Voda v mori, jazere i bazéne dráždi detské očká. Je nebezpečnejšia sladká či slaná?

ahojmama.sk, TASR, 23. júla 2024 o 05:44

Teplé dni sa najlepšie zvládajú pri vode, no kým sa dieťa naučí plávať, veľakrát sa vody napije, dostane sa mu do nosa aj do očí. Kontakt tváre s vodou je ale nevyhnutný, pretože základný krok pri správnom učení sa plávať je ponoriť hlavu do vody a naučiť sa vydychovať. Voda by sa nemala dostať do očí ani uší.

Radšej s okuliarmi, najmä ak si nie sme istí čistotou vody.

Foto: shutterstock.com

V ušiach môže spôsobiť bolestivé zápaly, ktoré pri komplikáciách môžu skončiť až hluchotou, oči zas môže voda nepríjemne podráždiť či spôsobiť bakteriálnu infekciu. Nie je jedno, v akej vode sa dieťa kúpe, z hľadiska bezpečnosti vychádza najlepšie tá morská. Samozrejme, za predpokladu, že more nie je znečistené.

„Slaná voda môže podráždiť očí, ale riziko bakteriálnej infekcie nehrozí tak ako v sladkej. V bazénoch a jazerách je riziko infekcií vyššie," uviedla pre TASR Slavomíra Hercová z oftalmologickej ambulancie Agel Clinic v Bratislave.

Preto je vhodné chrániť oči plaveckými okuliarmi, prípadne deti učiť, nech pod vodou oči zatvárajú.

Infekciu do oka však možno podľa lekárky preniesť aj rukou, čo je tiež u deti častá vec, že si šúchajú oči. „Počas leta sú vysoké teploty, viac sa potíme a máme tendenciu oči si utierať rukou. Treba si preto dávať pozor, aby sme si rukami nezaniesli infekciu do očí," poznamenala.

U detí sa preto odporúča časté umývanie rúk a pochopiteľne – minimalizovanie kontaktu rúk s očami.

Liečba mierneho infekčného zápalu sa dá zvládnuť kvapkami, na hnisavý zápal sú už potrebné lokálne antibiotiká.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >