Mala príznaky koronavírusu, lekári nad tým mávli rukou: „Pod kontrolou nemáme nič a správame sa k sebe hrozne.“

Gabriela Bachárová, 12. marca 2020 o 05:10

S testovaním na koronavírus má veľmi zlé skúsenosti, okrem zdravotníkov ju šokovali aj reakcie ľudí, keď si išla v gumených rukaviciach rýchlo nakúpiť do obchodu, alebo keď poslala dcéru s rúškom na tvári vyniesť smeti.

Koronavírus predstavuje veľkú hrozbu.

Foto: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM

Žena z Martina sa vrátila z kúpeľov v Poľsku a objavili sa u nej chrípkové príznaky, horúčka a zimnica. Pojala podozrenie na koronavírus a v snahe ochrániť zdravie svoje aj svojich najbližších sa rozhodla navštíviť pohotovosť, kde získala nepríjemnú skúsenosť.

Ženine zážitky ukazujú, prečo má Slovensko zatiaľ tak nízky počet nakazených. Ľudia majú veľké problémy dovolať sa na linky, ktoré úrady uvádzajú ako kontaktné, a viazne aj samotné testovanie na koronavírus, keď veľké percento podozrivých prípadov jednoducho nedostane šancu dozvedieť sa, či nie sú náhodou nakazení.

Svoju skúsenosť žena opísala vo facebookovom statuse: „V piatok ma z pohotovosti poslali na urgent, lebo mi nevedeli urobiť CRP. Z urgentu ma po informácii, že mám horúčky, odkedy sme sa vrátili z kúpeľov v Poľsku (päť dní, nepohla som sa z domu, lebo som si myslela, že som si termálnou vodou spôsobila zápal bedrového kĺbu, ktorý som mala predtým a nechcela som zaťažovať nohu, následne však prišli klasické príznaky chrípky, až som sa v piatok už nevládala pohnúť), poslali okamžite na infekčné.

Tam ma nechali asi 15 minút čakať vonku pred budovou so zvýšenou teplotou a „vyklepanú“ kvôli zimnici, kým sa „dohádal“ lekár z infekčného s lekárom z urgentu, či mi má robiť stery na koronu. Následne ma pustili dnu a sestričky z infekčného mi urobili stery.

Potom ma lekár z infekčného poslal späť na urgent, kde mi urobili komplet vyšetrenia a držali ma v miestnosti mimo ostatných pacientov. Dali mi údržbový koktail a do infúzky Novalgin na bolesť hlavy. Keďže im však prišli dôchodcovia v horšom stave, ako som bola ja, pustili ma domov s tým, že som bola poučená, že sa mám ešte týždeň zdržiavať aj s rodinou v domácej karanténe a dopovať sa vitamínmi.

Dostala som lieky na spánok s tým, že musím aspoň tri dni spať (prepracovanosť s minimom spánku) a pomôcť svojej imunite a ak sa zhorší zdravotný stav mne či niekomu z rodiny, mám volať na super linku. Od včera mám deti v horúčkach, majú suchý kašeľ, zimnicu, ale dovolala som sa akurát tak našej pediatričke, ktorá im predpísala Trifed a Pamykon s tým, že dúfajme, že je to „len“ chrípka.

Ešte pred ňou som sa dovolala na infekčné s tým, že mi v piatok robili stery a je pondelok, nik ma nekontaktoval, tak v akom sú štádiu… Sestra ma nevidela v systéme, zavolal mi späť priamo lekár, ktorý ma na infekčnom prijímal. A vraj on podľa svojho uváženia moje stery do Bratislavy neposlal… Pretože je predpoklad, že som mladá a ak by som aj koronu mala, môj organizmus by sa z toho dostal, ak doprajem svojmu telu dostatočné množstvo spánku a všetky tie potrebné „veci“… Podľa vzoru z Čiech, kde jedna žena presne takto bola odbitá a následne si dala spraviť testy na súkromnej klinike, kde jej koronu potvrdili, by som si aj ja mala dať takto testy urobiť, ak mám pochybnosti…

Popravde, myslieť si, že niečo máme pod kontrolou, je viac ako odvážne… Skôr by bolo fajn začať kontrolovať, koľkým ľudom s príznakmi korony alebo „len“ chrípky, ktorí skontaktovali lekárov, boli urobené stery a pri koľkých lekár rozhodol, že treba poisťovniam šetriť peniaze a počkať, kým bude ozaj najhoršie.

Počula som názor odborníka, že tie dva týždne (karantény) majú svoje opodstatnenie, hlavne čo sa týka zachytenia samotného vírusu. Na to, aby ho vedeli zachytiť, ho musí byť v tele viac. Keď budeme poriadne chorí, má zmysel robiť testy... Ok, to sa dá pochopiť aj tomu uveriť a ja len dúfam, že doma máme „len“ chrípku...

Danielko minulý rok prekonal RSV vírus so silným obojstranným zápalom pľúc, vtedy nás zachránila včasná diagnostika. RSV vírus dostane väčšina detí do dvoch rokov života, väčšina ho prežije s nádchou, menšina skončí ako Daniel. Aj koronavírus vieme prežiť v pohode ako chrípku, ktorú za 3 – 4 dni vyležíme, alebo skončíme s vážnym zápalom pľúc…

„Prúser“ koronavírusu nie je v tom, že tu pomrieme, ale v tom, že sa veľmi ľahko a rýchlo šíri a celkovo zaťažuje krajinu, zatvorené školy a škôlky či zrušené nejaké akcie sú však najmenší problém. Ten skutočný začne, ak nastane „mierny“ kolaps, lebo labáky nebudú stíhať, lekári nebudú vládať, rodinné firmy nebudú vedieť tvoriť jediný zdroj príjmu. Je naozaj tak ťažké pochopiť, prečo sa máte začať správať zodpovedne?

Ľudia sa správajú nevhodne

Ľudia sa podľa martinskej mamičky správajú v dnešnej vážnej situácii zvláštne. V obchode si neodpustili čudné poznámky, keď sa z bezpečnostných dôvodov vybrala nakupovať v gumených rukaviciach: „Stíchli, až keď som im oznámila, že v piatok ma pustili z urgentu a som s rodinou v týždennej karanténe a čakáme, či sa nám zhorší zdravotný stav…“ Jej 9-ročná dcéra si zasa vypočula „blbé komentáre“ od dospelých aj detí, keď išla v rúšku a rukaviciach vyniesť odpadkový koš.

„Mimochodom v celom Martine ani jedna lekáreň nemá rúška. Iba v jednej sa nado mnou zľutovali a dali mi štyri rúška zo svojich zásob pre zamestnancov. Dali, nepredali. Ďakujem. Aby som mohla s tými deťmi vyliezť aspoň na hodinku von cez chodbu a výťah do auta a na slniečko do hôr, nebrať to povestné déčko nielen z tabletiek, a aby som mohla ísť rýchlo nakúpiť do Lidla to, čo potrebujeme…

Žena je zo správania sa ľudí veľmi sklamaná: „Aby sa na mňa pokladníčky pozerali ako na blázna a do vysielačky si hovorili blbé poznámky na margo mojich gumených rukavíc? Pritom sú to ľudia, ktorí patria k najviac zraniteľným, keďže sú v prvej línii a prejde im cez ruky ani len netušia čo. A tie gumené rukavice by mali mať ony...

A aby mi susedia okrikovali dieťa, lebo ide výťahom a na tvári má rúško, aby nezanechala po sebe svoj „bordel“ a tým ich chránila? Aby ľudia, ktorí prídu zo zahraničia z letísk, kde sa premelú tisícky Talianov denne, nedokázali sedieť dva týždne doma na zadku a čakali, kým si ich imunita poradí s vírusom alebo bohužiaľ neporadí, ale nešírili ďalej to riziko? Sedím v obývačke, počúvam ten suchý kašeľ mojich detí a vravím si: Decká moje, čo tá nešťastná korona, ale ako vás len uchránim pred ľudskou hlúposťou…"

Rodina sa snaží karanténu zvládnuť najlepšie, ako dokáže. „Viete, ako som Beu znovu namotivovala na to, prečo je rúško super, aj keď viem, že nám je viac menej na okrasu? Hej, nič lepšie ako výroba najkrajšieho rúška v celom Martine mi nenapadlo,“ hovorí mamička s tým, že výrobu domácich rúšok odporúča aj ostatným. Rodičia by mali podľa nej vymýšľať pre deti v týchto dňoch čo najviac zábavy a povzbudiť ich.

A odporúčanie na záver pre všetkých? „Ak dospelá osoba lieta po obchode s rúškom na ústach a ponáhľa sa, tak to nie je panikár celý v pršiplášti, ktorý si plní vozík toaleťákom a ryžou, ale reálne chorý človek, ktorý sa ponáhľa, aby chránil v prvom rade vás ostatných. Veľký nákup si už urobil cez net, potrebuje kúpiť rýchlo už iba zabalený chlieb a ovocie, takže by ste ho prosím mohli pustiť v tom kilometrovom rade pred seba, lebo tie obyč rúška sú viac menej len na okrasu…,“ apeluje žena s tým, aby sme urobili všetko preto, aby sa vírus u nás masovo nerozšíril.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >