Ako správne vetrať, prečo nesvietiť plus osvedčené triky starých mám na ochladenie. 15 tipov ako si poradiť s horúčavami

Patricia Poprocká, 11. júla 2023 o 04:34

Leto ukazuje svoju silu. Teploty vonku presahujú 30 stupňov, ako si s horúčavou poradiť? Prečítajte si, ako správne vetrať, aké spotrebiče je najlepšie vypínať a aké triky používali na ochladenie naše staré mamy.

Leto ako má byť. Najlepšie pri vode.

Foto: TASR

Aj keď je vonku extrémne teplo, mali by sme sa snažiť, aby to naše príbytky zasiahlo čo najmenej. Nie každý znáša a má klimatizáciu (o výhodách a rizikách viac v tomto článku), aj bez nej si však vieme pomôcť udržať naše izby v čo najpríjemnejšom stave.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča udržiavať v interiéri teplotu pod 32 °C počas dňa, v noci by nemala prekročiť 24 °C. Regulácia teploty je obzvlášť dôležitá v prítomnosti detí, ľudí nad 65 rokov a chronicky chorých.

Tu je 15 tipov ako:

Tienidlá

Staré dobré žalúzie či rolety sú veľmi užitočné. Chránia pred prenikaním priamych slnečných lúčov a tvoria aj miernu tepelnú bariéru.

Mokré tienidlá

Je to prostriedok ešte našich starých mám, ktoré nepoznali klimatizácie ani žalúzie. Na dvere či okná zaveste vlhkú plachtu. Podobne ako žalúzie či rolety ochránia pred priamym slnkom, vďaka vode vzduch ešte príjemne zvlhčia a osviežia.

Vetrajte

Je to najvhodnejší a najprirodzenejší spôsob na zvýšenie prúdenia vzduchu v izbe. Pozor ale, nie je jedno, kedy vetráte. Odporúča sa otvárať okná v nočných a skorých ranných hodinách. „Počas dňa neotvárajte okno, pokiaľ to nie je nevyhnutné,“ radí vedúca Odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva Milada Eštóková.

Kaďa s vodou

Najlepšie hlinená, ale ak nemáte inú, tak hocijakú. Postavte na okno pri vetraní, vzduch príjemne osvieži a trocha ochladí. Ak práve nevetráte, môžete ju skúsiť nechať aj na stole, prípadne vodu nahradiť kúskami ľadu.

Vypnite spotrebiče

Chladničku samozrejme nie, ako však odporúča Milada Eštóková, všetky ostatné, ktorých používanie nie je nevyhnutné, áno. Prečo? „Zo zariadení totiž môže sálať teplo a môže tak dochádzať k zohrievaniu vzduchu v interiéri,“ vysvetľuje.

Nesvieťte zbytočne

Dôvod je ten istý. Umelé osvetlenie zbytočne pridáva teplotu, ktorú teraz nepotrebujete. Ak je to možné, vypnite ho.

Nepečte, ak nemusíte

Rúra na pečenie je veľkým zdrojom tepla a chcete či nechcete, dostáva sa z neho aj do okolitého prostredia. Ak je to možné, odložte pečenie na chladnejšie dni alebo aspoň na noc.

Prikrývajte sa

Na noc v spánku, tenkou prikrývkou. Pomáha nášmu telu udržiavať optimálnu teplotu, ktorá je v spánku od 31 do 35 stupňov. Okolo tela vytvára mikroklímu, a tým teplotu udržiava.

Ventilátory s otáznikom

Vzduch síce rozprúdia, máme sviežejší pocit, na druhej strane sú to ďalšie elektrické spotrebiče, ktoré vytvárajú teplo. No a prúd vzduchu, ktorý vytvárajú, ak je dlhší čas nasmerovaný do tváre prispieva k zápalom očí, uší, dutín, k bolestiam zubov a ďalším zdravotným problémom. Navyše, ventilátory sú pri teplote nad 35 stupňov neúčinné, len rozfúkavajú horúci vzduch.

Obliekajte sa ľahko

Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb a z prírodných materiálov. Syntetické materiály nie sú vhodné, pretože bránia odparovaniu potu. Najlepšie sú ľanové alebo bavlnené. Na farbe záleží menej než na strihu a materiáli.

Nenamáhajte sa zbytočne

Myslí sa fyzická námaha, najmä v najväčších horúčavách – medzi 10. až 16. hodinou. Ak pracujete fyzicky, myslite na časté prestávky a pobyt v tieni, ešte lepšie je si naplánovať prácu na skoré ráno, do siedmej a potom dospať.

Ochladzujte sa

Najlepšie vlažnou vodou, aby organizmus nemal veľký tepelný šok. Ak cítite potrebu niečoho chladnejšieho, namáčajte si v chladnej vode zápästia, pulzný bod.

Jedzte ľahko

Ono to v horúčavách jesť ani príliš nechutí. Počúvajte svoj organizmus a nenúťte jesť ani deti, ak nemajú chuť. Jedlá, najmä tie ťažšie, ho zbytočne zaťažujú a ťažšie sa vysporadúva s vysokými teplotami. Dôležité je piť, a príjem vitamínov zabezpečovať cez ovocie, zeleninu a ľahko stráviteľné jedlá.

Deti v tieni

Platí to isté – v najväčších horúčavách s nimi von nechoďte, obmedzte pobyt v kočíku, v ktorom hrozí prehriatie. Kočík určite neprikrývajte plienkou – vhodnejší je nosič alebo bábätko nechať voľne ležať na bavlnenej podložke v tieni. Aj pre staršie deti platí, že najlepšie je v tieni. Chýbať by nemali slnečné okuliare (viac v tomto článku), ochranný krém pred slnkom, dostatok tekutín a klobúčik alebo šiltovka na hlave.

Bábätkám stačí materské mlieko

Príjem tekutín je nevyhnutný, pre deti a dospelých tiež. Piť by sa nemali sladené nápoje, ani tie s ľadom, o alkohole, vrátane piva, nehovoriac. Dojčeným bábätkám stačí materské mlieko, dostávajú v ňom všetko, čo v horúčavách potrebujú a je ľahko stráviteľné. Odporúča sa dojčiť na požiadanie, aj keď dieťa len pred chvíľou dopilo. Nie je na tom nič znepokojujúce.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >