Môže sa jesť ovocie popoludní alebo je najlepšie ráno nalačno? Mýty a fakty o konzumácii ovocia vysvetľuje známy gastroenterológ

Patricia Poprocká, 18. augusta 2022 o 04:29

Kedy, keď nie teraz. Leto je najlepším obdobím na konzumáciu ovocia, k dispozícii máme množstvo čerstvých, sezónnych a lokálnych druhov. Najmä na vidieku stačí zájsť do sadu a odtrhnúť si čerstvý plod. Kedy je najvhodnejšie jesť ovocie, aby sme ho čo najlepšie využili? Internetom koluje množstvo „rád“, ktoré sú opodstatnené, a ktoré nie, vysvetľuje uznávaný gastroenterológ docent Ladislav Kužela.

Pri konzumácii ovocia by mala základná otázka znieť, či sme ho zjedli za deň dostatok.

Foto: shutterstock

„Jesť veľa ovocia a zeleniny je skutočne skvelý spôsob, ako získať živiny, ktoré potrebujete,“ pripomína známy odborník, niekdajší riaditeľ Národného ústavu detských chorôb a bývalý hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre gastroenterológiu Ladislav Kužela, ktorý sa dnes venuje súkromnej praxi a je autorom viacerých kníh z tohto odboru.

Ako dodáva, v súčasnosti je okolo konzumácie ovocia množstvo mýtov. On sám vysvetľuje, prečo sú to len mýty. Jediná podstatná otázka pri ovocí podľa neho by mala byť: Koľko kúskov ovocia som dnes zjedol?

Poďme ale na 5 najčastejších mýtov o ovocí:

Ovocie jedzte nalačno

Dôvod má byť ten, že konzumácia ovocia spolu s jedlom spomaľuje trávenie a spôsobuje, že jedlo „sedí“ v žalúdku, kvasí tam, dokonca hnije. Ďalším negatívnym dôsledkom má byť plynatosť a celkové nepohodlie. Naopak, pozitívom má byť dlhovekosť či zmiernenie únavy.
„Jedinou pravdou na uvedenom je, že vláknina v ovocí môže spomaliť uvoľňovanie potravy z vášho žalúdka. Ovocie môže spôsobiť, že sa žalúdok bude vyprázdňovať pomalšie, ale nespôsobí, že jedlo bude v žalúdku „sedieť“ donekonečna,“ vysvetľuje Ladislav Kužela na svojej webovej stránke. Pripomína štúdiu, podľa ktorej účastníci, ktorí konzumovali pektín (typ vlákniny v ovocí), mali pomalšie vyprázdňovanie žalúdka približne 82 minút v porovnaní s asi 70 minútami u tých, ktorí ho nejedli. „Aj keď je táto zmena rýchlosti významná, v žiadnom prípade nespomalí trávenie natoľko, aby sa jedlo v žalúdku „pokazilo“. Navyše spomalenie vyprázdňovania žalúdka je vo všeobecnosti dobrá vec, lebo vám môže pomôcť cítiť sa dlhšie sýty,“ dodáva expert s tým, že žalúdok prirodzene funguje tak, aby zabránil rastu baktérií, ktoré spôsobujú kvasenie (fermentáciu) a hnitie. A to výrazne kyslým prostredím, ktoré v žalúdku je.

Konzumácia ovocia krátko pred jedlom alebo po ňom znižuje jeho nutričnú hodnotu

Zjednodušene povedané – živiny sa akoby stratia. „Netreba sa toho obávať. Ľudské telo máme vyvinuté tak, aby pracovalo čo najefektívnejšie, pokiaľ ide o získavanie živín z potravy,“ upokojuje Ladislav Kužela. To znamená, že počas jedenia žalúdok funguje ako rezervoár, z ktorého sa uvoľňujú iba malé množstvá a tie môžu črevá ľahko stráviť. Navyše, aj tenké črevo je uspôsobené tak, aby vstrebalo čo najviac živín, a to celkovou „vstrebávacou“ plochou 30 metrov štvorcových. „To znamená, že získavanie živín z ovocia (a samozrejme aj zvyšku jedla) je pre tráviaci systém úplne jednoduchou prácou bez ohľadu na to, či jete ovocie nalačno alebo spolu s jedlom,“ konštatuje lekár.

Najlepšie je jesť ovocie ráno

Vraj preto, že konzumácia jedla s vysokým obsahom cukru zvyšuje hladinu cukru v krvi a prebúdza tak tráviaci systém. „V skutočnosti akékoľvek jedlo, ktoré obsahuje sacharidy, dočasne zvýši hladinu cukru v krvi, kým sa glukóza absorbuje, bez ohľadu na dennú dobu. Okrem toho, že vášmu telu dodáte energiu a ďalšie živiny, to však nemá žiadny zvláštny prínos,“ hovorí Ladislav Kužela. Navyše, tráviaci systém nie je potrebné „prebúdzať“, pretože ten je vždy pripravený na činnosť, keď človek niečo konzumuje, bez ohľadu na čas. „A hoci konzumácia jedla s vysokým obsahom sacharidov môže dočasne spôsobiť, že vaše telo použije sacharidy ako „palivo“, nemení to celkovú rýchlosť vášho metabolizmu. Pravdou teda je, že ovocie je zdravé kedykoľvek počas dňa,“ uzatvára odborník.

Ovocie by sa nemalo jesť po druhej popoludní

Dôvodom má byť, že zvýšenú hladinu cukru v krvi telo nestihne pred spaním adekvátne spracovať, čo vedie k priberaniu. Neexistuje však dôvod veriť, že ovocie spôsobí popoludní vysokú hladinu cukru v krvi,“ zdôrazňuje Ladislav Kužela. Pripomína, že hladinu cukru v krvi zvýši akékoľvek jedlo obsahujúce sacharidy, a že neexistuje dôkaz, že z konzumácie ovocia popoludní sa priberá.

Ladislav Kužela sedem rokov riadil Národný ústav detských chorôb v Bratislave. Po odvolaní z funkcie, proti ktorému namietali jeho kolegovia, sa vrátil ku gastroenterológii. Dnes má súkromnú prax a píše knihy.

Foto: TASR

„Keď idete spať, vaše telo jednoducho neprepne zo spaľovania kalórií na ich ukladanie ako tuk. Vaša rýchlosť metabolizmu má síce tendenciu klesať, keď zaspávate, ale stále sa kalórie spaľujú, lebo potrebujete, udržať svoje telo „v chode“,“ vysvetľuje. Na to, či sa kalórie spália na energiu alebo sa uložia ako tuk má vplyv mnoho faktorov, ale vyhýbanie sa ovociu po určitom čase dňa medzi nimi podľa neho nie je. „Navyše, ak sa popoludní alebo pred spaním vyhýbate ovociu, vylučujete zdravú možnosť občerstvenia alebo dezertu,“ dodáva Ladislav Kužela.

A – ovocie je vždy zdravšie a vhodnejšie než napríklad sladkosť alebo iné jedlo. Výskumy totiž ukazujú, že ľudia, ktorí jedia prevažne rastlinnú stravu (ovocie, zelenina...), majú tendenciu vážiť menej a je menej pravdepodobné, že priberú. „Napríklad prehľad 17 štúdií ukázal, že u ľudí, ktorí mali najvyšší príjem ovocia, sa riziko obezity znížilo o 17 %,“ spresňuje gastroenterológ.

Diabetici by mali jesť ovocie 1–2 hodiny pred jedlom alebo po ňom

Ľudia s cukrovkou majú často tráviace problémy a konzumácia ovocia oddelene od jedál by mala podľa tohto tvrdenia zlepšiť ich trávenie. Ako však vraví Ladislav Kužela, žiadne vedecké dôkazy to ani len nenaznačujú. „Jediný strach, ktorý pacienti s cukrovkou môžu mať, je ten, že sacharidy a cukor obsiahnuté v ovocí sa môžu rýchlejšie dostať do krvného obehu, čomu sa oni snažia vyhnúť,“ poznamenáva. Pre diabetikov má aj radu: Namiesto oddelenej konzumácie ovocia ho skúste spárovať s jedlom alebo občerstvením.

„Jedenie ovocia spolu s jedlom s vysokým obsahom bielkovín, vlákniny alebo tuku môže totiž spôsobiť, že váš žalúdok bude uvoľňovať jedlo do tenkého čreva pomalšie a nestúpnu tak prudko hladiny cukru v krvi. Naraz sa vstrebe menšie množstvo cukru, čo môže viesť k celkovému menšiemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi,“ vysvetľuje s tým, že podľa jednej zo štúdií iba 7,5 gramov rozpustnej vlákniny, ktorá sa nachádza v ovocí môže znížiť zvýšenie hladiny cukru v krvi po jedle až o štvrtinu. Záleží ale aj na druhu ovocia. Pre diabetikov je vhodnejšie ovocie, ktoré pomalšie zvyšuje hladinu cukru v krvi, čo je väčšina okrem melónov, ananásu a sušených plodov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >