Ktorý vták to spieva a ako sa volá tento kvietok? Najlepšie aplikácie na poznávanie prírody

Gabriela Bachárová, 15. marca 2020 o 04:49

Ste vystresovaní kvôli koronavírusu? Upokojte sa v prírode. Vyberte sa aj s deťmi poznávať jej tajomstvá. Užitočným pomocníkom, ktorý zážitok z návštevy lesa ešte umocní, sú aplikácie, ktoré vás naučia rozpoznať spev vtákov, rastliny či kopce v okolí.

Radi poznávate prídodu? S pomocou telefónu je to zábava.

Foto: Shutterstock.com

Pl@ntNet
Objavili ste na prechádzke zaujímavý kvietok a neviete, ako sa volá? Vyfotografujte kvet, list, plod či stonku alebo kmeň rastliny - dajte pozor, aby fotka bola čo najkvalitnejšia - a aplikácia k fotke priradí názov v slovenčine aj latinčine. Pl@ntNet je slovenskou verziou francúzskej aplikácie, zameriava sa preto na divokorastúce rastliny v našej prírode.

Hlasy ptáků
Čo môže byť v dnešnej ťažkej dobe pozitívnejšie ako spev vtákov? Prinášajú jar a nádej, že napokon to s koronavírusovou nákazou dopadne dobre. V českej aplikácii Hlasy ptáků nájdete abecedný zoznam vtákov aj s ich fotografiami, charakteristikami, ale čo je hlavné – zvukovou nahrávkou ich jedinečného spevu. V aplikácii sú všemožné zvukové prejavy ako spev, volanie či varovanie alebo zvukový prejav počas letu. Výborná zábava v prírode pre celú rodinu!

Ornithopedia (Atlas vtákov)
Ak vás poznávanie vtákov zaujalo, môžete využiť aj aplikáciu Ornithopedia. Ide o encyklopédiu viac ako tisícky vtákov žijúcich v Európe. Každý druh má v aplikácii fotografiu, info o výskyte a tiež popis svojich vlastností. Aplikácia nie je v slovenčine, ale ak ovládate niektorý zo svetových jazykov, hravo si s ňou poradíte.

Nájdi kopec
Koľkokrát ste si na výlete do prírody povzdychli, že by ste chceli poznať mená kopcov, na ktoré sa práve pozeráte? So slovenskou aplikáciou Nájdi kopec je tento problém vyriešený. Jednoducho zamierite na prírodnú scenériu, ktorá sa vám otvorila pred očami a môžete sa poučiť.

Record the Earth (Nahraj zem)
Táto aplikácia vznikla, aby sa uchovali zvuky prírody pre budúce generácie, je totiž možné, že niektoré vplyvom klimatických zmien časom jednoducho zmiznú. Spolutvorcom aplikácie sa môže stať každý, čo je na nej najzaujímavejšie. Ak vás zaujme zurčanie potôčika či spev vtákov, nahrajte ho a staňte sa súčasťou inšpiratívneho celosvetového projektu.

Na houby
Huby rastú aj na jar. Česká mobilná aplikácia Na houby ponúka atlas vyše dvoch stoviek húb s podrobným popisom a dobrými fotografiami. Ak chcete zistiť, o akú hubu ste to práve zakopli, aplikácia ponúka aj šikovný kľúč na jej rozpoznanie.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >