Nebezpečné horúčavy. V meste, prírode či pri mori, TOTO majte na pamäti vždy!

ahojmama.sk, 17. júla 2024 o 06:39

Akoby to nikdy nemalo skončiť! Horúčavy udierajú v plnej sile, ťažko ich znášajú najmä tí najmladší a najstarší. Ako prežiť s dieťaťom horúci deň?

Tieň, slnečné okuliare, opaľovací krém, základ výbavy do horúcich dní.

Foto: shutterstock

Ono je to v zásade jedno, či ste doma alebo pri mori, medzi 10. hodinou dopoludnia a štvrtou popoludní obmedzte pobyt vonku. Boli časy, keď sa odporúčalo zostať vnútri do druhej či tretej hodiny, extrémne teplo však túto hranicu už posunulo na 16. hodinu. Najlepšie je ísť vonku skoro ráno, do siedmej hodiny, prípadne podvečer.

Ak ste vonku, zdržiavajte sa v tieni, najmä ak máte deti mladšie než jeden rok. Tie by na slnko nemali ísť vôbec, nepomáha v tomto prípade ani opaľovací krém, pretože ich pokožka je veľmi jemná a riskujete okrem spálenia aj alergické reakcie.

Bábätkám je vonku najlepšie na rukách alebo na podložke na zemi v tieni. Na presun používajte radšej šatku alebo nosič, v kočíkoch je vysoká teplota a hrozí prehriatie. Najmä vtedy, ak rodičia chcú chrániť dieťa v kočíku pred slnkom tak, že cez jeho striešku prehodia plienku. Tento zvyk je veľmi častý, ale nebezpečný. „Hrozí prehriatie,“ vysvetľuje Jana Hamade, zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na deti a mládež s tým, že vhodnejšie je chrániť bábätká slnečníkom alebo clonou.

V detskej letnej výbave by nemali chýbať kvalitné slnečné okuliare, ale pozor, len pre deti staršie ako šesť mesiacov. Dôležitá je tiež vzdušná pokrývka hlavy a opaľovací krém. Odborníci ale neodporúčajú deťom opaľovať sa, vystavovanie sa slnečnému žiareniu negatívne vplýva na kožu.

Vysoké teploty zvyšujú riziko úpalu a úžehu. Pozor, to prvé je možné dostať aj bez priameho slnečného žiarenia ,vplyvom vysokých teplôt. Úžeh je zasa prehriatie organizmu vplyvom slnečného žiarenia. Prejavy sú podobné – bolesti hlavy, nevoľnosť, mdloby, závraty, povrchné a zrýchlené dýchanie, rýchly pulz, zvýšená teplota, zvracanie.

„Postihnutého je potrebné premiestniť do chladného prostredia najlepšie s vetraním a uložiť ho do stabilizovanej polohy. Zbavte ho nepotrebného oblečenia, vrátane obuvi a ponožiek. Postupne ho ochladzujte, najlepšie obkladmi, nie sprchou alebo kúpeľom. Tekutiny mu podávajte po malých množstvách, najlepšie lyžičkou. Väčšie množstvo vody naraz sa neodporúča,“ radí Úrad verejného zdravotníctva. Pri zhoršení stavu je dôležité privolať pomoc (volať 155 alebo 112).
Dbajte na pitný režim (viac o tom, koľko by mali deti vypiť, v tomto článku), dojčené bábätká nepotrebujú dopĺňať tekutiny, stačí im materské mlieko, v ktorom dostávajú všetko potrebné. Dôležité je, aby boli dojčené na požiadanie – dostatočne často.

A ešte jedna dôležitá zásada – nikdy nenechávajte deti a zvieratá čakať v horúčavách v zaparkovanom vozidle – ani ak si myslíte, že sa vzdialite iba na chvíľu. Pootvorené okná auta nestačia, k prehriatiu organizmu dochádza rýchlo a môže mať smrteľné následky.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >