Tehotenskú cukrovku neberte na ľahkú váhu. Môže poškodiť zdravie navždy

Patricia Poprocká, 14. januára 2024 o 06:30

Tehotenská cukrovka postihuje čoraz viac žien. Jej výskyt stúpa súčasne s nárastom cukrovky v spoločnosti, najmä u žien nad 35 rokov. Podľa údajov zdravotnej poisťovne Dôvera má tehotenskú cukrovku každá ôsma žena, čo vôbec nie je málo. A hoci väčšina z nich nepociťuje výrazné ťažkosti, tehotenská cukrovka prináša riziká pre ňu aj dieťa.

Tehotenská cukrovka navonok život tehotnej žene výrazne nekomplikuje, prináša však problémy neskôr.

Foto: Shutterstock.com

Nebyť skríningu, ktorý sa robí ešte počas tehotenstva (známy tzv. glukózový test), mnohé ženy ani nevedia, že tehotenskú cukrovku majú. Cítia sa v poriadku, majú akurát nutkanie viac piť a močiť. „Neliečená cukrovka však môže ohrozovať ženu aj plod,“ pripomína diabetológ docent Branislav Vohnout.

Riziká, ktoré tehotenská cukrovka prináša pre ženu, sú napríklad vysoký krvný tlak, opuchy končatín, genitálne a močové infekcie, preeklampsia. Deti žien s tehotenskou cukrovkou bývajú väčšie, mávajú nezrelý imunitný systém a sú následne viac ohrozované chorobami aj vo vyššom veku.

A hoci tehotenská cukrovka zvykne po pôrode sama odznieť, znepokojujúce je, že u 50-60 percent žien sa rozvinie do vážnejšieho ochorenia, a to cukrovky druhého typu, ktorá je už nevyliečiteľná.

Čo teda s tehotenskou cukrovkou? Odporúčania lekárov znejú jesť menšie dávky jedla viackrát denne, menej sacharidov, hýbať sa a pravidelne sledovať hladinu cukru. A – absolvovať kontrolné vyšetrenia aj po pôrode, ktorú však ženy často zanedbávajú. Podľa údajov Dôvery len tretina žien absolvuje kontrolné vyšetrenie do jedného roku po pôrode. Do dvoch rokov sa nechá vyšetriť zhruba polovica žien.

„Ženy s tehotenskou cukrovkou majú do 6 mesiacov po pôrode absolvovať kontrolné vyšetrenie u diabetológa. Je nutné eudkovať ich o potrebe redukcie telesnej hmotnosti. Celkovo odporúčam dosiahnuť optimálnu telesnú hmotnosť, mať dostatočnú telesnú aktivitu a stravovať sa podľa princípov racionálnej výživy,“ radí Branislav Vohnout.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >