Viete, čo robiť, keď sa u dieťaťa v dôsledku horúčky objavia febrilné kŕče?

Gabriela Bachárová, 9. novembra 2021 o 04:42

Febrilné kŕče sa objavujú u malých detí zvyčajne od šiestich mesiacov veku v dôsledku rastúcej horúčky. Postihujú do päť percent detí a zatiaľ sa presne nevie, prečo vznikajú.

Malým deťom hrozia z horúčky febrilné kŕče.

Foto: Shutterstock.com

Febrilné kŕče sú postrachom rodičov, pediatrička Martina Milkovičová, ktorá na svojom facebookovom profile uverejňuje užitočné rady pre rodičov z oblasti zdravia detí, upokojuje: „Nemusíte mať strach, nie je to častá komplikácia. Sama mám však v živej pamäti, keď som ako mladučká lekárka po štúdiu zažila prvé febrilné kŕče v priamom prenose na detskej pohotovosti. Bola som vydesená až po strop a mojou jedinou túžbou bolo nájsť si miesto na pokojnom kožnom oddelení.“ Febrilné krče sa prejavujú tak, že dieťa s horúčkou náhle stuhne, zapozerá sa, oči môže vyvrátiť hore, nereaguje na oslovenie. „Potom začnú zášklby svalov, buď celého tela, alebo len končatín,“ vraví lekárka.

Kŕče našťastie trvajú len niekoľko sekúnd či minút, výnimočne desať až pätnásť minút. Zo všetkého najdôležitejšie – a pritom tak ťažké – je zachovať pokoj. „Na toto, prosím, pamätajte pri každej chorobe dieťaťa. Na plač a hystériu bude čas neskôr. Položte dieťa na pevnú podložku, najlepšie na zem. Odstráňte všetko, o čo by sa mohlo dieťa zraniť. Položte ho na bok, aby mohli voľne odtekať sliny, prípadne zvratky. Volajte 155. Na dieťa hovorte pokojne, dotýkajte sa ho, ale netraste s ním! Tým naozaj kŕče nezastavíte,“ radí pediatrička.

Snaha kŕče zastaviť je zbytočná, nejde to, nedržte mu končatiny, aby zášklby prestali. Ani dieťa neobjímajte, môžete ho maximálne hladkať. Detská lekárka odporúča dieťa chladiť froté rukavicou či mokrým uterákom: „Nikdy však nie ľadový zábal, sprchu alebo podobný experiment!“

Pre privolaného lekára bude mať veľký význam informácia, ako dlho kŕče trvali. Skúste preto merať čas. „Lekár zvyčajne podá lieky proti kŕčom, najčastejšie vo forme roztoku do konečníka. Potom pri prvom záchvate spravidla nasleduje krátka hospitalizácia na detskom oddelení, kde rátajte s odberom krvi a neurologickým vyšetrením,“ vysvetľuje odborníčka.

Hoci febrilné kŕče vyzerajú hrozivo, takmer vždy sú neškodné. Môžu sa opakovať, pravdepodobnosť je asi 50 percent. Dobrou správou však je, že miznú okolo štyroch až piatich rokov veku, potom sa už objavujú veľmi výnimočne.

„Po prvom záchvate kŕčov budete celkom určite lekárom presne poučení, ako postupovať pri recidíve. Potom to už len chce zachovať pokoj a spozornieť pri každej teplote,“ uzatvára Milkovičová.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >