziká nežiadúcich spojené s očkovaním : » www.facebook.com/watch/?v=471401193599759...


    Práve neprirodzený prístup zhoršuje stav čriev - pri sekcii sa črevá dieťaťa nekolonizujú matkinými baktériami z pôrodných ciest, chýbajúci bonding neumožní pozbierať do čriev baktérie z matkinho tela (naopak, môžu sa kontaminovať tými nemocničnými) a neumožní vypitie prvého kolostra. Pitie umelého mlieka nedá do čriev žiadnú živú mikroflóru ani opravné látky v podobe kmeňových buniek, ktoré sa tam nachádzajú. ATB vyhubí všetko živé a správne, čo tam má byť. Zdravé črevá sú pritom absolútnym základom pre imunitný systém, takže ak príde akákoľvek silnejšia škodlivina (v prídavných látkach očkovacích látok je ich viac než dosť), imunitný systém začne kolabovať.

    O Andrewi Wakefieldovi a očkovaní nech si urobí každý svoj názor: » youtu.be/rVqTZuTEsGU...

    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >