Rozlomíme napoly a hotovo? Aké chyby robia rodičia najčastejšie, keď deťom dávajú lieky určené pre dospelých?

pt, TASR, 26. júla 2022 o 04:00

Tiež si myslíte, že stačí rozpoliť tabletku a liek, pôvodne pre dospelých, môžete podať aj dieťaťu? Aj keď ide o častý postup, nie je vždy správny a v niektorých prípadoch je dokonca nebezpečný.

Najlepšie je nič z toho nepotrebovať.

Foto: Shutterstock.com

„Nie všetky lieky určené pre dospelých sa môžu podávať aj deťom, a to ani vtedy, keď sa zmenší ich dávka,“ varuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Dôvod? Dieťa nemusí mať dostatočne vyvinuté orgány, ktoré zodpovedajú za spracovanie lieku v tele či za jeho vylúčenie, vysvetľujú odborníci z ústavu na sociálnej sieti.

Týka sa to napríklad liekov, ktoré ovplyvňujú vývin kostry, mozgu, obličiek či iných dôležitých orgánov. Pre deti nie sú vhodné ani niektoré druhy analgetík, antipyretík, konkrétne tie s obsahom kyseliny acetylsalicylovej alebo diklofenaku.

Pred podaním lieku dieťaťu je preto dobré poradiť sa s lekárnikom alebo lekárom. Mnohí pediatri poskytujú svojim pacientom aj mobilné telefónne číslo a jedna konzultácia je vždy lepšia ako následné komplikácie po podaní nevhodného lieku.

Pomôcť môže aj príbalový leták, ktorý informuje, či je liek vhodný aj pre deti. Spravidla uvádza aj vek, od ktorého ho dieťa môže užívať, a tabuľku množstva lieku v pomere k hmotnosti dieťaťa. „Spravidla je potrebné v závislosti od veku či hmotnosti aj vypočítať dávku lieku," upozorňuje ústav. Aj to býva niekedy problém v prípade, že niekto chce takto dieťaťu podať liek, vyrobený pre dospelých – nie vždy dokáže správne také množstvo z lieku pre dospelého dieťaťu vyčleniť.

Pozor na skladovanie

Letné horúčavy prinášajú pre lieky ešte jedno riziko, a to z hľadiska skladovania. Väčšina liekov, ktoré nemusíme držať v chladničke, môže byť pri izbovej teplote, teda do 25 stupňov. Pri súčasných extrémne teplých dňoch je však v mnohých bytoch teplota vyššia. Preto je dobré lekárničku s liekmi dať do chladničky alebo do pivnice (ak v nej nie je vlhko), ak máte túto možnosť. Nesprávne skladovanie liekov môže totiž spôsobiť ich znehodnotenie.
Ako spoznáte znehodnotený liek
– Najzreteľnejším signálom je zmena konzistencie, farby alebo zápachu lieku, čo je očividné napríklad pri mastiach, krémoch a sirupoch.

– Pokiaľ ide o tabletky, tam si znehodnotenie človek vôbec nemusí všimnúť, pretože sa znehodnocujú jednotlivé molekuly lieku, čo je voľnému oku neviditeľné. Znehodnotenie lieku však vedie k zníženiu, resp. strate účinnosti, v horšom prípade k zdravotným komplikáciám.

– Najhoršie je, ak je liek vystavený priamemu slnku, extrémnym teplotám v aute, ale tiež v príliš vlhkom prostredí.
(zdroj: ŠÚKL)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >