Viete, čo sa stane ak dieťa prehltne batériu? Vždy okamžite bežte k lekárovi, následky môžu byť fatálne

pt, 28. augusta 2023 o 06:35

Poviete si, že vám sa to predsa nemôže stať? Omyl. Batérie sú v domácnosti často používaným predmetom a najmä malé deti sa k nim vedia dostať ľahšie než si myslíme. Stačí rozobrať hračku, v ktorej baterku objavia a ak si to rodič nevšimne, k jej prehltnutiu je len krôčik. Ak sa tá zakliesni v tráviacom trakte, môže dôjsť k vážnemu poškodeniu pažeráka a žalúdka a v prípade neskorého zásahu aj k úmrtiu.

Najmä pri malých deťoch, ktoré ešte nevedia rozprávať, treba dávať pozor, s akými hračkami a ako sa práve hrá.

Foto: shutterstock

Lekári Národného ústavu detských chorôb ročne riešia okolo 30 detí so zakliesnením diskovitých bateriek v hornom tráviacom trakte, predovšetkým v pažeráku. Najčastejšie sa s týmto úrazom stretávajú u detí vo veku 2 – 5 rokov.

Batérie môžu spôsobiť vážne poškodenie steny hornej časti tráviacej rúry, hlavne pažeráka a žalúdka, dokonca aj smrť. „Najrizikovejšie sú poleptania pažeráka, kde môže vzniknúť až nekróza a prederavenie steny pažeráka,“ vysvetľuje lekár Kliniky detskej chirurgie ústavu MUDr. Jaroslav Bibza, PhD.

Spresňuje, že batérie sú nebezpečné pre svoj trojitý agresívny ničiaci efekt: pôsobia ako leptadlo, pri vybíjaní sa zohrievajú a pri teplote nad 56 stupňov Celzia dochádza k denaturácii bielkovín. Tretím faktorom je, že svojou veľkosťou mechanicky pôsobia tlakom na sliznicu, čo môže spôsobiť dekubit, teda poškodenie tkaniva. „Tieto tri účinky sa často spočítajú a vedú k výraznému poškodeniu steny tráviacej rúry. V hornej časti pažeráka môžu spôsobiť až jeho prederavenie smerom do priedušnice a vznik ezofagotracheálnej fistuly, v strednej časti pažeráka je rizikové poškodenie steny v okolí aorty, čo môže viesť k masívnemu krvácaniu až vykrvácaniu dieťaťa,“ spresňuje lekár.

Boli už prípady, kedy sa nevedelo, že dieťa prehltlo baterku, vykrvácalo za niekoľko minút a až dodatočne pri pitve sa zistilo, že v pažeráku bola baterka, ktorá sa tam vybila. Najväčšie riziko je u malých detí, ktoré ešte nevedia povedať, čo sa im stalo. „Ak je batéria lokalizovaná tak, že nespôsobuje obštrukciu, dieťa toleruje stravu, rodič si to nemusí všimnúť, ale baterka sa postupne vybije a spôsobí perforáciu a poškodenie. Mali sme takýto prípad,“dodáva Jaroslav Bibza.

Preto ak rodičia zistia, že ich dieťa nejakým spôsobom požilo baterku, treba okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Dokonca aj vtedy, ak dieťaťu nič nie je. Ako už bolo povedané, batéria jednoducho neprejde tráviacim traktom a dieťa ju nevylúči v stolici.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >