VIDEÁ Ako si doma za minútu vyrobiť rúško

Gabriela Bachárová, 16. marca 2020 o 04:00

Ešte pred pár dňami sa tvrdilo, že rúška nemajú v ochrane pred koronavírusom takmer žiadne opodstatnenie, teraz ale odborníci menia názor. Rúška však nie sú na trhu k dispozícii alebo len v obmedzenom množstve, a tak jedinou možnosťou, ako sa k nim dostať, je domáca výroba.

Rúška si môžete jednoducho vyrobiť.

Foto: www.veseleruska.sk

Významný lekársky časopis Lancet priniesol článok, v ktorom dôrazne apeluje na nosenie rúšok. Doma vyrobené rúška samozrejme nepredstavujú stopercentnú ochranu pred vírusom, to si nikto myslieť nemôže, ale je to určite lepšie ako nič.

Navyše, neslúžia nositeľovi len na ochranu pred vírusom, ale ich používaním tiež preukazuje svoju zodpovednosť a ohľaduplnosť voči ostatným. Veľa nosičov nákazy o svojom ochorení vôbec nevie, pretože jeho priebeh je bezpríznakový alebo len s miernymi symptómami. Ak však nosí rúško, chráni ostatných, čo sa dnes ukazuje ako mimoriadne dôležité.

Názornú ukážku, ako si doma jednoducho vyrobiť masku na tvár, ponúkol vo svojom videu taliansky lekár: najskôr ukazuje, ako si má človek umývať ruky, potom pristupuje k výrobe rúška. Hlavným materiálom sú bežné kuchynské utierky. Z dvoch strán ich oblepte obyčajnou lepiacou páskou, k týmto okrajom priložte gumové krúžky, okraje trochu zohnite a bežnou kancelárskou zošívačkou pripevnite gumky k rúške. Uprostred rúška, na mieste, kde bude nos a ústa, priložte pruh gázy, ak máte a opäť zošite zošívačkou. A maska je hotová.



Za minútu hotové

Ešte jednoduchší návod na výrobu rúška ponúka naša čitateľka Dany: „Rúško sa dá vyrobiť zo servítky, skúsila som to podľa videa. Doma to máte spravené za minútu. Rozložte si servítku a zložte ju ako harmoniku, oba konce harmoniky prehnite, vložte do priehybu gumku a prehnuté konce prelepte izolačkou alebo zopnite zošívačkou. No a potom harmoniku roztiahnite a dajte gumky za uši. Hotovo."

Čitateľka Dany s doma vyrobenou maskou na tvár.

Foto: archív čitateľky


Pozrite si video, ako si rýchlo vyrobiť rúško z papiera na pečenie. Práve z neho si obyvatelia Číny počas prebiehajúcej epidémie často rúška vyrábali, ak nemali k dispozícii tie z lekárne:



A čo masku si ušiť?

Ak ste zruční, rúško si môžete aj ušiť, len dajte pozor na rozmery, rúško by malo čo najtesnejšie priliehať k tvári, aby malo nejaký efekt, odstávajúce okraje jeho efekt podstatne zmenšujú. Rúško si ľahko ušijete aj bez stroja, látku zložíte na pár skladov, obšijete okraje a prišijete ušká. Ako by také rúško mohlo vyzerať, to si pozrite na nasledujúcich fotografiách z facebookového profilu Čo dokáže mama, ktorý združuje šikovné a tvorivé mamičky. Tie svoje výrobky ponúkajú aj na www.codokazemama.sk. Viaceré z mamičiek začali vyrábať rúška, ktoré si môžete objednať.






Ako provizórne rúško môže poslúžiť nákrčník, ktorý natiahnete na nos a ústa. Veľmi dobré sú v tomto smere bežecké nákrčníky, ktoré sa používajú na ochranu pred chladným počasím. Prípadne je možné použiť aj väčšiu šatku či šálu, dokonca tričko, samozrejme platí, že látka by mala byť čo najhrubšia. Skrátka použite čokoľvek, čo vám zakryje kritické časti tváre.

Odborníci odporúčajú zdržiavať sa v dnešných koronavírusových časoch čo najviac doma a odložiť všetko, čo nie je nevyhnutné. Len tak sa podarí nákazu dostať pod kontrolu. Keď už musíte von, radšej s ochranou úst a nosa. Nehanbite sa nosiť čokoľvek, čo by vás a ostatných mohlo ochrániť a buďte príkladom ostatným.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >