Ťahák pre rodičov. Ako znižovať horúčku u detí, kedy okamžite k lekárovi

Gabriela Bachárová, 23. novembra 2021 o 05:00

Zvýšená teplota či horúčka sú u detí častým zdravotným problémom, máte v malíčku, ako s nimi bojovať?

Viete, ako bojovať s horúčkou?

Foto: Shutterstock.com

Zvýšená teplota či horúčka nie sú prejavom choroby, ale znakom aktivácie imunitného systému. Je dokázané, že patogény dokáže zvýšenie telesnej teploty ničiť. Nie je preto žiaduce snažiť sa o jej zníženie za každú cenu, najmä ak nie je príliš vysoká a organizmus nevyčerpáva. Lekári odporúčajú začať so znižovaním, ak telesná teplota presiahne 38,5 stupňov Celzia, iní sa prikláňajú už k 38 stupňov, je to však zásade na vás, čo ste ešte schopní a ochotní u svojho dieťaťa tolerovať.

Ak dieťa vyzerá zdravé a spokojné, hrá sa ako normálne a teplota neletí do závratných výšok, je možné lieky nepodať a vyčkať. Trochu iná situácia nastáva, ak samo od seba leží v posteli a vidíte na ňom na prvý pohľad, že nie je v poriadku.

Skúsená pediatrička Martina Milkovičová vraví, že ak dieťaťu nameriate 37 stupňov, nie je to ešte žiadny dôvod na paniku. Do ambulancie k nej chodia rodičia niekedy úplne zbytočne: „Nebláznite, ak batoľaťu po divokej hre nameriate teplotu 37,4. Skúste ho nechať vydýchať, upokojiť (dieťa aj seba) a o 30 minút zmerať znovu. Zvyčajne klesne.“

Rovnako deti majú často o troška zvýšenú teplotu ráno, keď noc strávili v teplých perinách: „Znovu: pokoj, dieťa vyvetrať, vyvliecť z pyžamka a o 30 minút zmerať znovu.“ Ak však teplota neklesne, je už treba spozornieť.

Ako teplotu merať

U dojčiat najlepšie digitálnym teplomerom v zadočku, v tom prípade odrátajte od výslednej hodnoty pol stupňa. Ak má dieťa 38 stupňov, v skutočnosti má 37.5 stupňa. V zadočku býva totiž teplota vyššie ako inde.

V väčších detí merať teplotu v podpazuší. Ak máte doma bezkontaktný teplomer, pediatrička odporúča zmerať pre istotu teplotu na viacerých miestach tela, napríklad čelo, hrudníček.

Rodičia sa podľa pediatričky v ordinácii niekedy akoby previnilo priznajú, že ešte vlastnia starý ortuťový teplomer. V tom prípade im odporúča, aby si ho chránili ako oko v hlave, pretože je veľmi spoľahlivý, čo sa o digitálnych teplomeroch veľmi povedať nedá, hoci aj tu existujú kvalitnejšie výrobky. V každom prípade však lekári vravia, že digitálny teplomer neradno odobrať, keď začne pípať, ale treba počkať aspoň päť minút a až po tejto dobe sú namerané hodnoty v zhode so skutočnosťou.

Lieky proti horúčke

„Sú dve skupiny liekov na znižovanie horúčky – ibuprofen a paracetamol. Pozor, kyselina acetylsalicylová (aspirín, acylpyrín) sa nesmie podať deťom do 15 rokov,“ upozorňuje lekárka.

Lieky na teplotu treba podávať podľa váhy, nie podľa veku. Ibuprofen (predávaný pod značkami Ibalgin, Nurofen) sa podáva v dávke 10 miligramov na jeden kilogram dieťaťa raz za osem hodín. Desaťkilogramové dieťa tak dostane 100 miligramov trikrát denne. Ak používate skôr Paralen, podáva sa v intervale po 6 hodinách v dávke 15 miligramov na jeden kilogram.

Ak sa nám nedarí teplotu znížiť, môžeme si pomôcť kombináciou liekov. Príklad: o šiestej hodine ráno podáte ibuprofen a počkáte jednu, dve hodinu. Nie 15 alebo 30 minút, to nestačí, hoci rodičia si často myslia, že áno. Teplota neklesne? Tak o tri štyri hodiny od podania ibuprofenu použite paracetamol. Takto to môže striedať i viac dní. Ak však podávate lieky nekombinovane, zachovajte rozostupy osem alebo šesť hodín tak, ako sme ich popísali vyššie.

Lieky môžete podať vo forme sirupu, čapíka, tablety. Podľa toho, čo vaše dieťa zvládne a čo je mu príjemnejšie. Pediatrička radí nebáť sa u malých detí čapíka, zvlášť ak dieťa tiež zvracia, pretože by mohlo vyvracať aj podaný sirup. Ak dieťaťu čapík odíde spolu so stolicou, možno podať nový. Rozpustiť by sa však mal pomerne rýchlo.

Dôležité tekutiny

Okrem šetriaceho režimu a liekov proti teplote je dôležité nezabúdať ani na ďalšie opatrenia, a to predovšetkým na dostatok tekutín. „Už ste niekedy hasili bez vody? Takže zalievať,“ je lekárka nekompromisná. Deti v horúčkach často nemajú na tekutiny ani pomyslenie, avšak je nutné ich často ponúkať, vždy po 20 až 30 minútach a stačia malé dúšky, netreba vypiť pol litra na jeden „záťah“. Tekutín by pritom podľa pediatričky malo byť o trochu viac ako zvyčajne a odporúčajú sa najmä tie chladnejšie. Mlieko v čase horúčky nie je dobrý nápad, dieťa by ho mohlo vyvracať.

A čo chladenie? Určite áno. Vlažná sprcha, o niečo málo chladnejšia, ako je teplota ľudského tela. Vhodná je aj šetrná kúpeľ, obmývanie nôh, zábaly či obklady – veď sama najlepšie viete, ako postupovať.

Dieťa rýchlo dýcha…
Pri horúčke je to normálne. Dieťa pri horúčke môže nielenže rýchlo dýchať, ale mať aj rýchlejší pulz. Po podaní liekov sa to upraví.


Kedy si zvýšená teplota vyžaduje návštevu u lekára?
- dieťa má menej ako tri mesiace
- horúčka neklesá ani tretí deň
- ak je horúčka vyššia ako 39,5 stupňa a nedarí sa ju zraziť
- dieťa málo pije, má hnačku, zvracia
- k alarmujúcim príznakom patrí ochablosť, nereagovanie na oslovenie či bolestivý podnet, poruchy hybnosti (stuhnutá šija, nedokáže napríklad predkloniť hlavu), mramorovaná koža, výrazne chladné končatiny, fialové pery
- krvavé škvrny na koži, malé modrinky akoby po pichnutí špendlíkom, po zatlačení dnom pohára neblednú a nemiznú - hrozba nákazy meningokokom
- výrazná bolesť hlavy, svetloplachosť, silné zvracanie
- sťažené dýchanie (nie zrýchlené, to je pri horúčke časté)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >