Ešte koláčik? Pozor na nadváhu detí, k cukrovke je od nej už len krôčik

Patricia Poprocká, 31. mája 2019 o 06:15

Asi 20-tisíc ľudí ročne ochorie na cukrovku druhého typu, a čo je horšie, pribúda aj detí. Dôvody sú známe: obezita, nezdravá strava, málo pohybu, no aj tak s tým málokto niečo robí. Začať však treba, a to čím skôr, prognózy odborníkov totiž vôbec nevyzerajú priaznivo.

Cukrovka druhého typu sa rozširuje aj medzi mladými. Jednou z príčin je nezdravý životný štýl, v reklamách často propagovaný dokonca ako trendový.

Foto: shutterstock.com

Nárast počtu detských pacientov pripisuje diabetologička MUDr. Miriam Adamovičová z Via Clinic v Bratislave predovšetkým ničivému životnému štýlu, ktorý prevláda v spoločnosti. Zahŕňa nevhodnú stravu, nedostatok pohybu, málo vedomostí o zdravej výžive aj o tom, ako zvládať stres. Toto všetko má na výskyt cukrovky vplyv. A konzumná spoločnosť to všetko ešte podporuje.

„Deti sú od malička vystavené naoko nevinným, priateľsky a štýlovo vyzerajúcim reklamám na čokolády, sladené a energetické nápoje, čipsy, vyprážané pokrmy a iné nezdravé potraviny, ktoré často konzumujú. Veľmi zlé je, že takúto stravu im často ponúkajú aj automaty alebo bufety v škole,“ upozorňuje MUDr. Miriam Adamovičová.

Reťazenie škodlivých faktorov

K podsúvaniu škodlivej stravy ako súčasti trendového životného štýlu v reklamách sa často pridáva vzor z domu. Mnohé deti od rodičov preberajú „fast-foodovú“ a sedavú kultúru s nedostatkom pohybu. Oproti minulosti tiež nechodia do školy peši a hodiny telesnej výchovy nielenže nie sú dostatočné, ale aj tomu málu sa žiaci často snažia vyhnúť.
Diabetes mellitus 2. typu
Cukrovka 2. typu je metabolické ochorenie charakteristické inzulínovou rezistenciou s poruchou sekrécie inzulínu. Má silnú genetickú predispozíciu, postihuje hlavne obéznych ľudí. Čím dlhšie ochorenie trvá, vyžaduje intenzívnejšiu liečbu, pretože postupne zaniká tvorba a účinok vlastného inzulínu. Na začiatku často stačí diéta, neskôr sú potrebné tablety alebo neinzulínové injekcie. Na konci je na rade inzulín, je veľa možností, čo sa týka druhu aj režimu jeho podávania.

„K stúpajúcemu počtu chorých na diabetes mellitus 2. typu môže prispievať aj to, že deti sa v škole neučia, ako si pripravovať zdravé jedlo. Napríklad v škandinávskych krajinách sa to preberá,“ pripomína ďalší fakt lekárka. Rovnako v školských osnovách chýba predmet, kde by sa deti učili pracovať samé so sebou, napríklad zvládať stres, ovládať emócie, vychádzať s druhými.

Stres a vnútorná nespokojnosť totiž býva spúšťačom rôznych chorôb, vrátane cukrovky. Pravdepodobnosť prepuknutia cukrovky druhého typu zvyšuje aj pitie alkoholu. Ako sme už pred časom na ahojmama.sk informovali, prvé skúsenosti s alkoholom mladí priznávajú už medzi 10. a 11. rokom.

Nededí sa choroba, ale náchylnosť na ňu

Pri cukrovke druhého typu zohráva svoju úlohu aj dedičnosť, ak má dieťa jedného z rodičov trpiaceho cukrovkou, riziko choroby je uňho 30-percentné. Ak sú chorí obaja rodičia, pravdepodobnosť sa zvyšuje na 50 percent.

Ako však upozorňuje diabetologička, nededí sa cukrovka ako taká, ale len náchylnosť na jej vznik. „Choroba sa prejaví aj vďaka vplyvu vonkajších faktorov, ku ktorým patrí spomínaná nadváha, obezita alebo stúpajúci vek. Po rodičoch máme nielen rizikové gény, ale aj odpozorovaný zdravý alebo menej zdravý životný štýl. A pri cukrovke platí, že rozumnou životosprávou je možné nástup ochorenia znížiť alebo oddialiť,“ vysvetľuje MUDr. Miriam Adamovičová.

Čo teda môžu ľudia pre svoje zdravie urobiť, je schudnúť a upraviť životosprávu. Niekedy je už síce neskoro, a bez liečby to nepôjde, v každom prípade to však skúsiť treba.

„Základným pilierom liečby cukrovky 2. typu je racionálna životospráva. Potrebný je aj pravidelný pohyb, aspoň 150 minút týždenne. Ak sa takýmito opatreniami nedosiahnu optimálne výsledky, na rade je terapia tabletami alebo injekčnými liekmi, no nemusí to byť automaticky len inzulín,“ vyratúva Miriam Adamovičová.

Ako však dodáva, niekedy treba lieky od začiatku, v prípade komplikácií alebo príliš vysokých hodnôt cukru.
Ako by mala vyzerať strava
Vhodné sú potraviny obsahujúce zložené cukry, teda potraviny, celozrnné pekárenské výrobky, ovsené vločky, strukoviny, zelenina a kyslejšie ovocie. Nevhodné sú jednoduché cukry, ktoré sa rýchlo rozkladajú, vstrebávajú a zvyšujú hodnoty cukru v krvi, teda biely cukor, zákusky, sladkosti, čokoláda, sladené nápoje, med. Vyhýbať sa treba aj mastným, vyprážaným pokrmom a vysokotučným mliečnym výrobkom. Tiež alkoholu.

Žiť s rešpektom

Cukrovka sa vyliečiť nedá, ale možno s ňou žiť. „Je nesmierne dôležité nájsť si spôsob, ako s ňou s rešpektom existovať, aby život podstatne neskrátila alebo nesťažila svojimi komplikáciami,“ vraví diabetologička. Pacienti si teda musia dávať pozor na stravu a životný štýl, to by však mali aj zdraví ľudia.

Ak by sa však neliečili, prípadne ignorovali príznaky, hrozí slepota, zlyhanie obličiek či amputácia končatín. Tiež srdcovocievne ochorenia, ktorú sú u diabetikov 4- až 8-krát častejšie a s horšou prognózou. „Cukrovka je zákerná v tom, že nebolí, no ak sú hodnoty cukru vysoké, potichu sa v tele dejú veľké škody,“ konštatuje MUDr. Adamovičová.

Výskyt komplikácií stúpa s dĺžkou ochorenia. Podľa doktorky to však zákonite neznamená, že ak u niekoho ochorenie prepukne už v mladom veku, musí zákonite zaznamenať skôr vážne komplikácie. „Ich vznik je individuálny. Závisí hlavne od toho, či je cukrovka dobre liečená. Vlastným aktívnym prístupom každého pacienta sa môže riziko komplikácií výrazne zmierniť,“ vraví Miriam Adamovičová.


ANKETA:

Považujete cukrovku za hrozbu?

79,3%



0,0%



20,7%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >