Horúčavy s bábätkom si možno aj užiť. Päť dôležitých rád

Patricia Poprocká, 15. júna 2019 o 06:00

Extrémne horúcich týždňov ako bol tento je pred nami toto leto ešte veľa. Mamičky najmä najmenších detí stoja často pred dilemou – čo robiť? Rady sú neraz až protirečivé. Nechoďte s bábätkom von, nezostávajte v klimatizovaných priestoroch... Čo teda robiť? Pravda je, ako vždy, niekde uprostred.

Aj s maličkým bábätkom sa možno vybrať k vode, pri dodržiavaní určitých zásad.

Foto: Patricia Poprocká

„Názory sa rôznia, neexistuje nejaké jednotné odborné odporúčanie,“ konštatuje aj poradkyňa dojčenia a fyzioterapeutka Veronika Mihalská. Najlepšie je podľa nej riadiť sa vlastným pocitom a predovšetkým – vnímať konkrétnu situáciu a samotné dieťa.

Ísť vonku v horúčavách?

„Nie je jedno ako a kam s bábätkom ideme. Určite nie je najlepší nápad ísť na poludňajšiu prechádzku rozpálenou vydláždenou pešou zónou s minimom zelene, ale zasa ani stráviť celý deň v silne klimatizovanom priestore,“ pripomína poradkyňa.

Čo sa týka denného času, ideálne je podľa nej pobyt vonku časovať na doobedie alebo podvečer. Dá sa však ísť von aj cez deň, ale niekam, kde je dosť tieňa, ideálne do prírody, kde sa dá schladzovať. Samozrejme, aj tam treba myslieť na vzdušnú prikrývku hlavičky dieťaťa či ochranu pokožky pred slnkom.

Veronika Mihalská kladie dôraz aj na ďalšie všeobecne známe odporúčania ako nevystavovať sa priamemu slnku v najkritickejšom čase či dbať na pitný režim.

Stačí materské mlieko?

Pre výlučne dojčené bábätká do šiestich mesiacov aj počas horúčav plne postačuje materské mlieko, treba možno rátať s častejším dojčením. Podľa vedeckých štúdií je materské mlieko vhodnejšie ako voda či čaje, pretože obsahuje vitamíny, minerály a správne cukry, podporujúce rozvoj mozgu (nejde o cukry porovnateľné s tými v sladených nápojoch).

Potreby dostatočného príjmu tekutín materské mlieko plne pokryje, pripomína to aj občianske združenie Mamila, ktoré pomáha matkám s dojčením. Niektoré mamičky majú možno lepší pocit, ak vidia, že dieťa dostalo vodu, napríklad lyžičkou, v skutočnosti je však oveľa prospešnejšie materské mlieko. Tiež obsahuje vodu, no je obohatené práve o spomínané živiny. Navyše ho dieťa vypije z prsníka oveľa viac než je pár lyžičiek vody.

Starším bábätkám, ktoré začínajú s príkrmami, už môžeme ponúkať aj vodu, ak sú však stále z veľkej časti dojčené, netreba trvať na vypití dostatočného množstva. Aj tu platí o materskom mlieku to isté čo pre maličké bábätká.

Kočík alebo nosič?

Ako sa s dieťatkom v horúčavách premiestňovať? Je lepší kočík, na ktorý praží slnko, alebo šatka či nosič, kde zasa dieťatko má z jednej strany telo matky a z druhej kus látky?

Aj v tomto prípade má viac výhod nosenie. „Ak je bábo v kočíku, treba dávať pozor na prehriatie, najmä vaničky hlbokých kočíkov sa vedia zmeniť doslova na skleník,“ pripomína Veronika Mihalská. Mamičky ho totiž zvyknú prekryť plienkou kvôli tieňu, čo však ešte viac zvyšuje teplotu.

Dieťa v šatke alebo nosiči vie matka najlepšie vnímať a teda aj najlepšie reagovať na jeho potreby. Bábätko sa môže tak okamžite dojčiť, čo ho upokojí, utíši hlad, smäd, prípadne ho aj uspí.

Telo matky navyše bábätku poskytuje reguláciu fyziologických funkcií a teda aj termoreguláciu. „Vďaka tomu je oveľa menšie riziko prehriatia pri fyzickom kontakte s maminkou, prípadne iným dospelým človekom, než napríklad v kočíku zakrytom plienkou,“ vysvetľuje Veronika Mihalská.

Ako nosiť v horúčavách

Bábätko do šatky zbytočne neobliekať, v najväčších horúčavách môže byť pokojne bez šiat. Matka by mala mať na sebe tiež len ľahkú, vzdušnú vrstvu.

Veronika Mihalská odporúča používať pevné tkané šatky, ktoré si nevyžadujú viacvrstvové viazanie na rozdiel od elastických. „Používať vzdušné, ideálne jednovrstvové úväzy s minimom oblečenia,“ spresňuje.

A čo s kočíkom?

Mamičky, ktoré uprednostňujú kočík, by mali dávať pozor práve na spomínaní prehriatie. A možno vyskúšať šatku či nosič. Kočík je vhodnejší už pre väčšie deti, ak v ňom chvíľu v chládku na záhrade či pri vode pospia, kým si mamička napríklad zapláva.

V kočíku by mali byť deti v tieni. „Ak kočík so spiacim dieťaťom odparkujeme pod strom, nezabudnime na premiestňujúci sa tieň,“ upozorňuje ešte Veronika Mihalská.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >