Z balenej vody pražiacej sa na slnku sa môžu uvoľňovať škodlivé látky. Čo vám hrozí?

Gabriela Bachárová, 18. júla 2022 o 04:45

Vodu z plastových fliaš pijú v lete niekedy aj tí, ktorí inak preferujú vodovodný kohútik. Stáva sa to najmä na cestách či na výletoch, keď výletníci potrebujú doplniť zásoby tekutín a iný zdroj nie je práve k dispozícii.

Balenú vodu nenechávajte stáť na slnku.

Foto: shutterstock

Nepoškodí moje zdravie? Otázka, ktorú si konzumenti balenej vody už určite niekedy položili. Ak vodu v plastových fľašiach skladujete správne, nemala by vám uškodiť. Fľaše sa vyrábajú tak, aby sa z nich škodlivé látky neuvoľňovali. Problematické však môže byť dlhodobé ponechávanie balených nápojov na slnku v trvaní šesť mesiacov a dlhšie. Vtedy už zdravotné riziko stúpa.

Na Slovensku sa bezpečnosti plastových fliaš venuje špeciálne pracovisko, Národné referenčné laboratórium pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami, ktoré funguje na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Poprade. Čo vraví o možnom prieniku nežiaducich látok z vody do ľudského organizme?

„Pri dlhodobom uskladnení PET fliaš pri vysokých teplotách môže dochádzať k migrácii antimónu, acetaldehydu alebo ftalátov,“ objasňuje Milada Syčová, vedúca národného referenčného laboratória. Migrácia znamená prienik látok z obalu do vody a následne do ľudského tela. Všetky tri vymenované látky môžu po uvoľnení z obalu spôsobiť zdravotné problémy, avšak až s výrazným časovým odstupom po ich vypití. Reč je skôr o rokoch ako o mesiacoch či dňoch. Citlivejšie sú pritom deti, ktorým môžu škodliviny poškodiť zdravie viac.

Ako škodia

Antimón je polokovový či kovový prvok. Používa ako súčasť rôznych zliatin, napríklad pri výrobe farbív či spomaľovačov horenia v rôznych zariadeniach. Po požití väčšieho množstva antimónu môže prísť k poškodeniu tráviacej sústavy, hnačkám, ale i k narušeniu správneho fungovania cievneho systému. U zvierat vedci vysledovali závažné poruchy plodnosti, poškodenie pľúc či srdca, pečene, ale aj obličiek. Antimón sa považuje za možný karcinogén, čo znamená, že u ľudí by mohol spôsobovať rakovinu.

Z toho, že spôsobuje vznik onkologických ochorení, je podozrivý i acetaldehyd. Bezfarebná horľavá kvapalina, ktorú okrem plastových obalov nájdete napríklad aj v osviežovačoch vzduchu alebo v chemických čistiacich prostriedkoch z drogérie.

Ftaláty zasa predstavujú širokú skupinu chemických látok, ktoré zlepšujú vlastnosti plastov, napríklad ich zmäkčujú a robia ohybnejšími či pružnejšími. Ak sa však dostanú do ľudského organizmu, môžu mať neblahý vplyv na vyvíjajúci sa plod v maternici (vznik vývojových chýb), negatívne pôsobia na zdravie mužských spermií, poškodzujú pečeň i obličky či narúšajú zrážanlivosť krvi. Rovnako sa považujú za karcinogénne, a to už v malých množstvách.

Ako skladovať PET fľaše
Odborníčka Milada Syčová odporúča riziko uvoľnenia látky do vody aktívne znižovať týmito opatreniami:
1. Fľaše s vodou prekryte napríklad uterákom, aby slnečné lúče nedopadali priamo na balený nápoj.
2. Snažte sa balené nápoje neskladovať v prostredí, kde sa môžu prehrievať. Ak je to nutné, nech to nie je dlhšie ako na jeden až dva dni.
3. Ak si robíte zásoby balených vôd, uskladňujte ich v chladnom tmavom prostredí, napríklad v pivnici alebo v garáži.
4. Rešpektujte označenia na plastových obaloch a výrobkoch, ktoré prichádzajú do kontaktu s potravinami, aby bolo ich používanie správne a bezpečné (infoplagátik s príkladmi symbolov nájdete na tomto odkaze).


Bez obáv, ale radšej opatrne

„PET fľaše sú navrhnuté na dlhodobé skladovanie pri izbovej teplote do 40 stupňov Celzia alebo nižšej, vrátane zohriatia na teplotu najviac 70 stupňov počas maximálne dvoch hodín. Najviac, na sto stupňov Celzia, sa môžu zohriať maximálne na 15 minút. Takto definovaný rozsah je daný platnou legislatívou na základe fyzikálnych znalostí odohrávajúcich sa v plastoch. V týchto časových a teplotných intervaloch nedochádza k migrácii látok,” hovorí Milada Syčová.

Dobrou správou pre spotrebiteľov teda je, že ak sa dodržiava správny proces produkcie, skladovania, distribúcie a používania PET fliaš, nehrozí, že by mohli vážnejšie poškodiť zdravie. „Balené vody sa pri preprave a skladovaní musia chrániť pred priamym slnečným svetlom,” ozrejmuje Milada Syčová. PET fľaše sa navyše môžu vyrábať len z určených materiálov, uvedených v nariadení Európskej komisie z roku 2011.

Kupujete si na výlet balenú vodu s tým, že po vypití budete fľašu ďalej plniť a brať si ju so sebou na cesty či turistiku? Nie je to dobrý nápad. Úrad verejného zdravotníctva prízvukuje, že PET fľaša je jednorazový materiál a nemá sa opätovne napĺňať.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >