Všetci doma kvôli koronavírusu! Recept na prvý chlieb, tipy na upokojenie, príklad denného plánu...

Gabriela Bachárová, 16. marca 2020 o 05:10

Tisícky slovenských rodín zažívajú v posledných dňoch niečo nepoznané. Sú spolu od rána do večera. Namiesto obáv, ako to spolu zvládnete, skúste túto novú situáciu využiť na zlepšenie rodinných vzťahov.

Využite príležitosť na zlepšenie rodinných vzťahov.

Foto: Shutterstock.com

Naša spoločnosť oddelí deti od rodičov pomerne skoro. Už v troch rokoch nastupujú do škôlky a s rodičmi už nikdy nebudú tráviť väčšinu svojho času. Rodiny nie sú zvyknuté byť spolu stále tak, ako to bývalo bežné v minulosti. A zrazu majú spolu tráviť všetok čas! Niet divu, že pre mnohých je to veľmi náročná situácia, zrazu sa musia naučiť fungovať v niečom, od čoho si úplne odvykli, pretože to zažili, len keď boli deti úplne malé.

Nájdite si svoj jedinečný rytmus

Ak pracujete z domu a deti majú domáce vyučovanie (od pondelka 16. marca je celoplošný zákaz škôl), môže byť náročné udržať pozitívnu rodinnú atmosféru. Rodičia musia pracovať, deti sa doma nudia a ku konfliktu nie je ďaleko. Uvažujte preventívne. Popremýšľajte, či by nebolo dobré stanoviť si denný rytmus, ktorý budú členovia rodiny rešpektovať. Sadnite si aj spolu s deťmi a dohodnite sa na ňom. Napríklad hneď po raňajkách práca a domáca škola, potom všetci pripravia obed, najedia sa a rodič môže pokračovať v zamestnaní, deti sa môžu hrať. A opäť spoločná príprava večere a po nej hranie sa, spoločenské hry, rozprávanie sa. Nájdite si model, ktorý vám bude vyhovovať, aby ste sa neutopili v chaose a hádkach.

Denný plán môže vyzerať napríklad takto, návod ponúkla materská a základná škola v Liptovskej Osade

.

Foto: MŠ a ZŠ Liptovská Osada

Vnímajte sa navzájom

V každodennom zhone sa každý sústredí viac menej len na zvládnutie nevyhnutných povinností. Teraz však máte jedinečnú možnosť naladiť sa jeden na druhého, viac spolu komunikovať, viac sa vnímať. Možno tak s prekvapením zistíte, že ste si pred rokmi vzala prekvapivo veselého chlapíka alebo objavíte veci, ktoré ste vôbec netušili o svojom dieťati.

Ako sa spolu „nezblázniť“

Byť spolu neustále v uzavretých priestoroch je určite psychicky náročné. Pravidelný únik je preto nutný. Ak sa to dá, choďte sa vyvetrať von, či už s rodinou, ale na chvíľu sám či sama. Do lesa sa ešte stále môže. Pobyt v prírode si môžete spestriť využitím mobilných aplikácií, ktoré slúžia na poznávanie prírody.

Zamestnajte ruky

Napätie a obavy z toho, čo príde, trápia dnes veľa z nás. Ako sa upokojiť? Namiesto hlavy skúste zamestnať ruky a preniesť svoju pozornosť na niečo, čo si vyžaduje plné sústredenie. Áno, hovoríme o ručných prácach. Vyšívajte, šite, pleťte, ak máte z čoho, maľujte, vytvárajte čokoľvek, napríklad pre deti môžete vyrobiť jednoduché hračky z textílií. Alebo čo si tak vyrobiť doma dezinfekciu na ruky alebo za minútu šikovné rúško? Ďalej môžete zlepšiť svoje kuchárske umenie a pustiť sa do zložitých či nových jedál, na ktoré sa už nejakú dobu chystáte. Hovoríte si už dlho, že skúsite upiecť svoj prvý chlieb v živote? Toto je tá najlepšia príležitosť.

Naučte sa piecť chlieb

Vyskúšajte jednoduchý recept pre úplných začiatočníkov, ktorý nájdete na webe www.varecha.sk, kde je veľa ďalších zaujímavých návodov nielen na chleby.

Budete potrebovať:
2 hrnčeky (jeden hrnček rovná sa 2,5 decilitra) hladkej múky
1 hrnček grahamovej múky
2 polievkové lyžice slnečnicových semienok očistených
1 polievková lyžica oleja
1,5 hrnčeka vlažnej vody
1 čajová lyžička sušeného droždia
1 čajová lyžička ľanových semienok
1 čajová lyžička rasce
1 čajová lyžička soli

„Múku si vyberiete podľa chuti, základ sú tri hrnčeky. Ja som zvolila hladkú a grahamovú, ale môžete špaldovú, bezlepkovú, viaczrnnú. Do misky dáme múku, sušené droždie, semienka, rascu, soľ, olej a vlažnú vodu. Vymiešame riedke cesto, ktoré prikryjeme a dáme ho kysnúť na 8 až 12 hodín. Najlepšie je, ak si cesto urobíte večer a ráno chlieb upečiete, alebo ráno zamiešate cesto, cez deň vykysne a poobede upečiete chlebík.

Keď je cesto vykysnuté, vymažeme misu z jenského skla olejom, dáme do nej cesto, posypeme semienkami a prikryté pečieme na 230 stupňoch pol hodiny. Nádoba môže byť akákoľvek, hlavne nech má vrchnák a môže ísť do rúry. Potom odokryjeme a pečieme ešte 15 minút, aby mal chlebík chrumkavú kôrku. Necháme vychladnúť a krájame," popísala autorka receptu.

Ako sa s deťmi baviť o koronavíruse

Hoci sa snažíte deti nestresovať a hovoríte s nimi o probléme čo najmenej, predsa len vnímajú, že sa deje niečo mimoriadneho, veď nemôžu do vzdelávacích zariadení, do obchodov či inde. Vidia ustarané tváre rodičov a zmenenú rodinnú atmosféru. Rozprávajte sa preto s deťmi o koronavíruse, povedzte pravdivo, čo sa deje, ale snažte sa pristupovať k tomu čo najpokojnejšie. Ubezpečte ich, že riziko, ktoré hrozí, je malé a s najväčšou pravdepodobnosťou sa nákaza vašej rodine vyhne. Deti musia mať pocit istoty aj v neistých časoch. Ako sa s deťmi o koronavíruse rozprávať, to si môžete prečítať v tomto našom článku. Snažte sa doma udržiavať veselú a optimistickú atmosféru.

Aké poučenie si z toho vezmete?
Hrozba koronavírusovej nákazy je veľká a obavy prirodzené, ale skúste sa na situáciu pozrieť aj z iného uhla pohľadu. Nie nadarmo sa hovorí, že všetko zlé je aj na niečo dobré. Keď kríza pominie, skúste sa nevrátiť do starých zabehnutých koľajníc stresu, zhonu a zanedbávania rodiny. Epidémia nám celkom jasne ukazuje, kde ležia naozajstné hodnoty. Až to celé prehrmí (a je isté, že prehrmí, len nevieme, ako dlho to ešte bude trvať a musíme byť trpezliví), skúste si svoj život zorganizovať tak, aby vám zostával dostatok času na to podstatné.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >