„V každej chvíli ste im vzorom.“ Vyhrajte vstupenku na online prednáška Jiřího Haldu o tom, ako zvládnuť rodičovskú rolu

gb, 6. novembra 2021 o 03:25

Sú zrkadlom, ktoré vám nikdy nebude klamať. Nasledujú vás ako váš tieň, okom ornitológa skúmajú každý váš pohyb, načúvajú tomu, čo a ako hovoríte, neúnavne kopírujú vaše správanie.

Vzorom, aj keď lietate.

Foto: archív

Do detského podvedomia sa zakresľujú vzorce, ktoré tam pretrvajú po desaťročia. Deti vzhliadajú k svojim rodičom, koniec-koncov, celá výchova je predovšetkým napodobňovanie dospelých dieťaťom. Ako sa zhostiť úlohy vzoru vo výchove? Aký hlavných chýb sa vyvarovať a akých zásad sa držať? Ako vstupujú do výchovy dieťaťa návyky, ktoré zase formovali rodičov? Prezradí v stredu 10. novembra online prednáška lektora Jiřího Haldu, ktorý sa téme výchovy dlhodobo venuje. „Utiekol nám význam rodinnej intimity, pohody a záujmu," vraví. V našej súťaži môžete vyhrať jeden z piatich lístkov na udalosť, stačí správne zodpovedať otázku, ktorej odpoveď nájdete v texte. Podrobnosti o súťaži sú pod rozhovorom s lektorom.

Z vašej skúsenosti, čo najviac trápi rodičov pri výchove svojich detí? Čo sú tie najvypuklejšie problémy?
Rodičia sa najviac trápia faktom, že by deťom radi dopriali čo najkrajšie detstvo, ale väčšinou to vyhodnotia ako stav, kedy má dieťa všetko, nič od neho nechcú a potom sú sklamaní, že si ničoho neváži a nič mu nie je dosť. V dôsledku strachu z materiálneho nedostatku sme sa slepo upli predovšetkým na materiálny dostatok a preto nám utiekol význam rodinnej intimity, pohody a záujmu. Ďalej rodičia príliš nezvládajú detský vzdor, súrodenecké vzťahy a, samozrejme, často nezlučiteľné predstavy o výchove.

Aké chyby robia dospelí v pozícii vzoru svojim deťom?
Kľúčové pojmy pre výchovu sú vľúdnosť, trpezlivosť, jednotnosť a dôslednosť. Rodičia sú často nervózni, neistí a netrpezliví – to je to najťažšie. A tiež sa nevedia príliš dohovoriť, dohodu dodržať a tiež dotiahnuť do konca. Veľa rodičov tiež nechápe, že výchova prebieha pozorovaním a napodobňovaním správania, teda vzoru. Takže všetko, čo deťom hovoríme, že je správne, máme sami robiť, a to, čo označujeme za nesprávne, nerobiť. (úsmev)

Ak by ste mali vypichnúť jedno zlaté pravidlo, ktorého by sa mali držať, čo by to bolo?
Milí rodičia, buďte k svojim deťom vľúdne trpezliví a robte všetko tak, ako chcete, aby robili oni.

Psychoterapeut Jiří Halda.

Foto: archív

Výchova detí je zaberačka, niekedy doslova vysávač energie. Aj tí, ktorí majú ambície sa svojim deťom venovať a byť im zdravým vzorom v ťažkých okamihoch, sklznú k tomu, že opakujú to, čo sami zažili zo svojej výchovy alebo k tomu, čo je pre nich v tom momente najpohodlnejšie. Ako sa dá s týmto bojovať?
Bojovať s vlastným vzorom je veľmi ťažké, skoro by som povedal až hrdinské. Napodobňovanie je jednoducho najúspornejší spôsob fungovania, takže sa na to až slepo spoliehame. To ťažké je zmeniť sa. Inak, byť trpezliví, vľúdni, jednotní a dôslední je stav najmenšej energetickej investície. Práve to, že sa nervujeme, rozčuľujeme a rôzne spolu bojujeme, je dôvod, prečo je výchova tak únavná. Ale to chce mať nadhľad a chcieť. (úsmev)

To, ako nás vychovávali naši rodičia, sa pre čerstvých rodičov často stáva tvrdým orieškom. Generácia súčasných rodičov je dosť odlišná od generácie svojich rodičov. Aké výzvy prináša dnešným rodičom fakt, že doba sa zmenila a už sa nedajú len tak aplikovať vzorce, ktoré fungovali pred 30 rokmi?
Ono je to ešte zložitejšie. Predtým deti nevychovávali rodičia, ale staršie deti a povinnosti. Svet bol predvídateľný, rovnako ako život. Dnešná doba je iná predovšetkým v tom, že je čím ďalej tým ťažšie deti na život pripraviť, keď ich kariéry budú často v oblastiach, ktoré ešte neexistujú. Preto výzvou pre 21. storočie je snaha robiť to správne, rešpektovať detské vývojové optimum, byť k sebe ohľaduplní a byť spolu radi. Myslím si, že sa to celé dá zhrnúť do týchto pravidiel – učiť ľudí sa naladiť, neživiť v sebe hnev a krivdy, ale pracovať s nimi a stretávať sa s nimi. Je to iné a nové, ale nie je to nič, čo by nebolo možné.

Mgr. Jiří Halda je učiteľ, špeciálny pedagóg, logopéd, lektor a diagnostik. Špecializuje sa na deti predškolského veku. Zameriava sa predovšetkým na problematiku výchovy detí, predškolskej zrelosti a procesov učenia. Je absolventom Pedagogickej fakulty v Hradci Králové a Univerzity Palackého v Olomouci. V rokoch 1993 – 2006 pôsobil ako učiteľ a špeciálny pedagóg na základných a špeciálnych školách a v Pedagogicko-psychologickej poradni v Olomouci. Od roku 2006 pôsobí ako lektor, diagnostik, intervent a personálny poradca.


Viac o udalosti:
10. 11. (streda)
Štart: 20:30 hod.
Vstupenky: bit.ly/Halda1011
Viac o udalosti na Facebooku: www.fb.com/events/163736969253667


Ak sa chcete zúčastniť na našej súťaži a získať jednu z piatich vstupeniek, napíšte nám kliknutím na formulár nižšie odpoveď na súťažnú otázku. Tá znie: Aké sú podľa Jiřího Haldu kľúčové pojmy pre výchovu? Odpoveď nájdete v rozhovore. Prajeme vám veľa šťastia.


Chcem súťažiť o vstupenku na prednášku!

Aké sú kľúčové pojmy pre výchovu?

Zúčastniť sa súťaže





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >