Koľko ideálne pribrať v tehotenstve, je ozaj nutné jesť za dvoch?

Gabriela Bachárová, 28. januára 2021 o 05:00

Nepribrať veľa, ale ani málo. Práve týmto základným odporúčaním by sa mali riadiť tehotné ženy.

V tehotenstve je dôležité pribrať, ale nie príliš.

Foto: Shutterstock.com

Desať až dvanásť kilogramov, veľmi štíhle ženy pokojne až šestnásť osemnásť kilogramov. Práve toľko by podľa lekárskych odporúčaní mali ženy pribrať v tehotenstve. Minimálny prírastok by mal byť aspoň šesť kilogramov. Hmotnosť si musia strážiť najmä ženy s vyššou pôvodnou váhou, tie si môžu dovoliť len nižší prírastok. Za nadmerný sa považuje nárast váhy o dvadsať kilogramov. Jesť by pritom žena mala ako zvyčajne, len o niečo viac. Nie je pravdou, že musí jesť za dvoch, na druhej strane sa neodporúča ani druhý extrém, počas gravidity chudnúť.

Orientačne si počet kilogramov, ktoré by mala nastávajúca mamička pribrať, môžete vyrátať na základe vlastného BMI, teda body mass indexu. Samotný index vypočítate takto: váhu vydelíte výškou v metroch na druhú.

Hodnota vľavo udáva hmotnosť pred tehotenstvom a hodnota za znamienkom = značí ideálny tehotenský prírastok:
nízka hmotnosť (BMI pod 19,8) = 12,5 až 18 kg
priemerná hmotnosť (BMI 19,9 až 26) = 11,5 až 16 kg
vysoká hmotnosť (BMI 26,1 až 29) = 7 až 11,5 kg
obezita (BMI nad 29) = 6 až 7 kg

Hlavne rovnomerne

Nárast váhy by mal byť rovnomerne rozložený do jednotlivých trimestrov. V tom prvom to nie je často jednoduché, ženu môže potrápiť nevoľnosť, v dôsledku čoho dokonca schudne. Druhým extrémom je takzvaný vlčí hlad, keď žena veľa je práve preto, aby jej nebolo zle. V prvých troch mesiacoch tehotenstva by žena ideálne mala pribrať asi dva kilogramy.

V druhom trimestri sa situácia stabilizuje, žiadne zvláštne chute, prejedanie ani nevoľnosti. Na konci obdobia by váhový prírastok mal byť asi osem kilogramov, vrátane tých z prvého trimestra.

V poslednej tretiny gravidity už nastávajúca mamička zvyčajne priberá pomalšie, dokonca sa môže zdať, že sa nárast zastavil. Je ale dôležité ešte zopár kilogramov nabrať, priemerne asi štyri kilogramy.

Ani veľa, ani málo

Ak v tehotenstve priberiete veľa, následky môžu byť tieto:
- zvýšenie krvného tlaku až preeklampsia, čo môže byť život ohrozujúci stav
- tehotenská cukrovka
- zápaly žíl

Dôsledky nízkeho prírastku sú:
- spomalený rast a vývoj plodu
- predčasný pôrod či dokonca potrat
- nízka pôrodná hmotnosť dieťaťa
- problémy s nástupom dojčenia

Uživiť dieťa, rozbehnúť dojčenie

Žena v tehotenstve naberá kilogramy, pretože je to dôležité pre vývoj a rast dieťaťa. Matka ho musí v maternici jednoducho „uživiť“ a vyhovieť nárokom jeho vyvíjajúceho sa organizmu. „Narastajúce množstvo materského tukového tkaniva tiež odráža budúcu potrebu energie počas dojčenia,“ uvádza lekárka Zuzana Brázdová v publikácii Výživa tehotných a dojčiacich žien. Dojčenie je energeticky veľmi náročná činnosť a žena musí mať, jednoducho povedané, z čoho brať. Ak mamička svoje dieťa dojčí, spotrebuje na to až 500 kalórií denne.

Keď váha značí problém…
Váha v tehotenstve môže poukazovať na nejaký zdravotný problém u matky, ale i u dieťaťa. Príliš nápadný nárast niekedy signalizuje zmnoženie plodovej vody, takzvaný polyhydramnion, ktorý na strane dieťaťa najčastejšie oznamuje poruchy centrálnej nervovej sústavy, nervovo-svalové ochorenie či vrodenú nepriechodnosť orálnych častí tráviacej sústavy, hlavne pažeráka. U matky môže poukazovať na cukrovku. Veľmi nízky váhový prírastok zasa značí možné spomalenie rastu dieťaťa, v tých najhorších prípadoch dokonca jeho odumretie.


Priemerný váhový prírastok 12 kilogramov je v tele rozložený takto:
plod, placenta, amniová tekutina: 5 kilogramov
materská krv: 1 kilogram
prsia, maternica: 1 kilogramov
tukové tkanivo matky: 4 kilogramy
tkanivové tekutiny: 1 kilogram






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >