Čo robiť, keď dieťa pichne včela či osa. Ako zmierniť opuch či poznať šok?

Gabriela Bachárová, 9. augusta 2019 o 06:45

Nie je nič príjemné, keď dieťa bodne včela či osa. Reagujte rýchlo a všímajte si vážnejších reakcií, ktoré by mohli mať až fatálne následky.

Bodnutie osou či včelou je pre deti veľmi nepríjemné.

Foto: Shutterstock.com

Lekárka Monika Antošová radí vo svojej knihe Sprievodca detskými chorobami, ako správne postupovať, ak k bodnutiu príde: „Ak vidíte žihadlo, odstráňte ho, a to najlepšie pinzetou, nehtom, hrotom nožíka. Žihadlo nikdy nevytláčajte. Je dôležité postupovať opatrne. Žihadlo obsahuje malý váčik s jedom, preto je dôležité, aby sa jed z neho nedostal hlbšie pod kožu."

Miesto vpichu umyte vodou a mydlom. „Vyvýšte časť tela, ktorá je pichnutá. Nohu alebo ruku je treba držať vo zvýšenej polohe na zmiernenie opuchu,“ uvádza pediatrička. Na kožu môžete priložiť ľadový obklad.

Ak hmyz dieťa bodol do úst, jazyka či tváre, je vhodné cmúlať ľad na zmiernenie opuchu a ak dieťa javí známky prudkej alergickej reakcie, volajte záchrannú službu.

Reakcia po bodnutí hmyzom môže byť nezávažná. Prejavuje sa miernym začervenaním v mieste vpichu, opuchom a svrbením. Do niekoľkých hodín táto reakcia ustúpi. Ak však nie, môže sa jednať o alergickú reakciu, keď je opuch väčší ako jeden centimeter, miesto bolí a nelepší sa to. Vtedy je dobré navštíviť lekára a začať protialergickú liečbu.

„Po bodnutí hmyzom môže byť aj celková reakcia so žihľavkou, vracaním, hnačkou, sťaženým dychom, triaškou, s príznakmi šoku. Bez okamžitého odborného zásahu môže stav vyústiť do straty vedomia, dokonca sa môže skončiť fatálne,“ varuje pediatrička.

Takzvaný anafylaktický šok poznáte ešte aj podľa toho, že dieťa je malátne, zmätené, nedá sa mu prehĺtať, bolí ho brucho, cíti úzkosť, má pocit závrate alebo dokonca upadne do bezvedomia. Bez pomoci môže tento vážny stav skončiť až zástavou srdca. Je nutné volať lekársku pohotovosť. V takomto prípade sa dieťa nezaobíde bez hospitalizácie.

Prvá pomoc vždy pri sebe
Ak viete, že dieťa má sklony k vážnejším alergickým reakciám, malo by podľa lekárky Moniky Antošovej vždy so sebou nosiť do prírody pohotovostný balíček, ktorý predpisuje alergológ. „Takisto by malo mať pri sebe vákuovú striekačku, ktorou sa dá odsať väčšie množstvo jedu,“ odporúča odborníčka.

Ako sa bodnutiu vyhnúť
1. V prípade známej alergie sa vyhýbajte miestam s veľkým výskytom hmyzu.
2. Telo dostatočne zakrývajte odevom (dlhé rukávy, dlhé nohavice).
3. Na pobyt v prírode uprednostňujte tmavšie farby. Ružová, žltá a kvetinový vzor lákajú hmyz.
4. Rizikové je chodenie naboso.
5. Hmyz nedráždite rýchlymi pohybmi.
6. Nepoužívajte kozmetické prípravky, ktoré priťahujú hmyz: voňavky, vlasová kozmetika.
7, Vyhýbajte sa konzumácii jedla na otvorenom priestranstve, predovšetkým sladkým pokrmom.
8. Nepite priamo z fľaše alebo z neuzavretej nepriehľadnej plechovky, kde sa hmyz môže nachádzať.
(Zdroj: Monika Antošová: Sprievodca detskými chorobami)




Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >