Vianoce inak! Šesť tipov na originálne darčeky, ktoré sa nedajú nikde kúpiť

Patricia Poprocká, 10. decembra 2018 o 06:00

Desia vás predvianočné davy v nákupných centrách a rýchle zháňanie darčekov pod tlakom povinnosti, čo komu ešte? O tom, ako sa z Vianoc každoročne vytráca duchovný odkaz a nahrádza ho komercia, sa hovorí už dlhé roky. Zmena je len v našich rukách a začať s ňou možno aj teraz.

Vianoce inak. Nebojte sa zmeniť to, čo je zaužívané.

Foto: shutterstock.com

Aj odborníci radia – nebojte sa nekupovať darčeky, radosť môžete spraviť druhým aj inak. Tu je niekoľko tipov na nekomerčné darčeky. Neraz nestoja ani cent, neznamená to však, že potešia menej ako najmodernejšie hodinky či tablet. A navyše, blízkym ich môžete potom dávať aj kedykoľvek, nielen na Vianoce.

Napíšte listy


Tento originálny darček dáva už niekoľko rokov svojim blízkym napríklad televízny moderátor Viktor Vincze. Namiesto behania po obchodoch stačí sadnúť za stôl, popremýšľať o svojom vzťahu k najbližším a – spísať na papier každému malé osobné vyznanie. Jednoduchý a cenný darček nielen poteší, ale neraz pomôže upratať vo vzájomných rodinných vzťahoch i vo vlastnom vnútri. Kto sa vyjadruje radšej pomocou obrazov alebo hudby, môže namiesto listu namaľovať obraz či zložiť skladbu.

Darujte svoj čas


Každému k Vianociam splňte jedno želanie, ktoré voči vám pri vianočnom stromčeku vysloví alebo napíše. Buď okamžite, alebo aj v najbližšom čase, podľa toho, čo si kto želá. Môže to byť umytie riadu po večeri, povysávanie bytu, urobenie raňajok na druhý deň, spoločný výlet, ale aj strávenie dňa bez mobilu či internetu. Prípadne to môžete pre väčšiu zábavu skúsiť aj naopak - napíšte, čo by ste dokázali pre druhých urobiť, a každý si môže nejaké splnené želanie od vás vyžrebovať, alebo nájsť schované v nejakej vianočnej ozdobe.

Skúste uhádnuť želania iných


Každému skúste splniť jeho želanie, ktoré sa nedá kúpiť v obchodoch. Čo vždy túžili jednotliví členovia rodiny zažiť či vidieť? Porozmýšľajte a skúste ich tam zobrať, ak je to vo vašich možnostiach. Môže ísť o výlet do hôr, do soľnej jaskyne, na koncert, športové podujatie, ale i spoločnú večeru, ktorú uvaríte vy.

Potešte, koho môžete


Popremýšľajte, ako by ste mohli spríjemniť Vianoce ľuďom vo svojom okolí. Máte neďaleko nemocnicu? Detský domov? Domov seniorov? Milá návšteva, zaželanie krásnych sviatkov či pár milých pozorností, hoci len domácky vyrobených lacných ozdôb, alebo doma napečených vianočných koláčov určite poteší každého, kto z rôznych dôvodov nemôže byť so svojimi blízkymi.

Vráťte sa do čias vašich prarodičov


Zabudnite na preplnené obchody aj natískajúce sa reklamy internetových predajcov. Vráťte sa o päťdesiat rokov dozadu, kedy si naši starí rodičia dávali pod stromček symbolické darčeky, drobnosti, alebo nevyhnutne potrebné veci. Čo by najviac potrebovali vaše deti? Naozaj je to najmodernejšia robotická hračka?

Šírte radosť a lásku naozaj


Dohodnite sa, že strávite Vianoce bez slovka „nie“. Snažte sa chápať druhých, uvedomiť si ich dobré úmysly, i keď sa vám ich konanie či rozprávanie na prvý pohľad nebude zdať. Skrátka, pokúste sa s každým dobre vychádzať. Pre začiatok aspoň počas sviatkov.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarDanusa222 17. decembra 2018 o 18:01

    Darujte zážitok! Ja ako cestovatel dávam výlety alebo skvelé vychytávky, ktoré sa pri cestovaní hodia.
    To je najviac, spoločne strávené cvhíle, krásne momenty a zážitky. Nemusí byt ani drahý stačí tu niekde na slovensku, alebo dajte jeden darček na vianoce aj na narodeniny dokopy a okrem toho dnes natrafíte aj na naozaj lacné letenky :) alebo si kupte s partnerom darček spolu. Pre cestovatelov odporúčam aj tento článok super tipy: » estavisa.sk/posledne-tipy-na-vianocne-cestovatelske...
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >