Ako vytvárať menej odpadu? Skúste tieto štyri jednoduché kroky

Patricia Poprocká, 15. apríla 2021 o 04:43

433, toľko kilogramov komunálneho odpadu vyprodukuje podľa Štatistického úradu ročne priemerný Slovák. Ak nechceme zahltiť smetím naše životné prostredie, neostáva nám iné než sa pokúsiť toto číslo znížiť. Aktivisti odporúčajú tieto štyri jednoduché kroky.

Separovaný, ale stále odpad. Ako ho znížiť?

Foto: shutterstock.com

Stop tovarom na jedno použitie

Je jedno, či z plastu, dreva alebo papiera, každý výrobok na jedno použitie je plytvaním. Skúste si spočítať, ako dlho používate napríklad vrecúško, v ktorom si kúpite pečivo na cestu. Od regálu s pečivom k pokladni, potom pečivo vyberiete, zjete a vrecúško končí v koši. Minútu? Niekedy ani to nie. Náklady na výrobu a distribúciu vrecúška pritom zanechávajú na našej planéte výraznú stopu, následne ho ešte treba spracovať aj ako odpad. To isté platí pri fľašiach či plechovkách s nápojmi i ďalších tovaroch. Riešenie je jasné: kupujte veci na opakované použitie. Vrátane fliaš na nápoje a vrecúšok na pečivo či ovocie.

„Využívaním opakovane použiteľných produktov dokážeme výrazným spôsobom obmedziť tvorbu odpadu a šetriť uhlíkovú stopu, ktorá je zanechávaná pri výrobe nových produktov,“ pripomína online magazín Naše Bio&Eko v článku venovanom práve štyrom krokom, ktoré môžu znížiť tvorbu odpadu.

Nákupy z druhej ruky

Pred pandémiou boli secondhandy v móde, dúfajme, že po otvorení obchodov budú opäť rýchlo k dispozícii. Čokoľvek, čo môžete nakúpiť z druhej ruky, nakúpte, znie druhá rada na znižovanie tvorby odpadu od online magazínu Naše Bio&Eko. Nielen oblečenie, ale aj použité knihy, hračky, detské bicykle, kolobežky, fúriky... Je kde nakupovať, secondhandy, bazáre, antikvariáty, kamenné i internetové.

„Zaplatíme iba zlomok ceny za to, čo by stála nová vec a hlavne dávame pre niekoho už nepotrebnej veci šancu na opätovné využitie,“ vysvetľuje hlavný prínos magazín.

Odpad je celosvetový problém. Skládka na prekrásnom chorvátskom ostrove Lastovo.

Foto: Patricia Poprocká

Opravujte, čo sa dá

S opravami je to dnes zložitejšie než kedysi. Systém je nastavený tak, že často sa oplatí kúpiť radšej novú vec než opraviť starú (zisky sú zisky). „Kedysi sme na každom rohu nachádzali opravovne, no vďaka konzumnej dobe, ktorej sme podľahli, sme zlikvidovali to, čo bežne v minulosti fungovalo,“ konštatuje aj online magazín Naše Bio&Eko.

Napriek tomu stojí za to opravovať. Dokonca aj oblečenie, hoci mnohí z nás si už len ťažko oprašujú vedomosti ako sa pekne prišíva záplata. Opravovne však našťastie ešte celkom nezanikli, možno dokonca povedať, že opäť trošku ožívajú, treba sa len poobzerať okolo seba. V deviatich slovenských mestách existujú dokonca i takzvané cirkulárne mapy, ktoré pomôžu ľuďom nájsť jednotlivé opravovne obuvi, bicyklov, krajčírstva či bezobalové obchody.

Chystajte si občerstvenie doma

Káva so sebou, bageta na desiatu, dokonca i obed – to všetko si môžete pripraviť doma. Ušetríte peniaze, planétu a niekedy dokonca i zdravie. Doma pripravená strava je zo surovín, o ktorých výbere a kvalite rozhodujete vy, navyše ju nemusíte baliť do škodlivých jednorazových polystyrénových obalov, z ktorých je akurát tak zakrátko len ďalší odpad.

„Obaly na kávu a jedlá so sebou vytvárajú veľa odpadu, ktorý končí na skládkach,“ pripomína online magazín Naše Bio&Eko. A hoci sú dnes v ponuke aj ekologické obaly, platí to isté, čo na začiatku tohto článku: Je jedno, či z plastu, dreva alebo papiera, použitý jednorazový obal je odpad, ktorý nemusel vzniknúť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >