Teplé počasie je fajn, ale detský organizmus v horúčavách trpí. 10 stručných zásad, ako deti pred nimi chrániť

pt, TASR, 23. augusta 2023 o 05:53

Horúčavy pre detský organizmus predstavujú záťaž, pretože ich telo nie je schopné regulovať teplotu tak rýchlo ako telo dospelých. V nadmierne teplom počasí je preto potrebné deti chrániť. Odporúča sa dodržiavať týchto 10 bodov. Mnohé z nich už poznáte, nech sa páči, tu sú všetky pokope:

Dieťa môžete ochladzovať aj v prírodných jazerách.

Foto: Patricia Poprocká

1. Nechoďte s deťmi na slnko v čase od 10.00 do 15.00 h. Deti mladšie ako jeden rok by sa slnečnému žiareniu nemali vystavovať vôbec.

2. Chráňte ich pokrývkou hlavy – šiltovky, klobúčiky – dbajte na to, aby boli z prírodných materiálov a dostatočne vzdušné.

3. Slnečné okuliare sú potrebné, pre všetky deti okrem novorodencov. Mali by byť určite kvalitné s účinným UV filtrom. O výbere a dôležitosti slnečných okuliarov pre deti si môžete prečítať v tomto článku.

4. Vyberajte vhodné oblečenie – malo by byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb a z prírodných materiálov.

5. Pitný režim – dostatok tekutín musí byť samozrejmosťou. Nepovažuje sa za ne ale sladká limonáda či džús, nie sú vhodné ani chladené nápoje. Odporúča sa obyčajná pitná voda, môže byť aj s citrónom či bylinkami, nesladené ovocné alebo bylinkové čaje. Ak džúsy, tak pravé ovocné šťavy, nesladené. Deťom treba pitie ponúkať, pretože sa v zápale hry často napiť zabúdajú.

6. Doprajte im ochladzovanie. Bazénik, sprcha, kúpalisko, prírodné vodné plochy. Ak ste doma, pomôcť môže aj prikladanie vlhkého uteráka.

7. Krém na opaľovanie by mal byť samozrejmosťou pre deti staršie ako jeden rok. Pozor pri jeho výbere – najlepší je s prírodnými UV filtrami, bez škodlivých chemických látok.

8. Zabezpečte tieň – aj pri pobyte vonku je dobré ostávať v tieni – pod stromami, slnečníkom a podobne.

9. Nenechávajte deti v aute – ani len keď si potrebujete na chvíľku odskočiť – teplota tam veľmi rýchlo stúpa, čo môže mať veľmi rýchlo fatálne následky.

10. Dojčené bábätká nepotrebujú ani v horúčavách iné tekutiny než materské mlieko. To zabezpečuje všetky potrebné živiny.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >