Koronavírus a deti. 10 dôležitých otázok a odpovedí

Gabriela Bachárová, 13. marca 2020 o 05:00

Deti síce koronavírus ohrozuje len minimálne, ale často sú bezpríznakovými nosičmi nákazy. Ako ich, ale aj ostatných chrániť v dobe novej choroby?

Deti držte v dobách koronavírusu doma, kontakty s ostatnými ľudmi obmedzte na minimum.

Foto: Shutterstock.com

1. Je pravda, že deti sa vírusom nemôžu nakaziť?
Nie, pravda to nie je, hoci sa to často tvrdí. Deti nie sú v tomto smere chránené, ale na rozdiel od bežnej chrípky im koronavírus nespôsobuje vážnejšie problémy a priebeh choroby je často úplne bez príznakov. Vedci si lámu hlavu nad tým, ako je to možné, na odpoveď je však ešte skoro.

2. Aký je priebeh ochorenia u detí?
U detí je našťastie priebeh nákazy mierny a smrtnosť buď vôbec žiadna, alebo len minimálna. U detí do deviatich rokov je podľa údajov portálu www.worldometers.info smrtnosť (podiel mŕtvych z celkového počtu nakazených) nulová, vo vekovej kategórii desať až devätnásť rokov sa pohybuje na úrovni 0,2 percenta. To však samozrejme neznamená, že deti nie je nutné chrániť. Vo väčšom ohrození sa nachádzajú tie, ktoré majú chronické choroby, oslabenú obranyschopnosť alebo trpia onkologickými ochoreniami.

3. Ako sa nákaza u detí prejavuje?
Symptómy sú podobné ako u dospelých: horúčka, najčastejšie okolo 38 stupňov Celzia, suchý kašeľ, problémy s dýchaním, bolesť svalov a únava. Nádcha nepatrí medzi typické príznaky. Ak ju dieťa má alebo ak sa u neho vyskytuje vlhký kašeľ, nepanikárčite, s najväčšou pravdepodobnosťou o koronavírus nejde. U detí je však špecifické, že príznaky choroby nemajú často vôbec žiadne, ale môžu infekciu ďalej prenášať a ohrozovať tak ostatných.

4. Ako možno získať OČR?
Od pondelka 9. marca kvôli koronavírusu platí, že rodič môže čerpať ošetrovné (takzvané OČR – ošetrovanie člena rodiny) aj vtedy, ak dieťa nie je choré. „V súvislosti s aktuálnym rizikom šírenia nákazy koronavírusu Sociálna poisťovňa zjednodušila postupy pri uplatňovaní nároku poistencov na ošetrovné a nemocenské (PN-ku) tak, aby sa obmedzil osobný kontakt verejnosti v ambulanciách všeobecných lekárov, pediatrov a v pobočkách Sociálnej poisťovne,“ ohlásila Sociálna poisťovňa. Rodič si nárok môže uplatniť elektronicky, zaslaním vyplneného formulára, ktorý nájdete na tomto odkaze.

Nárok na ošetrovné vzniká u detí do veku 10 rokov (vrátane). Trochu zložitejšie je to u detí jedenásťročných a starších. „V tomto prípade rodič musí telefonicky kontaktovať pediatra a riadiť sa jeho pokynmi. Ak lekár vyhodnotí, že je nevyhnutné osobné a celodenné ošetrovanie dieťaťa napriek tomu, že choroba sa u neho ešte nevyvinula, môže potvrdiť žiadosť o ošetrovné a zašle ju Sociálnej poisťovni,“ uvádza Sociálna poisťovňa.

5. Deti nie sú v škole, ako sa teraz správať?
Vláda od pondelka 16. marca zatvára na minimálne štrnásť dní všetky školy. Mnohé sú zatvorené už teraz. Snažte sa držať deti čo najviac doma, hoci nie je vyhlásená karanténa. Bežte spolu do prírody, niekam, kde nie sú žiadni ľudia. Nenavštevujete sa vrámci rodiny či priateľov, nepozývajte domov spolužiakov či kamarátov dieťaťa, nedovoľte deťom pohybovať sa vonku na miestach, kde sa koncentruje viac ľudí.

Cieľom týchto na prvý pohľad „otravných“ a obmedzujúcich, ale mimoriadne dôležitých opatrení je minimalizovať riziko nákazy. Podľa odborníkov je v súčasnej situácii mimoriadne dôležité spomaliť priebeh epidémie, a to má v rukách naozaj každý z nás. Je na našom zodpovednom správaní sa a na obmedzení kontaktov, či sa podarí chorobu zabrzdiť.

„Seďme doma, ak sa to čo len troška dá. Všetko, čo sa dá odložiť, odložme. Obchody okrem potravín a lekární nech ostanú prázdne, ideálne zatvorené. Necestujme nikam," vyzýva na svojom facebookovom profile uznávaný lekár Jozef Záhumenský, prednosta II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava v Nemocnici Ružinov. Lekár apeluje aj na nosenie rúšok, ktoré sa však dnes už zohnať nedajú. „Viem, že nie sú, tak nosme šatky ako kovboji alebo si ich ušime doma. Rúška nechránia jedinca, chránia celú komunitu!" apeluje lekár.

6. Čo je nutné deti v dobe koronavírusovej naučiť?
Vysvetlite deťom, že je veľmi dôležité umývať si často ruky najlepšie pod čo najteplejšou vodou a samozrejme mydlom. Dobré je používať aj dezinfekčné prostriedky, tie sú však v súčasnosti nedostatkovým tovarom. Môžete si ich však pomerne jednoducho vyrobiť doma. Návod, ako na to, nájdete v tomto našom článku. Dôležité tiež je, aby si deti vonku nechytali tváričku, čo mimovoľne robíme často všetci. Dospelí aj deti by sa mali na verejnosti vyvarovať bližších fyzických kontaktov a udržovať si od ostatných aspoň metrový odstup, hoci chápeme, že nie vždy je to jednoduché dodržať.

7. Máme obmedziť styk detí s prarodičmi?
Áno, toto je veľmi dôležité opatrenie. Starší ľudia sú najohrozenejšou skupinou, zvlášť ak majú pridružené chronické ochorenia. Nie je dobrým nápadom dať deti do opatery babičke, ak im kvôli koronavírusu zatvorili školu. Deti sú, ako sme už spomenuli, častými bezpríznakovými nosičmi choroby a môžu ju nevedomky preniesť práve na prarodičov.

8. Sú koronavírusom ohrozené tehotné ženy?
Vírus sa nevyhýba ani im, ukazuje sa však, že nie sú významnou rizikovou skupinou. Ak aj ochorejú, ale majú inak dobrý zdravotný stav, s nákazou sa obvykle dobre vyrovnajú. „Nezistil sa výrazne horší priebeh infekcie u tehotných a nie je vplyv na potraty a vrodené chyby plodov. Mierne je zvýšené riziko predčasného pôrodu a horšia adaptácia novorodencov po pôrode v akútnej fáze infekcie," uviedol Jozef Záhumenský. Pre dobrý vývoj tehotenstva je veľmi dôležitý dobrý psychický stav. Ak teda čakáte dieťa, snažte sa zbytočne nestresovať a prijmite všetky nutné opatrenia, aby ste minimalizovali kontakt s ostatnými.

9. Prenáša sa vírus z matky na dieťa?
Toto riziko je, ako vyplýva zo štatistík, pomerne malé. To môže všetky nastávajúce mamičky upokojiť. Samozrejme údaje, ktoré sú zatiaľ k dispozícii, môžu byť do istej miery trochu nepresné.

10. Mám dojčiť, keď v krajine hrozí rozšírenie koronavírusovej nákazy?
Ak dojčíte, možno ste si už položili otázku, či by vzhľadom na novú situáciu nebolo z bezpečnostných dôvodov lepšie dojčenie ukončiť a prejsť na umelú výživu. Detský fond Organizácie spojených národov UNICEF odporúča v dojčení pokračovať. „Dojčiace ženy s podozrením na nákazu či ochorenie na nový koronavírus (COVID-19) by mali bez prerušenia a bez obmedzení pokračovať v dojčení,“ tlmočilo odkaz UNICEFu občianske združenie Mamila, ktoré pomáha ženám pri problémoch s dojčením a starostlivosťou o bábätká.

„V materskom mlieku sa pri ochorení matky objavia špecifické protilátky, ktoré bábätko, ktoré sa stretlo s vírusom, špecifickým spôsobom chránia," uviedla Mamila s tým, že dieťa pomáhajú chrániť stovky ďalších látok.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >