Pruh u detí nevzniká, rodia sa s ním. Kedy sa môže zahojiť sám a kedy už ide o život?

pt, 12. júla 2023 o 05:57

Pruh u detí nevzniká, rodia sa s ním. Častejšie postihuje predčasne narodené deti a žena to počas tehotenstva nevie nijako ovplyvniť, ani životosprávou ani pohybovými aktivitami. Aké sú možnosti liečby, ak sa bábätko narodí s vyklenutou brušnou blanou a kedy je nevyhnutná operácia?

Život ohrozujúci pruh je sprevádzaný veľkou bolesťou, rýchla operácia je nevyhnutná.

Foto: Shutterstock.com

„Pruh alebo hernia je vlastne vyklenutie pobrušnice, čo je blana, ktorá pokrýva brušné orgány aj brušnú stenu. A ak je tá v oblasti pupka alebo slabín oslabená, vzniká pruh,“ vysvetľuje MUDr. Mária Tvrdoňová Bittalová z ambulancie detskej chirurgie kliniky Dr. Martinko.

Kým dospelý si herniu, ľudovo povedané pruh alebo prietrž, môže spôsobiť sám nesprávnym pohybom s ťažkým bremenom alebo mu vznikne v pooperačnej jazve, u detí ide o vrodenú chybu. Niekedy sa objaví už pár dní po narodení, neraz sa na problém ale príde, až v dvoch-troch rokoch, keď dieťa nastúpi do škôlky.

Hernia je ako mäkká hrčka viditeľnejšia najmä pri zmene vnútrobrušného tlaku. Teda napríklad pri veľkom plači, pri silnom kašli alebo po namáhavejšej stolici. Ak si ju rodič všimne, mal by kontaktovať pediatra a ďalší spôsob liečby by mal posúdiť špecialista – detský chirurg.

Liečba závisí od miesta hernie – či je slabinová alebo pupočná, od jej veľkosti a tiež od veku dieťatka. Pupočný pruh, najmä menší vo veľkosti od jedného do troch centimetrov, môže zmiznúť aj sám. „Potom ako dieťa začne chodiť a viac sa samo hýbať, spevňujú sa aj brušné svaly a brušná stena môže sama uzatvoriť defekt v oblasti pupka. V prípade hernie v slabinách však toto nikdy nenastane a je potrebný chirurgický zásah,“ vraví Mária Tvrdoňová Bittalová.

Kedy okamžite k lekárovi

Rozdiel v tom, aké orgány sú v dôsledku slabinového pruhu ohrozené, je ovplyvnený aj pohlavím dieťatka. Prietrž totiž vytvorí niečo ako vak a v ňom môže byť okrem čreva u dievčat aj vaječník, prípadne vajcovod. „U chlapcov to môže byť zas semenník. Niekedy však hernia môže ísť až do mieška, hovorí sa jej aj skrotálna. To už sú väčšie, na pohľad viditeľné hernie. Operačná liečba je v takýchto prípadoch nevyhnutná,“ dodáva lekárka.

Nevyhnutná, a okrem toho okamžitá, je ešte v ďalšom prípade, a to ak sa slabinová prietrž takzvane zaškrtí – črievko sa cez oslabenú stenu dostane von a už ho nie je možné zasunúť naspäť do brušnej dutiny, vtedy je to bolestivé. Ide o nebezpečný stav, ktorý si vyžaduje čo najrýchlejší zásah lekára. „Krv sa vtedy nedokáže vracať späť do obehu, môže nastať až odumretie časti čreva, dieťa môže prísť o časť črievka. Môže tiež nastať gangréna, život ohrozujúci stav,“ približuje Mária Tvrdoňová Bittalová. Rodičia tento stav ale neprehliadnu, pretože dieťa vtedy plače, sťažuje sa na bolesť bruška, môže mať teplotu, prípadne aj zvracia. Hernia vtedy vyzerá ako tuhá hrča, niekedy býva začervenaná, neskôr modrá až fialová.

Ráno pod nožom, večer skáče v posteli

Operovať však treba aj bezproblémovú herniu. „Je to maličký rez, niekedy stačí aj dvoj- či trojcentimetrový. Vložíme črievko, prípadne ďalšie orgány späť do bruška a urobí sa plastika brušnej steny,“ vysvetľuje lekárka. U detí sa vykonáva aj v rámci jednodňovej chirurgie – v takom prípade ešte v ten deň ide dieťa domov, takže netrpí strachom ani odlúčením od rodičov „Kým dospelí potrebujú na rekonvalescenciu po operácii dva týždne až mesiac, dieťa, ktoré sme ráno operovali, už poobede skáče v posteli. Čím menšie dieťa, tým lepšia rekonvalescencia,“ dodáva odborníčka.

Úplne maličké deti sa však snažia lekári neoperovať, aby sa minimalizovalo riziko komplikácií pri anestézii a tiež, aby mal chirurg väčšiu plochu, s ktorou môže pracovať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >