Chráňte deti pred surovými fazuľami, môžu ich otráviť. Chlapček za zvedavosť zaplatil životom

Gabriela Bachárová, 28. mája 2021 o 05:15

Málokto asi vie, že už konzumácia zopár surových fazúľ môže dieťaťu, ale i dospelému spôsobiť vážnu otravu. Čím menšie dieťa, tým môžu byť následky fatálnejšie.

Zdraviu prospešné, ale aj životu nebezpečné.

Foto: Shutterstock.com

Fazule sa považujú za veľmi zdravú potravinu, obsahujú bielkoviny, vlákninu, antioxidanty, železo, zinok, draslík i ďalšie dôležité prvky. Znižujú riziko rakoviny hrubého čreva, pomáhajú proti žalúdočným problémom či zápche, posilňujú srdce a krvný obeh, odporúčajú sa i pri vysokom krvnom tlaku a majú veľa ďalších zdravotných benefitov. Samozrejme, tie uvarené. Dospelého by ani nenapadlo konzumovať surové fazule, pre deti ale môžu predstavovať veľké lákadlo. Hra a objavovanie sveta sa však môžu skončiť tragicky.

Malým deťom stačia len tri surové fazule (dospelým štyri, päť), aby došlo k otrave. Fazuľa obsahuje viac toxínov, obavy vzbudzuje najmä fytohemaglutinín, ktorý má devastujúci vplyv na žalúdok a črevá. Najnebezpečnejšie sú z tohto pohľadu červené fazule. Biela fazuľa má len tretinu toxínu a tá obyčajná iba desať percent v porovnaní s červenou odrodou.

Príznaky otravy sa začnú prejavovať od jednej do troch hodín po konzumácii. Postihnutý zvracia, je mu nevoľno, prípadne i na omdlenie, objavuje sa hnačky, silná bolesť brucha. Hnačka je nebezpečná, pretože hrozí vznik dehydratácie. U malých detí sa tento proces deje rýchlo. Nedostatok tekutín spôsobuje až šokový stav, ktorý môže skončiť zlyhaním obličiek a krvného obehu, a teda úmrtím.

Tí, ktorí sa z fazúľ otrávili, často hovoria, že taký nepríjemný stav a takú silnú bolesť brucha ešte nezažili. Po niekoľkých hodinách síce väčšinou symptómy ustúpia, ale v prípade detí je však určite lepšia (dokonca nutná) okamžitá návšteva pediatra či pohotovosti, pretože bude zrejme nutné fazule z organizmu odstrániť. Nie je možné spoliehať sa na to, že telíčko si s fazuľami samo poradí a vylúči ich so stolicou. V dobe čakania by totiž mohlo prísť k nebezpečnej intoxikácii.

Fazule a smrť

Objavovanie sveta sa stalo osudným pätnásťmesačnému chlapčekovi z českých Domažlíc, hoci fazule v tomto prípade tragický koniec priamo nezavinili. Bez nich by však aj naďalej mohol žiť. Minulý rok v marci priviezli ustráchaní rodičia svojho synčeka do nemocnice s tým, že zjedol hrsť fazúľ. Službukonajúci lekári mu urobil výplach žalúdku soľným roztokom. Avšak po pár hodinách chlapčekovi prestalo biť srdce a ani oživovanie nepomohlo.

Staršieho lekára obvinili z usmrtenia z nedbalosti, súd prebieha. Jeho postup bol podľa stanoviska odborníkov nesprávny. Správne mal dieťa odoslať na gastroskopiu (zavedenie hadičky do žalúdku), ktorá mala určiť, kde sa fazule nachádzajú a hneď ich aj odstrániť. Chlapec mal byť potom sledovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti, či u neho nedochádza k prejavom otravy. Ani k jednému však nedošlo, hoci lekár je dodnes presvedčený, že konal správne.

„Bol malátny, pretáčal oči a ťažko dýchal. Primár ma uistil, že je to po takom zákroku bežné. Nechali ma so synom na izbe. Nikto nás nekontroloval. Na chvíľku som išla do kúpeľne a keď som sa vrátila, Martinko ležal v postieľke s otvorenými ústočkami. Odhrnula som perinku, v tej chvíli sa mu prudko zdvihol hrudník. Potom prestal úplne reagovať. Zavolala som na sestru, ktorá ho vzala do náručia a utekala preč na vyšetrovňu," popísala matka chlapčeka pre český server Novinky.cz. Potom ho už živého nikdy nevidela.

Príčina smrti: pravdepodobne dehydratácia mozgových buniek v dôsledku roztoku. Tento smutný príbeh je varovaním, ako tragicky môže skončiť nevinná detská zábava, dávajte si preto na deti veľký pozor za všetkých okolností.

Fazule bezpečne v troch bodoch
1. Fazule vždy dobre tepelne upravte, nedovarené by vám mohli spôsobiť zdravotné problémy. Voda, v ktorej strukovinu pripravujete, by vždy mala vrieť, varenie na 80 stupňov nestačí.

2. Niekedy sa stane, že sa počas tepelnej úpravy neuvaria všetky fazule dostatočne, niektoré môžu zostať polosurové. Tie nikdy nejedzte, rovnako upozornite deti, aby ich nekonzumovali.

3. Fazuľu majte vždy dobre ukrytú pred zrakom detí. Dajte pozor, aby na ňu nedosiahli, keď ju pred varením máčate vo vode. Dieťa sa k nej ľahko dostane, ak bude položená na kuchynskej linke, radšej ju umiestnite vyššie.











Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >