Bolesť bruška u detí nepodceňujte, hovorí pediatrička. Čo za ňu môže najčastejšie?

Gabriela Bachárová, 12. decembra 2018 o 10:27

Na bolesť bruška sa deti sťažujú pomerne často. Kedy spozornieť a radšej navštíviť lekára? Pediatrička Marta Špániková hovorí: „Zapisujte si, kedy k bolestiam dochádza a podľa toho postupujte.“

Bolesť brucha u detí neberte na ľahkú váhu.

Foto: Shutterstock.com

Deti podľa bratislavskej pediatričky niekedy môžu ako bolesti brucha deti hodnotiť napríklad obyčajné prejedenie sa, nesprávnu skladbu stravy, pocit nafukovania či plného bruška. „Rodič by pri bolesti bruška mal zhodnotiť jeho častosť, a to najlepšie zaznamenávaním v kalendári. Všímajte si súvislostí s určitým druhom stravy, určitou činnosťou, cestovaním, návštevou. Dochádza k bolestiam pred školou, po jedlo či nalačno?“ odporúča vhodný postup Marta Špániková.

Bolesti bruška môžu mať aj psychosomatický podklad, pretože v bruchu sa nachádza veľká časť nervového systému. Doma môže byť nepohoda, dieťa stresuje škola či školský kolektív, a výsledkom sú práve bolesti brucha. Rodičia by sa však tým, že dieťa bolí brucho „od nervov“, utešovať nemali. Ako hovorí Marta Špániková: „Lekár môže vyhodnotiť, že bolesti bruška súvisia s psychosomatickou poruchou až vtedy, keď vylúči všetky organické príčiny.“

V akútnom prípade je potrebné vylúčiť zápal červovitého prívesku slepého čreva a nepriechodnosť v oblasti čriev. To sú vážne stavy vyžadujúce okamžité ošetrenie na chirurgii.

„Najčastejšou príčinou opakovaných bolestí bruška je však prítomnosť parazitov v zažívacom trakte. To už je dôvod na podrobné vyšetrenie v ambulancii detského lekára,“ odporúča Marta Špániková. Potom prichádzajú do úvahy iné, menej časté príčiny.

„V ambulancii detského lekára prvého kontaktu je možné spraviť odber krvi, ktorý môže odhaliť rôzne príčiny bolestí brucha, okrem vyšetrenia stolice a zlepov je možné a potrebné aj vyšetrenie moča. Lekár prvého kontaktu môže dieťa odoslať na sonografické vyšetrenie brucha a tiež na chirurgické konzílium v určitých prípadoch," odporúča pediatrička.

„Upozorňujem, že všetky diferenciálno-diagnostické postupy je možné spraviť v ambulancii primárneho pediatra. Bolesti bruška, okrem vyššie uvedených akútnych, nie sú dôvodom hneď na vyšetrenie v gastroenterologickej ambulancii,“ uzatvára Marta Špániková.

A čo stolica, má ju dieťa pravidelnú?
Dbajte na to, aby sa dieťa pravidelne vyprázdňovalo. Sledujte, aká je frekvencia stolice. Ak ju chcete podporiť, dieťa by malo dostatočne piť alebo jesť veľa ovocia, ktoré vďaka obsahu vlákniny pomáha k správnym vyprázdňovacím návykom. Niektoré problémy s bolesťami bruška súvisia práve s tým, že dieťa nemá pravidelnú stolicu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >