V lekárňach chýbajú lieky proti horúčke či na bolesť pre deti. Panika však nie je namieste

Gabriela Bachárová, 11. septembra 2022 o 06:00

Získať pre choré dieťa prípravok na zníženie teploty či proti bolesti nie je dnes úplne jednoduché. Kvôli globálnych výpadkom účinných látok na trhu chýbajú najmä niektoré medikamenty s obsahom účinnej látky ibuprofén. Čo majú rodičia robiť, ak im v lekárni povedia, že žiadaný liek nie je k dispozícii?

Zohnať liek proti horúčke dnes nie je tak jednoduché.

Foto: Shutterstock.com

Rodičia majú problémy zohnať liečivé prípravky najmä pre malé deti. Ako uviedla hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Magdaléna Jurkemíková, ide napríklad o sirup Nurofen pre deti Jahoda 2 %, ktorý môžu používať deti od troch mesiacov. „Momentálne má výpadok dodávok z dôvodu globálneho výpadku účinnej látky. Najbližší dovoz je plánovaný na november 2022,“ priblížila.

Ďalej chýba sirup Nuforen pre deti 4 %, ktorý môžu používať deti od 6 rokov. „Liek bude dovezený v priebehu najbližších dvoch týždňov,“ informovala hovorkyňa.

Nemožno vylúčiť, že na trhu nebude ani stomililitrový sirup Brufen, ktorý sa skladá z PET fľaše a striekačky a možno ho podávať u detí od troch mesiacov. „Držiteľ zatiaľ neeviduje výpadok, ale nemôžeme ho vylúčiť, ak by došlo k zvýšenému dopytu po tomto lieku,“ uvádza Magdaléna Jurkemíková.

Lieky chýbajú nielen v kamenných lekárňach, ale aj v internetových obchodoch. „Evidujeme problémy s dodávkami liekov proti horúčke a kašľu najmä pre deti. Problematické sú čapíky s obsahom ibuprofénu ako Nurofen (čapíky aj sirup pre deti) či paracetamolu (Paralen pre deti),“ informujú za internetovú lekáreň Pilulka.sk prevádzkový riaditeľ Ľuboš Baran a vedúci farmaceut Martin Ďuríček.

Sieť lekární Dr.Max tiež pripúšťa, že isté problémy pri zháňaní liekov pre deti môžu nastať. „O plošnom nedostatku liekov v našich lekárňach, ktoré obsahujú liečivo ibuprofén, hovoriť nemôžeme, avšak situácia je veľmi dynamická. Za istých okolností pripúšťame, že môže dochádzať k lokálnym výpadkom prípravkov, ktoré obsahujú liečivo ibuprofén,“ vyjadril sa PR manažér spoločnosti Dr.Max Peter Sedláček.

Bez paniky

Rodičia sa zatiaľ nemusia obávať, že by na trhu nedostali vôbec žiadny liek proti horúčke či na bolesť. „Ak nie je dnes niektorý liek obsahujúci liečivo ibuprofén k dispozícii, dokáže lekárnik po konzultácii konkrétneho problému pacientovi poskytnúť vhodnú alternatívu pri riešení daného zdravotného problému,“ konštatuje Peter Sedláček.

Že sa chýbajúci liek dá vždy nahradiť, potvrdzuje aj farmaceut Martin Ďuríček z Pilulky: „V kategóriách chýbajúcich liekov sú vždy dostupné varianty od zástupcov ostatných spoločností, ktoré síce nie sú až tak známe, ale ich lieky sú rovnako účinné. Napríklad len paracetamol má aj viac ako päť spoločností vo viac ako dvadsiatich druhoch liekov. Samozrejme si treba nechať od farmaceuta vysvetliť správne podávanie, aby nežiaduce účinky nesprávnym dávkovaním neboli skôr na príťaž ako na osoh,“ zdôrazňuje farmaceut.

Lieky určené pre dospelých neužívať!

Rodičia niekedy riešia chýbajúci lieky pre dieťa po svojom, nemusí to však byť ten najlepší nápad. Magdaléna Jurkemíková upozorňuje, že je veľkou chybou dávať deťom medikamenty určené pre dospelých, a to ani po zmenšení dávky.

„Dieťa nemusí mať vyvinuté orgány, ktoré zodpovedajú za spracovanie lieku v tele či za jeho vylúčenie. Takisto sa nedá pri polení či štvrtení tabliet garantovať množstvo prijatej účinnej látky. To, či je liek určený aj pre detského pacienta, od akého veku, prípadne od akej váhy, je uvedené v písomnej informácii pre používateľa a túto informáciu poskytne aj lekárnik,“ uviedla hovorkyňa. Ako dodala, pre deti nie sú v žiadnom prípade určené lieky proti bolesti či horúčke s obsahom kyseliny acetylsalicylovej alebo diklofenaku, pretože im môžu spôsobiť vážne zdravotné komplikácie.

V prípade kyseliny acetylsalicylovej, ktorú obsahuje napríklad liek acylpirín, je veľkým rizikom možný vznik Reyovho sydrómu, ktorý môže poškodiť mozog, pečeň, obličky či srdce. Porucha spôsobuje, že v tele sa hromadia toxické látky, ktoré ničia jednotlivé orgány. Ak sa postihnutému hneď nedostane liečby, môže dôjsť k nenávratnému poškodeniu orgánov či dokonca smrti. Preto je zakázané kyselinu podávať deťom.

Aké sú príčiny výpadku

Príčina, prečo na trhu chýbajú niektoré lieky aj voľnopredajné prípravky, nie je len jedna. Veľkú rolu hrá momentálna situácia vo svetových zásobovacích reťazcoch, keď suroviny chýbajú nielen vo farmaceutickom priemysle, ale aj v ostatných odvetviach. „Výpadky v dodávkach, od surovín až po obalový materiál, sa negatívne podpisujú aj pod plynulosťou dodávok liekov na trh,“ vraví Peter Sedláček.

Za dôvod číslo dva považuje situáciu po covidovej pandémii. Ľudia sa málo stýkali, a tak sa znížil aj výskyt prenosných respiračných ochorení a farmaceutické firmy mali nižší odbyt. „Preto došlo pri plánovaní zrejme aj k zníženiu budúcej výroby,“ vysvetľuje Peter Sedláček. S uvoľnením karantén sa infekcie razantne zvýšili, prítomné boli vo veľkej miere aj v letnom období, čo nebývalo zvykom. Nekončí ani covid. Situácia s výskytom chorôb sa zmenila, no lieky stále chýbajú.

Peter Sedláček spomína aj tretiu možnú príčinu, ktorá je typická práve pre naše územie. Lekárne na Slovensku ani distribútori liekov nemajú kvôli nastaveným ekonomickým podmienkam veľké zásoby liekov. „Ak dôjde k výpadkom na strane dodávateľa, čo sú v prípade liekov nadnárodné spoločnosti, zásoby sa veľmi rýchlo minú,” dodáva na záver.

Chýbajú aj lieky pre dospelých
Výpadky sa netýkajú len prípravkov pre deti, ale aj dospelých. „Z voľnopredajných liekov je dlhodobo nedostupný napríklad Wobenzym, a to pre nedostupnosť surovín. Chýbajú tiež spreje do nosa Muconasal, Olynth alebo Aliamare. Rovnako je problém aj s liekmi proti kašľu, napríklad Erdomed alebo Pleumolysin. V minulosti chýbalo aj čierne uhlie na travenie alebo Hylak Forte,“ konštatovali Ľuboš Baran a Martin Ďuríček z Pilulky.sk. Peter Sedláček z lekární Dr.Max dodal, že výpadky sa na trhu v súčasnosti objavujú aj u niektorých antibiotík.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >