Táto správa rodičov nepoteší. Detské pohotovosti by sa niekde mali rušiť

Gabriela Bachárová, 1. augusta 2022 o 04:34

Vzhľadom na nízky počet pediatrov a ich extrémnu vyťaženosť by sa mal počet detských pohotovostných služieb na Slovensku znížiť. Oznámil to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Detské pohotovosti sa zrejme niekde zrušia.

Foto: shutterstock.com

Prehodnotiť sa majú podľa ministra zdravotníctva počet, lokalizácia aj dĺžka trvania detských pohotovostí. Rezortný šéf vraví, že pediatri už nedokážu pohotovosť poskytovať v takom rozsahu ako dnes. Minister napríklad nevidí zmysel v existencii ambulantných pohotovostí v Dolnom Kubíne a Ružomberku. „V oboch sú nemocnice s detským oddelením, máme tu aj urgentný príjem,” cituje ho TASR.

Práve na urgentné príjmy, lôžkové detské oddelenia a tiež na nemocničné pohotovostné služby by sa mala preniesť zodpovednosť za ošetrenie detí, ktoré prídu do nemocnice s akútnym problémom.

Hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast a prezidentka Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti Elena Prokopová ozrejmila, že na ambulantných pohotovostiach slúžia lekári, ktorí cez deň robia v ambulanciách. Pediatri v dôchodkovom veku, ktorých je približne 50 percent, to podľa nej nie sú schopní zvládnuť. „Ak im povieme, že budú ešte aj slúžiť, tak radšej odídu,” upozornila odborníčka.

Ak by všetci z nich podali výpoveď, zostalo by bez pediatra 570 tisíc detí. „Ak chceme zachovať starostlivosť o deti počas dňa, musíme týchto pediatrov v ambulanciách udržať. My nemáme nových,” zdôraznila Elena Prokopová pre TASR.

Ako hlavná odborníčka vysvetlila, pri niektorých ambulantných pohotovostných službách na jednu ambulanciu pripadá len päť pediatrov, čo je už neúnosné. „Ak jeden ochorie a ďalší si zoberie dovolenku, tak sú v tej službe každý tretí deň. V sobotu a nedeľu zase celý deň, pretože služba trvá od siedmej ráno do desiatej večer,” skonštatovala. Vo všedné dni býva detská pohotovosť otvorená od štvrtej do 22. hodiny popoludní.

Pohotovosti, na ktoré pripadajú piati či šiesti lekári, by sa podľa mienky hlavnej odborníčky mali zlúčiť. „Aby sa to dalo zvládnuť, malo by na ne pripadať 15 lekárov,” dodala.

Nemocnice protestujú

Asociácia nemocníc Slovenska podľa vyjadrenia na sociálnych sieťach nesúhlasí so zámerom redukovať detské pohotovostné služby. Ako upozorňuje, urgentné príjmy, ktoré by podľa ministra mohli nahradiť detskú pohotovosť, sú určené pre dospelých a lekári v nich nemajú špecializáciu na starostlivosť o deti.

„Lekári na detských oddeleniach zasa nemôžu počas služby nahrádzať detskú ambulantnú pohotovostnú službu, lebo skolabuje starostlivosť o ťažkých pacientov na detských oddeleniach a ďalšie navýšenie práce už aj tak personálne poddimenzovaných oddelení prinesie prehĺbenie ich vyčerpania, odmietanie takýchto služieb až nezáujem o prácu na oddelení,” upozorňuje asociácia nemocníc.

Pozornosť by sa podľa nej mala upriamiť aj na to, že klesá počet lôžkových detských oddelení a po realizácii pripravovanej Optimalizácie siete nemocníc ich počet klesne ešte výraznejšie. Asociácia sa obáva, že sa tak môže zhoršiť starostlivosť o detských pacientov. „Problém nízkeho počtu pediatrov a ich vyťaženosti sa nesmie a nemôže riešiť jeho prenesením na nemocničných lekárov,” dodáva Asociácia nemocníc Slovenska.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >