Prichádza aj po ľahkom či bezpríznakovom covide. Ako poznať, že dieťa ohrozuje na živote zápalové ochorenie?

Gabriela Bachárová, 26. októbra 2021 o 04:45

Ak vaše dieťa prekoná covid a o pár týždňov sa mu náhle výrazne zhorší zdravotný stav, môže to byť kvôli multisystémovému zápalovému ochoreniu u detí (MISC-S). Predpokladá sa, že vzniká na podklade neprimeranej reakcie imunitného systému, ktorá sa obráti proti vlastnému organizmu a spôsobí v ňom zápalové procesy, najčastejšie zápaly ciev.

Zavolať pomoc včas je veľmi dôležité.

Foto: Shutterstock.com

Ide o ochorenie, ktoré dieťa ohrozuje na živote. Je preto dobré vedieť, aké sú jeho príznaky. Zradnosť choroby je v tom, že prichádza aj po ľahkom či dokonca bezpríznakovom prekonaní Covidu-19. Lekári a vedci zatiaľ presne nevedia, akého množstva detí sa syndróm týka. Odhaduje sa, že to môže byť približne jedno dieťa z tisíca, iné štúdie zasa hovoria o oveľa zriedkavejšom výskyte.

„Bohužiaľ v niektorých prípadoch po asi šiestich až ôsmich týždňov od prekonania akútnej fázy ochorenia dochádza k vzniku vážneho ochorenia, takzvaného pediatrického zápalového multisystémového syndrómu, ktorý ohrozuje detský organizmus závažným postihnutím mnohých orgánov a zlyhávaním organizmu najmä v oblasti kardiovaskulárneho systému. Tento stav si vyžaduje urgentnú terapeutickú starostlivosť,“ varoval nedávno v rozhovore pre náš portál pediater Peter Kunč z Národného ústavu detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci.

Prehľad najčastejších príznakov ochorenia pripravilo ministerstvo zdravotníctva, k dispozícii sú v Manuáli na určenie závažnosti zdravotného stavu dieťaťa. Jeho autorkami sú detské lekárky Elena Prokopová (hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast) a Beata Kartousová.

Možné príznaky multisystémového zápalového syndrómu:
- vzhľad veľmi chorého dieťaťa, ktorý pretrváva aj po znížení horúčky
- výrazná únava a bolesť svalov až celého tela
- bolesť brucha, vracanie alebo hnačky
- bolesť hlavy, stuhnutá šija, neostré videnie
- vyrážky na tele, hlavne na koncoch prstov rúk a nôh, ktoré môžu byť červené, opuchnuté, s ošupovaním
- na tele rôzne typy výsevov – vyrážky, fľaky, červené bodky, modriny
- červené popraskané pery a zmeny na slizniciach v ústach (opuch a krvácanie z ďasien, afty, červený opuchnutý jazyk), nezvyčajné krvácanie z nosa
- červené oči bez výtoku a svrbenia
- neustupujúca bolesť alebo výrazný tlak na hrudi
- sťažené dýchanie – dýchavičnosť
- zmätenosť, neadekvátne reakcie, nesústredenosť, nadmerná spavosť, predráždenosť
- modré sfarbenie pier a tváre
- znížené močenie
Okrem týchto príznakov je pomerne typické začervenanie viečok a vysoká horúčka, ktorú sa niekedy nedarí zraziť.

„Bezodkladne kontaktujte primárneho pediatra svojho dieťaťa, objedná ho na vyšetrenie čo najskôr. Ak sa nedovoláte a dieťaťu sa po viac ako štyroch hodinách nezlepší zdravotný stav, alebo sa zhoršuje, vyhľadajte najbližší urgentný príjem alebo volajte na linku 155 či 112,“ odporúčajú pediatričky. Ak sa vám však zdravotný stav vášho dieťaťa nepozdáva a máte vážne obavy, volajte okamžite urgentnú pomoc a nečakajte na vyjadrenie pediatra. Môže ísť o hodiny.

Aj takto vyzerajú príznaky zápalového ochorenia



Pri diagnostike lekári nachádzajú v krvi zvýšené zápalové parametre, zvýšenú sedimentáciu červených krviniek, zvýšené CRP a ďalšie znaky. „Môžu byť zvýšené i niektoré kardioamarkery (známky poukazujúce na postihnutie srdca), zistená zvýšená zrážanlivosť krvi, ktorá poukazuje na vysoké riziko tromboembolizmu (vznik krvných zrazenín), pretože vaskulitída (typická pre chorobu, zápal ciev) upcháva cievy,“ vysvetlil v ďalšom rozhovore Oleksandr Dobrovanov, lekár-pediater a pracovník katedry pediatrie Kliniky pre deti a dorast A. Getlíka Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Na vaskulitídu sa používajú lieky imunoglobulíny, ktoré majú silný protizápalový účinok a podávajú sa vnútrožilne. „Ak liečba nepostačuje, podajú sa imunoglobulíny spolu s kortikoidmi. Existujú aj iné špecifické a dokonca experimentálne lieky. V niektorých prípadoch však ani to nestačí a nastupuje biologická liečba,“ vysvetlil Oleksandr Dobrovanov. Ďalej sa podľa príznakov používa kyslíková liečba, liečba horúčky, antibiotická liečba v prípade pridruženej infekcie, liečba dehydratácie. Antikoagulačná liečba riedi krv a zabraňuje vzniku krvných zrazenín.

Do konca júla dostalo multisystémové zápalové ochorenie na Slovensku 110 detí, z toho niektoré, žiaľ, neprežili.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >