Pozor na preeklampsiu v tehotenstve. Postihuje asi každú desiatu ženu

Gabriela Bachárová, 26. novembra 2018 o 19:13

Vážna tehotenská komplikácia preeklampsia postihuje desať až štrnásť percent prvorodičiek a päť až sedem percent viacrodičiek. Prejavuje sa hlavne zvýšeným krvným tlakom a výskytom bielkoviny v moči. Často sa na ňu príde náhodne, pretože žena nemá žiadne príznaky. Ak nie je preeklampsia odhalená, môže vyústiť až v život ohrozujúce stavy.

Tehotenstvo je síce šťastným stavom, ale niekedy ho skomplikujú zdravotné problémy.

Foto: Shutterstock.com

„Vznik preeklampsie priamo súvisí s činnosťou placenty. Pri preeklampsii nie je placenta dostatočne zásobená krvou, čo môže mať závažné dôsledky pre matku i dieťa,“ uvádzajú v publikácii Sprievodca tehotenstvom gynekológovia a pôrodníci Jozef Záhumenský a Vladimír Cupaník.

Hlavnými prejavmi sú zvýšený krvný tlak nad hodnoty 140/90 spojený s únikom bielkovín do moču. Môžu, ale nemusia byť prítomné opuchy končatín. V krvi je ukazovateľom závažnosti ochorenia hladina kyseliny močovej, ktorá sa pri preeklampsii horšie vylučuje v obličkách. Viac ohrozené sú tehotné ženy pod 20 rokov alebo nad 40 rokov, ďalej tie, ktoré čakajú viac detí, objavila sa u nich tehotenská cukrovka alebo majú preeklampsiu v osobnej či rodinnej anamnéze. Väčší pozor treba dávať, ak žena pred otehotnením trpela vysokým krvným tlakom, ochorením obličiek či cukrovkou.

Príznakmi preeklampsie môže byť bolesť hlavy či poruchy videnia. Vážnou komplikáciou je takzvaný HELLP syndróm, ktorý sa prejavuju tlakovou bolesťou vpravo pod rebrami či pocitom na zvracanie, silnou nevoľnosťou, vracaním, bolesťou hlavy. Je to stav nebezpečný pre matku i dieťa. „Pri HELLP syndróme dochádza k rozpadu červených krviniek, zvýšeniu hodnôt pečeňových testov a zníženiu množstva krvných dostičiek,“ popisujú lekári.

Najzávažnejším stavom je takzvaná eklampsia, pri ktorej dochádza k nedostatočnému okysličeniu mozgu. Dôsledkom sú kŕče a bezvedomie. Hrozí trvalé poškodenie mozgu, pečene a obličiek. Ohrozená je matka i dieťa. „Príznakmi sú bolesť na pravej strane pod rebrami, silná bolesť hlavy, poruchy zraku, zmätenosť a podráždenosť,“ uvádzajú lekári.

Ženu, ktorej zistili preeklampsiu, by mal gynekológ pozorne sledovať. Stav plodu sa zisťuje ultrazvukom a pomocou tokokardiografického záznamu (ľudovo známy ako monitor). Na zníženie krvného tlaku sa podávajú lieky, ale cieľom nie je, aby mala žena nízke hodnoty, ktoré by mohli ohroziť plod nedostatočným prekrvením placenty. Ideálne by sa hodnoty mali pohybovať na úrovni 140/90. Za vysoké sa považujú hodnoty nad 160/100, kedy sa zvyšuje riziko vzniku eklampsie.

„Miernejšiu formu preeklampsie je možné sledovať ambulantne, ale pri vyšších hodnotách tlaku alebo pri zhoršených laboratórnych hodnotách je vždy nevyhnutná hospitalizácia. Denne sa monitoruje tlak krvi, a to minimálne tri až päťkrát, sledujú sa laboratórne parametre a opakovane sa sleduje srdcová aktivita plodu tokokardiografom. Pri nezvládnuteľnom vysokom krvnom tlaku alebo pri príznakoch ohrozenia plodu sa odporúča predčasné ukončenie tehotenstva, či už vyvolaním pôrodu, alebo cisárskym rezom,“ dodávajú lekári.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >