Sirup treba najskôr pretrepať. Farmaceutka Lívia Peštová upozorňuje, aké chyby robia rodičia pri podávaní liekov deťom

Gabriela Bachárová, 17. októbra 2022 o 05:00

Lieky pre dospelých nepatria do detských úst, ani keď ich rozpolíte. Ak potomok užíva antibiotiká, dbajte na to, aby sa tak dialo v intervaloch, ktoré určil lekár. Pri podávaní liekov proti horúčke striedajte produkty s rôznou účinnou látkou, aby nedošlo k predávkovaniu. Lívia Peštová, farmaceutka z lekární Dr.Max, v rozhovore vymenúva ďalšie časté chyby, ktorých sa rodičia pri liečbe chorého dieťaťa dopúšťajú.

Farmaceutka Lívia Peštová.

Foto: archív Lívie Peštovej
 
Akých chýb sa rodičia dopúšťajú najčastejšie pri podávaní liekov deťom?
Medzi chyby, na ktoré často upozorňujeme v lekárni nielen rodičov, ale aj pacientov vo všeobecnosti, patrí delenie a drvenie tabliet, u ktorých sa to nesmie. Je to možné v prípade, ak má tableta deliacu ryhu, ale nájdeme aj výnimky, kde má len estetický charakter. Chybné dávkovanie môže spôsobiť aj omyl pri výpočte množstva sirupu potrebného na podanie z tabuľky na obale výrobku. Keďže v sirupoch a kvapkách nemusí byť účinná látka rozptýlená rovnomerne, je nutné ich pred podávaním pretrepať, na čo sa veľmi často zabúda. Čapíky zasa nepodávame pri hnačkách. V prípade, ak ich potrebujeme prerezať na polovicu, tak režeme nožom pozdĺžne, nie priečne.

Stretávame sa aj s nedodržiavaním intervalov medzi jednotlivými dávkami lieku, najmä u antibiotík. Za chybu tiež môžeme považovať nedostatky pri dodržiavaní odporúčaného dávkovania nosových sprejov. Pozor treba dávať aj pri striedaní liekov na znižovanie teploty. Za chybu môžeme označiť, ak dochádza iba k striedaniu výrobcu lieku, pričom účinná látka zostáva rovnaká. Napríklad pacient užíva iba paracetamol od dvoch rôznych výrobcov a nedodržiava jeho striedanie v presne určených intervaloch a na základe odporúčania lekárnika napríklad s ibuprofénom. V takýchto prípadoch môže dôjsť k predávkovaniu.

Prečo nie je správne deťom podávať lieky určené pre dospelých?
Medzi detskou a dospelou populáciou existuje viacero odlišností, pre ktoré konkrétne liečivo je alebo nie je vhodné v danom veku. Napríklad lokálne krémy, masti a gély sa môžu zdať ako bezpečné, no je potrebné si uvedomiť, že detská koža je tenšia ako koža dospelého jedinca a účinné látky ňou prechádzajú výrazne ľahšie a rýchlejšie. Následne je potom potrebné účinné látky vylúčiť, čo môže spôsobiť ďalší problém. Napríklad dvojročné deti ešte nemajú dobre vyvinuté vylučovanie obličkami. Pri užívaní liekov nevhodných pre deti môže tiež nastať, že sa výraznejšie prejavia prípadné nežiadúce účinky.

Rodičia si často myslia, že stačí tabletku určenú dospelým prepoliť a liek môžu potomkovi bez problémov ponúknuť. 
S delením tabliet vzniká riziko, že sa nerozdelia rovnomerne. Ako som už spomenula, niektoré tablety sa nemôžu deliť ani drviť. Sú to tie, ktoré nemajú deliacu ryhu alebo sú s postupným uvoľňovaním. Uvoľňovanie a vstrebávanie liečiva by sa tak mohlo narušiť alebo by mohli podráždiť žalúdok, keďže sme delením alebo drvením porušili ochrannú vrstvu tablety. Nehovoriac o riziku vdýchnutia pri prehltávaní celej tablety.

Prečo je nutné podávať lieky deťom podľa váhy a nie veku?
 V prípade dávkovania je nutné riadiť sa informáciami uvedenými v príbalovom letáku. Pri nepresnom dávkovaní môže dôjsť k poddávkovaniu, teda k nedostatočnému množstvu podaného lieku a následnému zlyhaniu účinku, alebo naopak k predávkovaniu až k vzniku závažných nežiadúcich účinkov. Napríklad dvojročné dieťa by malo vážiť približne 12 kilogramov, ale ak nepriberá správne, môže vážiť len deväť kilogramov. A pri užití lieku to môže mať zásadný vplyv.

Ktoré lieky nepatria do detského telíčka?
Najbezpečnejšie je deťom podávať lieky, ktoré sú pre ne určené. Tak je zabezpečená správna lieková forma, ktorá umožňuje najjednoduchšie podanie a zároveň obsahuje aj vhodné a bezpečné pomocné látky. Nikdy nepodávajte deťom lieky, ak v informácii pre používateľa lieku nie je uvedená možnosť ich použitia. Napríklad veľmi známy liek Acylpirín s obsahom účinnej látky kyseliny acetylsalicylovej je možné deťom podať iba v špecifických situáciách a pod dohľadom lekárov z dôvodu vzniku závažného, pečeň poškodzujúceho Reyovho syndrómu. Acylpirín preto nie je vhodný pre deti vo veku do 15 rokov. Do rúk lekárov patrí aj systémové podávanie kortikosteroidov, ktoré môžu spôsobiť poruchy rastu. Pri podávaní liekov deťom sa o ich podávaní a dávkovaní informujte u pediatra alebo v lekárni.

Veľa rodičov chce na jeseň a v zime podporiť imunitu detí a tak im dávajú rakytníkové kapsule, betaglukán, echinacea, vitamíny, minerály, často viac prípravkov za deň. Môže to byť riziko, napríklad predávkovanie sa výživovými doplnkami?
Vo všeobecnosti kombinácie vhodných výživových doplnkov nemusia byť žiadnym problémom. Jednoduchým pravidlom je pozrieť sa na ich zloženie a v prípade rovnakých zložiek je bezpečnejšie ich nekombinovať, aby sa nezdvojnásobila dávka. Pri výbere vhodného výživového doplnku je nutné lekárnikovi spomenúť nielen aktuálne užívané voľnopredajné lieky, ale aj lieky viazané na lekársky predpis a ubezpečiť sa tak o ich vhodnej kombinácii.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >