Slnečné okuliare deťom – áno či nie? Treba im tmavé sklá a postačuje šiltovka? Vysvetľuje očná lekárka

Patricia Poprocká, 20. júla 2022 o 05:00

Slnečné okuliare patria v letnom období k povinnej výbave, bez ktorej sa väčšina dospelých ani nepohne z domu. A čo deti? Sú okuliare vhodné aj pre ich očká? Ak áno, tak od akého veku a ako rozoznať tie naozaj vhodné? Všetko na tému slnečné okuliare a deti vysvetľuje oftalmologička MUDr. Slavomíra Hercová z Polikliniky ProCare Betliarska v Bratislave.

Slnečné okuliare by mali byť povinnou výbavou každého dieťaťa staršieho než šesť mesiacov, vraví očná lekárka.

Foto: shutterstock.com

Deti slnečné okuliare potrebujú na ochranu očí rovnako ako dospelí, ale nie tie najmenšie. Aj keď očné optiky ponúkajú okuliare už pre novorodencov s označením 0+, MUDr. Hercová nosenie slnečných okuliarov pre zdravých novorodencov neodporúča. „Dieťa do šiestich mesiacov nemá nosiť žiadne slnečné okuliare, má sa veľmi dôsledne vyhýbať akémukoľvek kontaktu s priamym slnkom. Výnimkou sú medicínske indikácie – pri deťoch s vrodenými vadami, ako je chýbanie časti dúhovky alebo úplný albinizmus. V týchto prípadoch však okuliare predpisuje lekár ako zdravotnícku pomôcku,“ vysvetľuje lekárka.

Potom, v období od šiestich mesiacov do troch rokov, už ale okuliare považuje za potrebné. „Deti trávia na slnku viac času, sú samostatnejšie, motoricky zdatnejšie a slnečné okuliare by mali byť povinnou výbavou každého dieťaťa v tomto veku,“ hovorí. Dôvod? „V tomto období sa stále intenzívne vyvíja videnie a pre jeho správny vývoj je úplne zásadné, aby oči dostávali čo najkvalitnejší obraz okolitého sveta. Videnie musí byť čo najjasnejšie, intenzívne farebné, ostré a ideálne rovnaké pre obidve oči,“ spresňuje.

Nie je teda jedno, aké slnečné okuliare deťom v tomto období dávame. Nemali by byť príliš tmavé a už vôbec nie poškrabané alebo inak poškodené. Ani zamazané. Tie, ako vraví lekárka, môžu napáchať viac škody ako úžitku. „Neodporúčam nosenie veľmi tmavých okuliarov pri zatiahnutej oblohe alebo za šera. Hrozí aj riziko svetloplachosti.“

Tmavé neznamená hneď kvalitné

Podľa čoho teda okuliare vyberať?

„Ako prvé by sme si sme si mali všímať označenie CE, ktoré nájdete na vnútornej strane okuliarovej straničky, čiže na pohyblivej časti. Toto označenie sa nachádza na tých okuliaroch, ktoré sú bezpečné a zdraviu neškodné,“ vraví MUDr. Hercová.

Ďalším indikátorom kvality je UV filter, ktorý si mnohí ľudia zamieňajú s farbou skiel. Rozhodne však neplatí, že čím tmavšie sklá, tým vyššiu ochranu okuliare zabezpečujú. „Na každodenné použitie a ochranu sa najviac hodí sivá, hnedá alebo zelená farba okuliarových šošoviek,“ vraví oftamologička.
Stupnica UV filtrov:
0 – bezfarebný alebo veľmi svetlý filter (priepustnosť viditeľného žiarenia 80 – 100 %), ktorý môžu mať aj číre dioptrické okuliare
1 – svetlý filter (priepustnosť viditeľného žiarenia 43 – 80 %)
2 – stredne tmavý filter (priepustnosť viditeľného žiarenia 18 – 43 %)
3 – tmavý filter (priepustnosť viditeľného žiarenia 8 – 18 %), ktorý je vhodný na bežné nosenie;
4 – veľmi tmavý filter, ktorý je ideálny na pobyt pri mori alebo v horách, ale nie je vhodný na sústredené činnosti, ako napríklad šoférovanie či bicyklovanie, pretože skresľuje vnímanie farieb (priepustnosť viditeľného žiarenia 3 – 8 %)

Čo sa týka samotného UV filtra, okuliare pre deti by mali disponovať UV filtrom s hodnotou 400 nanometrov. „ To je totiž riziková vlnová dĺžka ultrafialového žiarenia, pred ktorým je s takýmito okuliarmi zrak vášho dieťatka dobre chránený. Môžete si vybrať spomedzi piatich kategórií filtrov, pričom pre deti sú ideálne 2 a 3 a pre tie najmenšie 4,“ vysvetľuje MUDr. Hercová.

Ďalšími parametrami pri výbere detských okuliarov sú tvar, veľkosť a pohodlnosť, čo je už ale individuálne u každého dieťaťa.

„Deti môžu mať tendenciu okuliare si skladať, pretože ich tlačia alebo im jednoducho prekážajú. Pre bábätká sú preto vhodné slnečné okuliare s elastickou gumou, ktoré netlačia za uškami a dajú sa ľahko prispôsobiť podľa veľkosti hlávky. Dôležité je pozerať aj na veľkosť zorníkov - tie by mali byť dostatočne veľké na to, aby zakryli celé oko pred UV žiarením prenikajúcim zhora ponad rám alebo z bočnej strany,“ zdôrazňuje MUDr. Hercová. No a sklo by malo pokrývať celé okolie očí tak, aby nedochádzalo k prieniku UV žiarenia zboku.

Deti by mali nosiť slnečné okuliare aj počas pobytu vo vode, pretože slnečné lúče sa odrážajú od vody a oko môžu doslova podráždiť.

Stačí šiltovka?

Dávna pomôcka pri ochrane pred slnkom, ktorú dodnes mnohí považujú za dostatočnú náhradu okuliarov. „Viac ľudí má názor, že najmenšie deti slnečné okuliare nepotrebujú a ako ochrana očí proti slnku im stačí prižmurovanie očí a šiltovka. Ja s tým nesúhlasím,“ vraví MUDr. Hercová.

Ako vysvetľuje, UV žiarenie môže vyvolať nielen popálenie kože, ale aj zápaly rohovky či spojiviek. Tie sa prejavujú ostrou bolesťou očí, slzením, až neschopnosťou otvoriť oči. „Pri týchto príznakoch je treba navštíviť oftalmológa, ktorý nastaví liečbu,“ zdôrazňuje.

Slnečné okuliare deťom teda áno, až na zdravotne indikované výnimky. Nosenie slnečných okuliarov sa niekedy neodporúča, lebo hrozí poškodenie zraku. Ide napríklad o prípady, ak majú deti šedý zákal alebo vrodený zvýšený vnútroočný tlak (glaukóm). „Tmavé sklá totiž rozširujú zrenice. A ak sa rozšíri zrenička, blokuje odtokové cesty v oku, čím stúpa očný tlak,“ vysvetľuje MUDr. Hercová.


ANKETA:

Nosia vaše deti slnečné okuliare?

47,8%



32,8%



19,4%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >