Priam neuveriteľný príbeh: K cystickej fibróze sa pridružila cukrovka, no Marcela sa teší z druhého synčeka: „U mňa je vždy všetko komplikované, iné ani nepoznám“

ahojmama, 14. mája 2024 o 06:33

Cystická fibróza je vážna diagnóza a v prípade Marcely (33) zďaleka nie jediná. Napriek početným zdravotným komplikáciám sa však mladá žena teší už z narodenia druhého synčeka, aj keď – jednoduché to nebolo.

Marcela a jej Riško, komplikácie obaja šťastne zvládli.

Foto: AGEL

O prvé dieťa sa Marcela s manželom snažili dlhých šesť rokov. Problémom bola spomínaná cystická fibróza, ktorá postihuje najmä pľúca, ale hustý hlien sa nachádza aj v krčku maternice či vajcovodoch, čo výrazne sťažuje otehotnenie prirodzenou cestou, a tiež špecifický diabetes. Napokon sa manželia rozhodli pre umelé oplodnenie, z ktorého sa pred dvoma rokmi narodil malý Rastík.

Keď dva mesiace po jeho narodení nasadili lekári Marcele novú liečbu, jej zdravotný stav sa výrazne zlepšil. „Je to veľký zázrak. Už po jednej či dvoch tabletkách všetky moje základné problémy vymizli. Netrápil ma žiaden kašeľ, zápaly, zahlienenie, kapacita pľúc vzrástla o 20 percent, z pôvodných 48 percent na približne 68 percent. Lieky už síce nevedia opraviť to, čo bolo za celý život poškodené, ale dokážu zastaviť progres. Pľúca ani pankreas sa mi ďalej nepoškodzujú. Z minúty na minúty som prestala kašľať a v súčasnosti zvládam fungovať ako bežný človek, športovať,“ neskrývala nadšenie.

Práve toto zlepšenie manželom umožnilo snívať aj o druhom dieťatku, ktoré prišlo takmer vzápätí ako sa preň rozhodli. „Otehotnela som prirodzene a okamžite. Prekvapilo nás, že sa to podarilo tak rýchlo. Vďaka liekom, ktoré zároveň vplývajú aj na hladinu cukru, sa mi začali upravovať hodnoty a približovali sa k normám zdravého človeka. Už pred otehotnením mi diabetologička chcela vysadiť inzulín. Následne prvý trimester som mala veľmi nízky cukor a od štvrtého mesiaca mi začal šialene stúpať. Musela som si dávať pozor na to, čo jem, hodnoty išli stále vyššie, ale na 3D ultrazvuku sa, našťastie, všetko javilo, že je v poriadku,“ opisuje Marcela svoje tehotenstvo.

Tehotenstvo Marcela zvládala výborne, až do 35. týždňa. Na snímke so starším Rastíkom.

Foto: archív Marcely
Do 35. týždňa nemala žiadne výraznejšie ťažkosti, no počas veľkonočných sviatkov sa jej ťažkosti vrátili. Každým dňom dýchala čoraz horšie, opuchla jej aj pravá noha. Výsledky odberov boli síce negatívne, no antibiotiká nezaberali. Keď sa ani po týždni necítila dobre a bábätku zistili tachykardiu, v Nemocnici AGEL Košice-Šaca ju okamžite hospitalizovali. Hneď v ten večer, 23. apríla, sa ich rodinka rozrástla o malého Riška, ktorý sa mal narodiť až 3. mája.

Komplikácie však Marcelu sprevádzali aj na sále, a to kvôli cukrovke a infektu. Na operačnej sále namerali horúčku nielen jej, ale aj malému Riškovi, ktorý mal 4080 gramov a 51 centimetrov. „Moja teplota zrejme prešla aj na plod. Keď sa narodil, všetko bolo ok, aj Apgar skóre, potom však začal zle dýchať a museli ho napojiť na masku a dať do inkubátora. Narodil sa so závažnou hypoglykémiou a známkami diabetickej fetopatie,“ vraví dvojnásobná mamička. Zdravotníci sa o Riška postarali, nastavili mu liečbu a teraz má už výsledky vyšetrení v poriadku.

„Deti mamičiek s diabetes mellitus sú po pôrode ohrozené viacerými komplikáciami. Obzvlášť, ak kompenzácia diabetu počas tehotenstva nie je optimálna a pridružia sa aj iné okolnosti, ako predčasný pôrod či iné ochorenia mamičky, ako v tomto prípade cystická fibróza. Sme radi, že sa nám v Riškovom prípade podarilo počiatočné problémy po pôrode postupne zvládnuť. Zároveň by som chcel vyzdvihnúť chápavý prístup a ochotu matky spolupracovať, ktorá je v rámci komplexnej starostlivosti nemenej dôležitá,“ vysvetľuje primára Novorodeneckého oddelenia nemocnice v Šaci Ján Kapec.

Problémy Marcela berie ako súčasť života, napokon, za tie roky je už na ne zvyknutá. „U mňa nikdy nič nešlo jednoducho, pre mňa sú komplikované veci normálne, iné ani nepoznám. Nemyslela som na strach, absolútne. Po pôrode som sa ale cítila vyčerpaná, keďže som mala infekt a opúchali mi nohy. Personál sa o mňa príkladne staral,“ vraví.

Prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky v Šaci docent Erik Dosedla zdôrazňuje dôležitosť vyšetrení a konzultácií u žien s cystickou fibrózou, ktoré uvažujú o tehotenstve. „Individualizovaný prístup k pacientke s cystickou fibrózou môže výrazne zvýšiť šance na úspešné tehotenstvo a zdravé dieťa. Naše pochopenie a schopnosť manažovať cystickú fibrózu sa v posledných rokoch značne zlepšili, čo umožňuje viacerým ženám bezpečne prežiť tehotenstvo,“ pripomína.

Marcela je lekárom vďačná a ich prístup si nevie vynachváliť. Na snímke s E. Dosedlom a J. Kapecom.

Foto: AGEL





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >