Vianočné pečenie s deťmi? Takto to hravo zvládnete

Patricia Poprocká, 9. decembra 2021 o 05:18

Kto ako dieťa nemiloval vianočné pečenie? Spomienky na byt prevoňaný sladkými dobrotami, spoločnú prácu s mamou v radostnom očakávaní Vianoc si mnohí preniesli aj do dospelosti. Ak sa práve chystáte na pečenie medovníkov či iných pochúťok, určite zapojte aj deti. Aby ste všetko zvládli bez zbytočných stresov, ponúkame niekoľko tipov, ako sa im vyhnúť.

Vianočné pečenie s deťmi máva často nezabudnuteľnú atmosféru.

Foto: shutterstock.com

Prípravy na Vianoce sú v podstate už samé o sebe takým malým sviatkom a bola by škoda z nich deti vynechať. Okrem toho, že si to všetko užijú a získajú spomínané spomienky na celý život, si zlepšia aj kuchynské zručnosti a vedomosti do školy. Precvičia si napríklad matematiku (počítanie, miery) či fyziku (tepelná výmena, bod varu, topenie látok a podobne). Takže hor sa do spoločného pečenia bez ohľadu na vek vašich ratolestí. Pomáhať chce každé a každému sa dá nájsť práca primeraná veku a schopnostiam.

1. Užite si prípravu

Ako si posadíš, tak budeš siať. V tomto prípade ako si pripravíš, tak sa ti bude pracovať. Deti sa správne naladia drobnými rituálmi – napríklad si spoločne opášte zásteru, nachystajte im stoličku, resp. stolček, aby pohodlne dosiahli na linku a mali prehľad, čo sa deje. Prichystajte všetko ostatné – váhu, misky, suroviny, recepty, nech má všetko svoje miesto, prípadne si ešte pustite obľúbenú hudbu a môžete sa pustiť do pečenia.

2. Rešpektujte výber prác

Máte detských pomocníkov, nie učňov, ktorí robia len pomocné práce. Dovoľte im teda robiť to, čo ich zaujíma, nie to, čo sa aktuálne nechce vám. Ak napríklad chce dieťa miešať plnku, nie je dôvod, aby ste mu kázali čistiť oriešky. Na druhej strane sa však nebojte povedať nie, keď treba, napokon, šéfom v kuchyni ste vy. Napríklad keď potrebujete zachovať postupnosť prác, aby nevznikol chaos, a tiež pri činnostiach, kde je len jeden pokus (napríklad zdobenie), deťom pokojne vysvetlite, že toto musí robiť skúsená ruka, teda vaša. Môžete im však vyčleniť koláčiky či medovníčky, kde si môžu zdobenie trénovať.

3. Vyberajte práce primerané veku

Je to jednoduché: Štvorročnému dieťaťu asi nedáte miešať na sporáku horúcu čokoládu, môže však natierať sušienky vajíčkom, prípadne na nich ukladať oriešky. Platí však, že práca sa nájde pre každého. Tí najmenší môžu natierať plechy, ukladať na ne koláčiky, rovnako aj potom už upečené do krabíc. Starší zvládnu aj zložitejšie veci, dokonca aj uhniesť cesto, dôverujte im!

4. Zapájajte deti „naozaj“

Žiadne „si ešte malý“, tu máš trocha múky, hraj sa „akože...“, deti chcú pomáhať naozaj a robiť skutočné veci. Takže im vyčleňte na ich dosku ich kúsok cesta, ktorý si môžu napríklad vaľkať vykrajovať z neho koláčiky a zdobiť podľa svojvôle. Nech je výsledok akýkoľvek, doprajte im to (aj pochváľte). Dajte upiecť, radosť a hrdosť bude veľká.

5. Nenúťte ich

Ani k začatiu, ani k dokončeniu prác. V žiadnom veku. U malých detí to je prirodzené – nevydržia pri jednej činnosti dlho, napokon, aj my dospelí si občas musíme dať prestávku. Deti pomáhajú, lebo z toho majú radosť, ak ich to prestane baviť, nechajte ich odísť. A za nejaký čas zasa prísť, ak budú chcieť. Je to normálne. So staršími sa dá dohodnúť, prípadne ich aj môžete poprosiť o pomoc, hoci sa im práve nechce. Ak však k pečeniu nemajú vzťah, nenúťte ich. Možno raz príde čas, keď mu prídu na chuť a možno vaše dieťa bude radšej montovať stromček či vianočné svetielka. Každý z nás je svojský.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >