Lekárnička na dovolenku. Čo v nej nesmie chýbať?

ahojmama, 25. júla 2024 o 05:34

Balenie liekov na dovolenku berú mnohí na ľahkú váhu. Nepočítajú s tým, že by sa niečo mohlo stať, prípadne si povedia, že niečo proti teplote, hnačke či bolesti hrdla si kúpia aj tam. Odborníci však odporúčajú túto časť dovolenkovej výbavy nepodceňovať, nikdy neviete, kedy čo ako rýchlo budete potrebovať.

Hurá na dovolenku! Všetci veríme, že sa nám nič zlé nestane, lekárničku pre každý prípad však treba.

Foto: shutterstock.com

„Cestovnú lekárničku prispôsobte krajine a svojmu zdraviu,“ znie základné odporúčanie. Pri výbere liekov by tiež mala zvážiť dĺžka pobytu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti.

Zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na deti a mládež Jana Hamade odporúča určite mať so sebou lieky proti horúčke a bolestiam hlavy, kvapky do nosa, očí a uší, ako aj lieky pri alergických reakciách. Dôležité sú tiež lieky proti hnačke, zápche či dezinfekčný prostriedok.

Ak idete do krajiny, kde sa vyskytuje malária, tak aj lieky proti tejto chorobe. Užitočný môže byť vždy aj repelent proti hmyzu a pre deti rehydratačný roztok. Ďalšie pomocné vybavenie je teplomer, pinzeta, obväz, nožnice či náplaste, niečo z toho určite obsahuje aj vaša autolekárnička.

Jana Hamade pripomína ešte jednu dôležitú vec, a to dodržiavať podmienky na skladovanie a uchovávanie liekov. Nevystavovať ich vysokej teplote, slnečnému žiareniu a podobne. Niektoré si dokonca vyžadujú skladovanie v chladničke, čítajte pozorne príbalové letáky, a to ešte pred odchodom.


ANKETA:

Balíte si na dovolenku vlastnú lekárničku?

81,8%



18,2%



0,0%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >