„Mami, ty zomrieš?“ Ako sa s deťmi rozprávať o koronavíruse

Gabriela Bachárová, 11. marca 2020 o 04:59

Povedať pravdu a upokojiť. Práve tak by sa mali dospelí baviť s deťmi o novej celosvetovej hrozbe.

S koronavírusom sa deti vyrovnávajú po svojom, svoje pocity a myšlienky vyjadrujú prostredníctvom hier podobne ako 9-ročná dcéra autorky tohto textu.

Foto: archív Gabriely Bachárovej

Dospelí chcú byť samozrejme informovaní o aktuálnej situácii, a tak v mnohých domácnostiach beží od rána televízia. Koronavírus je aj častým námetov „dospeláckych“ rozhovorov. Zvlášť menej psychicky odolní ľudia dávajú najavo svoje obavy. Ako to ale vplýva na deti?

Hoci sa môže zdať, že sa hrajú a robia si svoje veci, všetko pozorne počúvajú a vnímajú. A vzhľadom na obmedzené životné skúsenosti nevedia, ako sa s informáciami vyrovnať. To môže spôsobovať zmätok a strach v detských dušiach, začnú sa báť o seba a o svojich najbližších. „Neumrieš na koronavírus, mami, že?“ takou otázku vyprevádzala ráno do práce jedno osemročné dievčatko.

„Obmedzte preto pozeranie správ a rôzne jóbové správy si nechajte pre seba, deti nimi nestrašte,“ radí psychologička Gabriela Herényiová z Katedry psychológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. To však neznamená, že rozhovory na tému koronavírusu majú byť tabu. Veďte ich však v pokojnom a optimistickom tóne. „Racionálne vysvetľujte situáciu. Spomeňte aj podobne vírusové ochorenia z minulosti a podčiarknite, že ich vždy ľudia zvládli a prežili,“ radí odborníčka.

Povedzte pravdivo, že situácia nie je úplne jednoduchá a ešte istý čas potrvá, kým sa svet s koronavírusom vyrovná. Zároveň však deti ubezpečte, že im prakticky nič nehrozí. Je tiež malá pravdepodobnosť, že by mohli ochorieť príbuzní a ľudia z ich okolia. A ak aj ochorejú, zrejme sa z toho bez následkov dostanú.

Pravdivo však priznajte, že starší a zdravotne oslabení ľudia majú vyššie riziko nákazy a ťažkých následkov. Je dobré, ak deti budú mať o koronavíruse dostatok informácií. V malých hlavičkách sa tak zmenší priestor na katastrofické scenáre.

„Je veľmi dôležité, aby sa dospelí, rodičia, starí rodičia či učitelia postavili k situácii zodpovedne a bez paniky. Naše emócie sa prenášajú na deti a ony kopírujú naše správanie,“ konštatuje odborníčka a ako dopĺňa: „Ukážme deťom svoj pokoj a radosť zo života, ukážme im svoju zrelosť a schopnosť zvládať situáciu.“

Čo kreslia v posledných dňoch?
Dávajú vaše deti najavo, že ich situácia s koronavírusom vôbec, ale vôbec nezaujíma a vám tento postoj pripadá zvláštny, nepravdepodobný? Skúste sa pohrabať v kresbách, ktoré vytvorili v posledných dňoch. Je možné, že medzi kresbičkami bude aj zopár s námetom nebezpečného vírusu.

Deti často nevedia svoje pocity vyjadriť slovami alebo sa tvária nezúčastnene, nechcú nič povedať a vyvolávajú dojem, že im je všetko jedno. V skutočnosti však o téme veľmi intenzívne premýšľajú a svoje myšlienkové pochody a obavy potom zveria papieru. Pozrite sa, ako nákazu výtvarne stvárnili a na základe toho ľahšie pochopíte, ako ju vnímajú a či sa jej obávajú. Prípadne im môžete sami navrhnúť, aby výtvarne zobrazilo, čo ich momentálne trápi. Pomôže im to lepšie sa vyrovnať s prípadným strachom.


Všetko zlé je na niečo dobré
Na prvý pohľad sa síce nasledujúce odporúčanie môže zdať cynické, ale skúste súčasnú situáciu trochu využiť v prospech seba a svojich detí. „Ukáže im, ako si správne umývať ruky, doma sa s nimi hrajte,“ hovorí psychologička Gabriela Herényiová.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >